Як продавати косметику в Instagram

09.01.2024 14:31

Як продавати косметику в InstagramПродаж косметики в «Інстаграмі» - один із найпопулярніших видів «домашнього» бізнесу, доступного практично всім охочим. Ось тільки як продавати косметику в Instagram, щоб добре заробляти на цьому? Як виділитися серед величезної кількості конкурентів? Пропонуємо вам дізнатися про основні правила торгівлі косметикою у цій соцмережі прямо зараз.

Косметична продукція — це одна з тих категорій товарів, попит на які так чи інакше завжди є. Але, звісно ж, це зовсім не гарантує, що кожен косметичний магазин приречений на успіх. Насправді конкуренція в цій ніші вкрай висока і залучити «свого» покупця буває дуже не просто!

В інтернеті ви не обмежені рамками однієї вулиці чи району, а цілком можете продавати косметику по всьому місту, країні та навіть світу. Залишається лише знайти спосіб, як саме це зробити з максимальною вигодою для себе. Для цього в першу чергу вирішіть, за якою бізнес-моделю вам краще торгувати косметикою.

Наприклад, добре відомий багатьом дропшипінг дозволяє продавати товари і не дбати про те, де їх зберігати або куди подіти залишки. Але він збільшує термін доставки та не дає вам можливості повністю проконтролювати процес комплектації, пакування та відправлення замовлень. При цьому будь-які помилки на стороні відправника автоматично стають вашими, а вплинути на те, що відбувається, ви ніяк не можете.

Продажі з власного складу дозволяють керувати процесом на всі 100%. В даному випадку ви і тільки займаєтеся формуванням замовлень та їх відправкою, а також контролюєте якість пропонованої продукції. З іншого боку, на вас також лежить відповідальність і за своєчасне поповнення запасів, і забезпечення необхідних умов зберігання, і за нерозпродані залишки товарів.

Наступне важливе питання: що саме ви продаватимете? Світ косметики величезний і так само величезна на сьогоднішній день кількість бажаючих косметику продавати. Конкурувати з великими онлайн-рітейлерами, у яких в наявності тисячі різноманітних позицій, немає сенсу: маленький «інста-магазинчик» просто не виграє в боротьбі з подібними «важкоатлетами». А от якщо підібрати вузьку нішу, де конкуренція не надто висока, а попит хороший, то все може вийти.

Наприклад, сьогодні надзвичайно популярною для продажу через соцмережі, включно з «Інстаграмом», є корейська косметика: її не так часто зустрічаєш у звичайних магазинах або навіть на великих маркетплейсах, так що потенціал є. При цьому через Instagram активно продають ще й іншу азіатську косметику, наприклад, індійську, в'єтнамську, китайську, тайську, а також користується попитом європейська, турецька, американська, ізраїльська косметична продукція.

Щоб ще звузити нішу, можна зосередитися взагалі на якомусь одному бренді чи виробнику: якщо косметика певної торгової марки чи від певної компанії затребувана серед покупців, а пропозицій в «Інстаграмі» мало, то є всі шанси зайняти хороші позиції. Крім того, ви можете за бажання продавати лише якусь певну групу косметичних товарів, скажімо, лише засоби для обличчя, тільки засоби для волосся, тільки скраби для тіла тощо.

Як завжди в онлайн-торгівлі, дуже важливим є для продажу косметики через «Інстаграм» створення унікальної торгової пропозиції (УТП). Подумайте, чому саме до вашого магазину повинні звертатися користувачі? Що ви можете запропонувати їм такого, чого немає ні в кого більше?

Наприклад, невеликий інста-магазин може перемагати у конкурентній боротьбі завдяки сервісу. Коли покупці розуміють, що продавець їх «супроводжуватиме» з моменту оформлення замовлення і до самого отримання посилки з косметикою, коли впевнені, що будь-які питання чи складні ситуації вдасться вирішити з мінімальними зусиллями та нервами, вони цінують такого продавця і будуть лояльні.

Ще вашою «фішкою» може бути наявність затребуваних товарів, «дістати» які зазвичай важко. А також вас можуть виділити серед аналогічних магазинчиків зручність здійснення покупок, висока швидкість обробки замовлень, професійні консультації косметолога, велика кількість реальних відгуків, унікальні фото та відео косметики, опція безкоштовної доставки, система заохочень та багато іншого.

Чи може бути унікальною торговою пропозицією бути ціна? Ні. Якщо намагатиметеся конкурувати з іншими продавцями виключно за рахунок низьких цін, то дуже швидко настане момент, коли отримуватимете мінімальний прибуток, а то й зовсім підете в «мінус», оскільки великі магазини завжди мають можливість пропонувати покупцям вигідні роздрібні ціни завдяки нижчим закупівельним цінам та великій кількості замовлень.

Бізнес-модель, товарний асортимент та УТП — це лише мала частина аспектів, на які слід звернути увагу, перш ніж продавати косметику в Instagram. Далі ви будете мати ще справу з технічною стороною питання, реєструючи відповідний бізнес-профіль, оформляючи «шапку» і заповнюючи сторінку першим контентом. До речі, про контент. В «Інстаграмі» ви можете викладати фото та відео з товарами, публікувати сториз та рілс із «закулісним» життям магазину, робити огляди товарів, давати корисні поради.

Крім того ви можете закріплювати «в хайлайтсах» важливу інформацію, таку як відгуки, інформація про оплату та доставку та графік роботи. Спілкування з покупцями можна вести в «директі». При цьому завдяки інтеграції з Facebook ведення сторінки магазину можна здійснювати через кабінет Meta Suite, де можна планувати публікації, відстежувати статистику, розміщувати рекламу та інш.

Щоб продавати косметику в «Інстаграмі» ефективно, на жаль, універсального алгоритму не існує. І вам доведеться на власному досвіді перевіряти, як працюють ті чи інші прийоми маркетингу, що потрібно вашій цільовій аудиторії та якими інструментами користуватись для підвищення прибутковості свого магазину. Але, як відомо, під лежачий камінь вода не тече, тому якщо ви дійсно горите ідеєю торгувати косметичною продукцією в Instagram, то вам потрібно просто спробувати — ваша сміливість буде винагороджена.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7707