На Глухівщині зафіксовано спалах хвороби Лайма

29.08.2023 13:17

На Глухівщині зафіксовано спалах хвороби ЛаймаЗазвичай на території громад колишнього Глухівського району щороку реєструється 7–10 випадків захворювання на іксодовий кліщовий бореліоз (хворобу Лайма), але цього року за медичною допомогою звернулось вже 19 хворих осіб, повідомляє hlukhiv.info з посиланням на завідувачку Глухівським відділенням Центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Марину Матвієнко.

Хвороба Лайма (іксодовий кліщовий бореліоз) – інфекційне захворювання, збудник якого (борелія) передається людині від кліща. Рання розпізнавальна ознака хвороби – почервоніння в місці укусу кліща (еритема). Почервоніння може з’явитися і на другий день від укусу, і на третій тиждень. Діаметр цієї плями збільшується поступово, іноді до 60 см. У центрі вона бліда, по краях – червона. За кілька днів почервоніння (мігруюча еритема) може з’явитися і на інших ділянках шкіри.

Помітивши у себе еритему, потрібно негайно звернутися до лікаря, який призначить антибіотики. Якщо не розпочати лікування в першій стадії, хвороба рано чи пізно нагадає про себе. У 40–50% інфікованих ускладнення хвороби можуть з’явитися лише через декілька місяців після зараження. Борелії можуть уразити суглоби, серцево-судинну та нервову системи, спричинивши хронічні проблемі зі здоров’ям.

Щеплення від хвороби Лайма не існує, тому основним методом її профілактики є попередження укусів кліщів: одягатися у світлий одяг з довгими рукавами, щоб було легше помітити кліщів, під час прогулянок на природі, використовувати репеленти, а після прогулянки проводити огляд на предмет кліщів. Після прогулянки з собакою треба оглядати також свого домашнього улюбленця, щоби не занести кліщів додому.

За матеріалами hlukhiv.info