Як перейти в іншу професію з нуля?

06.12.2022 15:45

Як перейти в іншу професію з нуля?З дитинства багатьом казали, що вибір професії – це все життя. Однак реальність нині така, що зміна професії давно вже стала звичною справою, і випадків успішного переходу досвідчених фахівців у зовсім нову і незнайому сферу діяльності історія знає масу. Давайте сьогодні поговоримо про те, як перейти в іншу професію «з нуля».

З легкої руки HR-менеджерів в IT-сфері тих фахівців, які прийшли з інших сфер діяльності, зараз зазвичай називають світчерами. Раніше світчерів не дуже любили в суспільстві, вважаючи, що це люди непостійні і легковажні, але в наші дні стати світчером зовсім не соромно: краще змінити професію і знайти в ній те, про що мріялося, аніж усе життя страждати від нереалізованих бажань.

Щоб перейти в іншу професію, у першу чергу потрібно зрозуміти, навіщо. Необхідно дуже чітко сформулювати для себе ті причини, які змусять вас залишити поточну сферу зайнятості та поринути у зовсім нову. Пам'ятайте, що вони мають бути досить вагомими, щоби ви не кинули справу на півдорозі.

До речі, зазвичай причин зміни професії налічується не так уже й багато. Це або незадовільний рівень доходу, або незадовільні умови праці, характерні саме для професії, а не для конкретного місця роботи. Крім того, у світчери можна потрапити, коли ви розумієте, що просто «переросли» колишню професію або «вигоріли», а також у разі, якщо із самого початку прийшли в поточну професію не за власним бажанням, а під тиском оточуючих або з випадково.

Визначивши причини вашого переходу, подумайте, куди ви будете переходити. Тут важливо врахувати і розміри потенційного доходу, і власні побажання щодо майбутніх робочих обов'язків та характеру завдань, з якими доведеться мати справу в процесі роботи. Крім того, корисно ще оцінити, наскільки багато сил, часу та фінансів потрібно витратити на освоєння нової професії «з нуля».

Якщо в потенційній новій професії вам доведеться займатися тим, чим взагалі ніколи не займалися раніше, перед прийняттям остаточного рішення пошукайте на сайтах вакансій опис майбутніх трудових обов'язків, а потім спробуйте чітко уявити, як саме ви будете ці обов'язки виконувати.

Оцініть свої відчуття. Чи подобається вам? Як багато знань вам не вистачає для роботи? Чи хочете ви дізнатися, як виконати таке завдання? Чи готові витратити час та сили на навчання? Якщо відчуваєте, що вам цікаво, якщо розумієте, що це ваше, то приступайте до наступного кроку.

Оцініть хоча б приблизно майбутні витрати на освоєння нової професії. Як і де ви навчатиметеся? Де візьмете гроші на навчання? Чи продовжите працювати в колишній сфері, поки вчитеся? Розраховуйте, що вам знадобиться в середньому від 2-3 місяців до року на освоєння азів професії, а в деяких випадках доведеться вчитися навіть кілька років. Зважте всі «за» та «проти» і підрахуйте, скільки за цей час доведеться витратити і наскільки це позначиться на вашому бюджеті.

Коли ви знаєте, в яку нову професію перейдете, настає черга продумати свою стратегію навчання. Якщо ви взагалі нічого не знаєте про майбутню сферу діяльності, то вам буде важко самостійно визначити, з чого розпочинати навчання та які теми вивчати. Тому вдалим рішенням тут може бути відвідування курсів, де навчать азам професії, а вже з базовими знаннями за плечима ви будете краще розуміти, що робити на наступному етапі.

Якщо ви «націлені» на певну компанію, то найкраще пошукати навчальні курси або школу саме від неї, адже там вас будуть готувати до роботи конкретно в цій компанії. Якщо таких курсів немає, можна спробувати пошукати у відкритому доступі інформацію про те, де навчалися фахівці, що працюють у цій компанії, і чи доступне вам таке навчання.

Щоб не «перегоріти» в процесі отримання нової професії і розуміти, коли саме можна буде переходити безпосередньо до пошуку роботи, важливо якось фіксувати свої дії і ставити дедлайни на виконання освітніх завдань. Для цього ви можете записати план навчання в щоденник чи блокнот або можете скористатися будь-яким зручним вам онлайн-шаблоном планування і прийняття рішень.

Коли ви все розпланували, починайте навчатись. Додержуйтесь свого графіку та не забувайте відзначати прогрес. Якщо вчитися доводиться самостійно, спробуйте знайти помічника, який вимагатиме з вас звіту про результати: краще, щоб це був хтось із близьких, але також можна пошукати допомогу в онлайн-спільнотах однодумців.

Сьогодні перехід в іншу професію вже не лякає як раніше, але багато хто відмовляється від нього, щоб не втрачати в заробітку або досвіді роботи. До того ж роботодавці наймають світчерів все ще не дуже охоче, оскільки ті мало знають. Проте, якщо нова професія вас вабить, якщо вам не страшні труднощі, то, впевнені, у вас все вийде!

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7404