Як стати ПХ-кондитером: що важливо знати перед стартом?

31.01.2024 15:38

Як стати ПХ-кондитером: що важливо знати перед стартом?Сьогодні для тих, хто дотримується правильного харчування, існують спеціальні ПХ-кондитерські, де десерти готують без білого цукру, пшеничного борошна та інших калорійних і не надто корисних продуктів. Про те, як стати ПХ-кондитером, щоб бути в тренді і добре заробляти, ми розповімо вам детальніше.

Правильне харчування допомагає зберігати здоров'я та струнку фігуру, проте суворо обмежує споживання звичних солодощів, таких як торти, тістечка, пряники, печиво, цукерки тощо. Це пов'язано з тим, що класичні десерти являють собою, на жаль, справжні калорійні «бомби» і зводять усі зусилля щодо схуднення чи підтримки фігури нанівець.

На щастя, вже кілька десятиліть існує такий напрямок у кондитерському мистецтві, як приготування ПХ-десертів. Подібні десерти схожі і зовні, і за смаком на звичайні солодощі, проте приготовані з використанням більш корисних і менш калорійних продуктів. А ще до ПХ-десертів зазвичай відносять також і ті, в яких не використовуються певні продукти через алергічні реакції або дотримання принципів веганства.

У результаті вже згадані цукор, пшеничне борошно, а також яйця, вершкове масло, натуральні жирні вершки, білий і молочний шоколад, вершковий сир, мастика, згущене молоко, карамель та багато інших поширених інгредієнтів, що використовуються в кондитерському мистецтві, у ПХ-варіантах солодощів не застосовуються.

Тих, хто хотів би поласувати шматочком торта, тістечком чи іншим десертом без шкоди для фігури чи здоров'я, сьогодні стає дедалі більше. Але готувати такі солодощі в ПХ-форматі в домашніх умовах не всім під силу, і є багато бажаючих замовити необхідний низькокалорійний або дієтичний десерт у професійного кондитера. А ось пропозицій у цій ніші поки що досить мало, тож це більш ніж цікава ідея для бізнесу.

Залишається тільки з'ясувати, як стати ПХ-кондитером. По-перше, для того щоб перейти до виготовлення на замовлення ПХ-десертів, спочатку необхідно добре освоїти десерти звичайні. Інакше ви просто не розумітимете, що, як і навіщо саме слід змінювати в стандартних рецептурах і технологічних картах, щоб досягти потрібного результату.

Далі вам потрібно або купувати або самостійно розробляти рецептури ПХ-десертів, адаптуючи класичні варіанти. Вам важливо досягти того, щоб торти, тістечка або інші ваші кондитерські вироби вдавалися завжди, а тому всі рецепти потрібно ретельно відпрацьовувати на практиці, обов'язково аналізуючи можливі помилки та шукаючи шляхи їх виправлення.

До речі, у ПХ-десертах найскладнішим є те, що деякі звичні кондитерські інгредієнти буває майже неможливо замінити на щось інше, оскільки справа не тільки в смаку, а й у тому, що такі продукти часто відповідають за правильну текстуру готових солодощів. Зокрема мова йде про цукор, без якого не вийде пишний, м'який і рум'яний бісквіт, повітряна меренга, пружний і щільний зефір.

Цукор у правильному харчуванні прийнято замінювати різними підсолоджувачами, які можуть мати як натуральне, так і штучне походження. Серед найпопулярніших підсолоджувачів можна, наприклад, згадати фруктозу, стевію, натуральні сиропи агави, топінамбура, стевії, фініка, ріжкового дерева, еритритол, сахарин, аспартам, цикламат, ксиліт, сорбіт. Кожен із таких підсолоджувачів має свої особливості використання і просто так замінити одним із них цукор у пропорції 1:1 не вийде. Натомість може знадобитися перерахунок кількості підсолоджувача, перерахунок борошна та розпушувача, а також перерахунок рідких інгредієнтів і навіть зміна температури випікання, щоб заміна виявилася найбільш ефективною.

Складнощі із заміною на ПХ-альтернативи виникають не тільки щодо цукру. Коли потрібно замінювати яйця, борошно, вершкове масло або, скажімо, молоко, тут теж має бути ретельний перерахунок пропорцій, «чаклунство» з температурою приготування та інші хитрощі, які потрібні, щоб і бісквіт піднімався і був рум'яним, і крем не розшаровувався, і безе збивалося. І тільки коли у вас будуть добре «відпрацьовані» техкарти, має сенс розпочинати свою діяльність як ПХ-кондитер.

Продумайте асортимент. Спочатку вам не потрібно пропонувати потенційним клієнтам або покупцям занадто багато варіантів, а достатньо зупинитися на 5-7 різновидах десертів, причому дуже бажано, щоб їх інгредієнти «перетиналися» між собою - тоді вам не доведеться тримати під рукою великий запас різних ПХ- продуктів, що рідко використовуються. У міру розвитку своєї справи ви побачите, які варіанти мають попит, а які — ні, і відрегулюєте свою пропозицію, розширивши лінійку своїх десертів або ж, навпаки, скоротивши її.

Пам'ятайте, що можна готувати навіть один десерт і бути популярним ПХ-кондитером, якщо ви будете краще за конкурентів і зможете довести це своїй цільовій аудиторії. Тому наступний крок – правильно позиціонувати себе на ринку. Для цього вам знадобиться унікальна торгова пропозиція (УТП), завдяки якій ви зможете заявити про себе та вигідно виділитися серед інших таких же кондитерів.

Якщо ви дієте офлайн, то вашою перевагою може бути вигідне розташування. Подумайте, де саме у вашому місті чи районі «мешкають» ваші потенційні замовники/покупці. Можливо, вдалим у вашому випадку виявиться місце неподалік популярного бізнес-центру (або прямо в ньому), місце поряд з фітнес-клубом або місце в історичному, де жителі часто прогулюються.

Якщо ви хочете готувати десерти на замовлення та представляти свої роботи тільки онлайн, вам потрібно буде вести професійні акаунти — самостійно або за допомогою SMM-фахівців. І тут вашими перевагами перед конкурентами можуть стати, наприклад, додаткові послуги, такі як безкоштовна доставка.

При цьому, роздумуючи, як привернути увагу потенційних замовників чи покупців, завжди пам'ятайте, що перед вами не стоїть завдання переконати шанувальників класичних солодощів «перейти» на ваш бік — вам це не потрібно. Краще орієнтуйтеся на запити та побажання саме вашої цільової аудиторії — прихильників ПХ та ЗОЖ, алергіків та вегетаріанців/веганів.

Наприклад, якщо ви готуєте десерти для людей з целіакією, усіляко підкреслюйте, що використовуєте лише продукти, в яких немає навіть слідів глютена. Якщо готуєте торти на замовлення для дітей з алергією на молочні продукти, розповідайте та показуйте, що застосовуєте рослинні альтернативи, наприклад, різні варіанти рослинного молока, кокосову олію та вершки, соєвий сир тощо.

Тим, хто стежить за фігурою, демонструйте, що готуєте свої солодощі з використанням низькокалорійних продуктів, а приблизний розрахунок КБЖУ на порцію, 100 г або весь виріб буде надзвичайно корисним для ваших потенційних замовників і покупців, які зможуть зрозуміти, чи «впишеться» ооось той апетитний шматочок торта в їх норму калорій.

Використання саме ПХ-рецептур у кондитерській справі накладає певні обмеження і вимагає внесення певних змін до процесів приготування солодощів, проте в усьому іншому ПХ-кондитеру потрібно практично все те саме, що й звичайному.Тобто коли у вас є як мінімум базові знання в кондитерській сфері, відповідні ПХ-рецепти (техкарти), продуманий асортимент та УТП, вам необхідно переходити безпосередньо до практичної реалізації своєї бізнес-ідеї.

Для цього вам знадобиться приміщення, в якому ви будете готувати десерти, знадобиться кондитерське обладнання та інвентар, потрібні продукти та пакувальні матеріали, потрібна реклама та вкладення в просування. При цьому не забудьте, що для легального кондитерського бізнесу вам може знадобитися отримання пакету дозвільних документів від місцевих органів влади, проходження сертифікації та інші передбачені законодавством вашої країни процедури.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7725