Триває евакуація з Великописарівської громади на Сумщині

01.04.2024 11:08

Триває евакуація з Великописарівської громади на СумщиніУ Великописарівській громаді на Сумщині продовжується евакуація людей. Як повідомила голова громади Людмила Бірюкова, станом на 29 березня в селах Олександрівка та Пономаренки залишилось по три людини. В Шевченковому – 42, Дмитрівці – 49, Братениці – 57.

"Селищною радою організовані евакуаційні маршрути. Використовувалися шкільні автобуси для цього, в супроводі швидкої допомоги і працівників поліції відбувалась евакуація планова", – розповіла Людмила Бірюкова.

Дістатися віддалених населених пунктів, які постійно обстрілюються, можливості немає, сказала голова громади. Звідти ті, хто має власний транспорт, виїжджають самостійно, а хто не має — чекають допомоги від волонтерів.

"Дні практично однотипні. Намагаємось в першу чергу допомогти тим людям, які евакуюються з нашої громади. Ви усі дуже добре, я думаю, освідомлені, тим що Великописарівська громада на сьогодні під активними обстрілами ворога. І зрозуміло, що мешканці громади практично вже виїхали, але все одно залишаються ті маломобільні люди, які на сьогодні ще перебувають на нашій території", – розповів секретар громади Володимир Лєонов.

Родина Сумцових з Лукашівки вибралась самостійно до Дмитрівки, звідки їх забрав екіпаж Червоного Хреста. 66-річний Микола Сумцов віз 7 кілометрів під обстрілами свою дружину Валентину з вадами рухового апарату на візку. Наважився на це, коли почув, як російські військові встановлювали по сусідству міномет.

"Лупонуть, а тоді перейдуть далі в городи. Ну і що чекати? Допоки нас отам приб’ють, або присипить, або Бог його зна що буде. Коли вже на Дмитрівську трасу вискочив з возиком, там уже хвилин 20 відпочив. Не можна вийти. Свистить над головою. Чиї вони літають… Жужження туди-сюди. Кругом жужження і всьо. То там бахне, то там", – розповів чоловік.

Перед тим, як піти з дому Микола відкрив вулики, випустив курей та кролів. Висипав корм. Собак з собою взяти не зміг: "Кролика зарізав і півня зарізав. А то ж думаю, хай уже собаки, як доїдять усе, почнуть тоді і курей гризти. Хай уже їдять, Бог з ним. Аби вижили. А може ж воно заспокоїться, хочеться туди вернуться та подивиться, хоча б скотину цю накормить. Жалко".

Доставивши Сумцових в Охтирку, волонтери повернулися в Дмитрівку, щоб забрати Валентину Розенберг, яка багато років прикута до ліжка, та її сестру Надію Краснікову.

"Каже, так обіцяли тут теж забрати. Кажу: "Зараз відвеземо – повернемося". Потім поїхали відвезли на Охтирку. Дочці передали тата й маму. Повернулися, забрали їх. А зараз на Чупахівку завеземо. Прикордоння…. Практично на кордоні село. Треба їх забирати", – розповів голова Товариства Червоного Хреста України в Сумській області Ігор Шаповал.

Наступним рейсом забрали з Дмитрівки подружжя Бірюкових разом з собакою та кішкою. Далі Охтирський підрозділ Червоного Хреста надав першу домедичну допомогу переселенцям та доставив їх у Богодухів, де Бірюкових вже чекали.

"Звикли з нами жити. Вони вже старенькі. Ми їх вирішили забрати. Кішечка сліпа в нас. 12 років їй. Собачка теж вже до десяти років. Щоб не залишилася сама, хай буде з нами. Де ми будемо, там і вона. Буде нагадувати нам наш будинок", – розповіла мешканка Лукашівки Надія Бірюкова.

Володимир Нестеренко з Великої Писарівки виїжджав власною автівкою одразу після авіанальоту. В Охтирці отримав допомогу. Зустріли добре, але, каже, важко залишитися без друзів та знайомих: "Ми ж тут розкидані, багато — той там, той там. Даже не знаю, чи зустрінемося… Отут зустрів хлопців. Теж тих, що знаю. Там інші… Теж збирають речі".

Тим, хто не зміг знайти, де тимчасово жити, в Охтирці надають місце. Також приймають переселенців в селах Груньської, Чупахівської та Чернеччинської громад. Тетяна Шандиба, працівниця Червоного Хреста, розповіла, що за останній тиждень в Охтирці допомогу від цієї організації отримали понад 600 переселенців з Великописарівщини.

Видача гуманітарної допомоги продовжується: "Люди приносили не тільки речі, приносили і дитячі іграшки і підгузки для дорослих і для дітей. Також чаї, солодощі. Ну тобто відгукнулись. Ми не очікували такої реакції від нашого населення. Ну, не то що не очікували. Ми не очікували, що вона буде такого масштабу".

За матеріалами:n https://suspilne.media/