Як підготуватися до онлайн-співбесіди

10.02.2023 08:10

Як підготуватися до онлайн-співбесідиУ нинішніх умовах усе більше людей працюють віддалено, тому і для працевлаштування все частіше використовуються не класичні, а онлайн-співбесіди. Але все ж таки подібний формат, як і раніше, не надто звичний, тому важливо заздалегідь знати, як підготуватися до онлайн-співбесіди, щоб не допустити прикрих помилок або дурниць.

На сьогодні інструментів для проведення співбесід у режимі онлайн розроблено дуже багато, тому якщо у вас є ПК, ноутбук, планшет або смартфон, ви цілком можете взяти участь в онлайн-співбесіді. Ось тільки, звичайно, до неї обов’язково потрібно грамотно підготуватися.

Наприклад, виберіть доречне місце для спілкування. В ідеалі це має бути окреме приміщення, де буде досить тихо, щоб сторонні звуки не відволікали від співбесіди, і досить світло, щоб рекрутер міг вас добре бачити. Найкраще як таке приміщення підійде домашній кабінет, але, зрозуміло, далеко не у всіх він є.

Тому вам, швидше за все, доведеться вибирати щось інше. Наприклад, якщо ви вирішили проходити онлайн-співбесіду у звичайній кімнаті будинку, попередьте членів сім’ї, що вони в жодному разі не мають заважати вам. І запасіться гарною гарнітурою для зв’язку, щоби приглушити зовнішні звуки, а також забезпечити чутність вашого голосу.

Якщо вдома провести співбесіду онлайн неможливо, доведеться шукати інші варіанти. Наприклад, можна прийти в кафе або спеціальне антикафе, а також відвідати коворкінг-центр, якщо він є у вашому місті. Головне, подбайте про тишу, наявність стабільного інтернету та певний ступінь конфіденційності, адже навряд чи ви захочете обговорювати індивідуальні особливості майбутньої роботи так, щоби це міг почути будь-хто.

Як бути, якщо нічого з перерахованого вище не підходить? Смартфон та мобільний інтернет зроблять онлайн-співбесіду можливою навіть на вулиці або, скажімо, в автомобілі. Виберіть тихий сквер або парк, де практично нікого не буває, або влаштуйте відеоконференцію прямо в салоні авто.

Коли з місцем проведення співбесіди ви визначилися, займіться підготовкою візуального фону та зовнішнього вигляду. Пам’ятайте, що нехай навіть зустріч проходить в онлайн-форматі, вона однаково ділова, а отже неприпустимо, щоб у кадр разом із вами потрапляли якісь побутові предмети, розкиданий одяг або просто безлад. Крім того, ви самі повинні виглядати так само, як і на звичайній співбесіді: акуратний та чистий одяг у стилі, що відповідає вашому роду занять, охайна зачіска, у разі потреби макіяж та акуратний манікюр.

До речі, безпосередньо під час онлайн-співбесіди не можна пити чай чи каву, перекушувати, курити. Максимум, що можна, — зробити ковток-другий чистої води, якщо в горлі пересохло. Так що, готуючись до співбесіди, врахуйте цей момент і приберіть від себе будь-які напої та снеки.

Не забудьте перевірити інтернет-зв’язок, а також налаштувати необхідні інструменти для співбесіди. Переконайтеся, що у вас достатньо коштів на рахунку, стабільний зв’язок, ваш ПК або мобільний пристрій справні й мають повний заряд. Якщо ви раніше не користувалися способом онлайн-зв’язку, який обрав рекрутер, заздалегідь встановіть відповідну програму або додаток та протестуйте.

Обов’язково переконайтеся, що справна камера, мікрофон і навушники або динаміки. Підготуйте всі необхідні матеріали, якими вам, можливо, доведеться скористатися під час співбесіди. Наприклад, якщо ви маєте показати потенційному роботодавцю портфоліо, заздалегідь знайдіть потрібну теку або з’ясуйте, як користуватися функцією демонстрації екрана співрозмовнику — зазвичай в інструментах для онлайн-зв’язку така функція передбачена.

Тримайте під рукою власне резюме та текст вакансії, підготуйте блокнот та ручку для можливих позначок. Заздалегідь продумайте відповіді на можливі питання, а також підготуйте питання роботодавцю, які допоможуть вам зрозуміти, чи підходить вам ця вакансія та запропоновані умови співпраці.

Не забудьте, що віддалена співбесіда, як і звичайна, вимагає від вас зібраності, організованості, готовності продемонструвати свої навички та вміння, якщо буде потрібно. Тому під час підготовки ознайомтеся з інформацією про компанію, у яку хочете працевлаштуватися, освіжіть теоретичні знання, перевірте тестове завдання, якщо воно було.

Пам’ятайте, що перше враження на потенційного роботодавця ви можете зробити лише раз, тому відповідально поставтеся до підготовки. Але не бійтеся невдач: по той бік екрану теж знаходиться жива людина, яка в жодному разі не має наміру вас «потопити», а так само як і ви хоче, щоб онлайн-співбесіда пройшла якомога більш вдало.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7129