Міському голові Сум Олександру Лисенку обрали запобіжний захід

05.10.2023 09:32

Міському голові Сум Олександру Лисенку обрали запобіжний західВищий антикорупційний суд України обрав міському голові Сум Олександру Лисенку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із можливістю внесення застави. Йдеться про справу, у якій підозрюють очільника Сум та директора департаменту інфраструктури міста Олександра Журбу в хабарництві.

За рішенням суду, Олександр Лисенко залишиться під вартою до 2 грудня 2023 із можливістю внесення застави у розмірі 3 млн грн.

У разі внесення застави, його зобов‘язали прибувати за першою вимогою, не покидати місто Суми без дозволу, повідомляти прокурора про зміну місця проживання та заборонили спілкуватися з депутатами Сумської міськради. Засідання щодо арешту майна очільника Сум проведуть в іншу дату.

У коментарі кореспонденту Суспільного Олександр Лисенко сказав, що під час обшуків, у нього не було ніяких коштів: "Неправомірної вигоди я не вимагав ні від кого. І сьогодні те, що слухалось у суді, аргументацію я свою надав. Мені кошти не пропонували і я їх не отримував. Цих грошей я не бачив, не отримував і поруч з ними не знаходився. З фото можна подумати, що я був поруч з тією машиною, де були гроші. Але це не відповідає дійсності".

Очільник міста зазначив, що обвинувачення просило заставу у 10 млн грн.

"Ми будемо оскаржувати рішення суду, тому що нас взагалі не влаштовує застосування запобіжного заходу. Ми наполягали відмовити прокурору в задоволенні клопотання взагалі", – про це заявила адвокатка Сумського міського голови Олександра Лисенка Юлія Молібог. За її словами, одержання неправомірної вигоди не було і те що, Олександра Лисенка затримали з грошовими коштами, не відповідає дійсності. "Кошти у нього не вилучали, він взагалі знаходився в іншому місці з іншими особами. Гроші, які були сфотографовані (на фото від СБУ та НАБУ, - прим. ред.), вони були у іншої особи. Проміжок фото між двома фотографіями не менше однієї години, це підтверджується матеріалами слідства", – додала адвокатка.

Що відомо про справу Олександра Лисенка

Ввечері 2 жовтня НАБУ і САП спільно з СБУ затримали Олександра Лисенка та Олександра Журбу під час отримання ними частини хабаря в 1,4 млн грн. За інформацією СБУ, фігуранти вимагали 2 млн 130 тис. грн з місцевої компанії, яка займалася вивезенням сміття.

Олександру Лисенку та директору департаменту інфраструктури міста Олександру Журбі, яких затримали на отриманні хабаря 2 жовтня, повідомили про підозру за ч. 4 ст. 368.

За матеріалами: https://suspilne.media/