Як змусити аудиторію додивлятися ролики в TikTok до кінця? Гачки уваги

09.04.2024 13:17

Як змусити аудиторію додивлятися ролики в TikTok до кінця? Гачки увагиУ TikTok для того, щоб відео «залетіло» в рекомендації, дуже важливою є додивленість: чим більше користувачів перегляне ролик повністю, тим частіше алгоритм пропонуватиме його іншим користувачам, розширюючи охоплення. Але як саме можна змусити аудиторію додивлятися ролики в TikTok до кінця? У цьому допомагають так звані гачки уваги.

Сьогодні всі знають, що TikTok – це не лише розважальна платформа, а й місце для просування різних товарів чи послуг. І тим, хто використовує цю платформу для різних бізнес-цілей, особливо важливо отримувати якнайбільше переглядів, щоб розповісти про себе якомога більшій кількості користувачів і тим самим збільшити кількість продажів або замовлень .

Але ті, хто тільки-но починає вести обліковий запис у TikTok і хоче просуватися природним (безкоштовним) способом, часто стикаються з глобальною проблемою: соцмережа дає кожному ролику тільки по 200-300 переглядів, і відео ну ніяк не «залітають». На сленгу фахівців із розкручування в «Тік Току» подібна ситуація називається «стелею», і «пробити» її буває вкрай складно.

Втім, нічого неможливого немає. І якщо знати, за що саме TikTok «любить» ролики, можна постаратися зняти і змонтувати відео саме таким, яким його хоче бачити алгоритм. Далі ми розповімо вам про основні аспекти створення відео, яке набиратиме багато переглядів.

Стрічка рекомендацій у TikTok формується динамічно і завжди суворо індивідуальна. Будь-який ролик, що з'являється в цій стрічці, користувач може як переглянути, так і просто відразу ж прогорнути, якщо йому зовсім не цікаво. Чим довше користувач дивиться ролик, що йому попався, чим більше у цього ролика коментарів, збережень у вибране і «шерів», тим цікавішим такий ролик вважається, і алгоритм активніше пропонуватиме його все більшій і більшій кількості користувачів платформи.

У середньому нецікаві відео користувачі «свайпають» вже в перші 1-2 секунди перегляду, що дає відповідний сигнал алгоритму TikTok; подібні відео «стелю» у кількасот переглядів не «проб'ють». А ось якщо увагу глядачів вдається утримувати і 3, і 4 секунди, і ще довше, то шанси отримати тисячі та десятки тисяч переглядів вже суттєво зростають.

Гачки уваги — це саме те, що допомагає погляду користувача «зачепитися» за ролик і подивитися його як мінімум довше 3 секунд. Гачки «грають» насамперед на цікавості: якщо в кадрі відбувається щось екстраординарне або якщо ролик має текстовий заголовок, котрий «чіпляє», то користувачам цікаво дізнатися, що ж станеться далі і чим все скінчиться.

За те, що відбувається в кадрі ролика, відповідає ретельно продумана ідея відео, грамотно розроблений сценарій, якісна зйомка та монтаж. Без цих складових навіть наявність заголовка, що інтригує, не спрацює. Зате якщо відео зроблено добре, то додавання до нього відповідного текстового «гачка» дійсно допоможе утримати увагу.

Що це може бути? Якщо мова йде про ролики в акаунті для просування та розвитку бізнесу, то в цьому випадку «гачком» стане рішення якихось проблем, хто хвилюють цільову аудиторію (ЦА). У заголовку на відео слід показати користувачам, що ви розумієте, який «біль» у них є, і знаєте, як можна допомогти. Для цього знадобиться кілька популярних схем.

Це вам потрібно, якщо ви хочете [бажаний для ЦА результат]

Такий заголовок прямо говорить глядачам ролика, що вони отримають потрібний результат, якщо додивляться відео до кінця. У самому ролику, певна річ, дійсно має відображатись вирішення популярної проблеми ЦА.

Ви мусите про це дізнатися, якщо [популярна проблема ЦА]

Заголовок схожий на попередній варіант, він теж «працює» з потребами цільової аудиторії у вирішенні будь-яких проблем. Він спонукає користувача перевірити, чи справді він ще чогось не знає про проблему, чи справді не пропустив щось важливе.

Ця порада (лайфхак) заощадила би мені Х, якби я знав її раніше

Такий заголовок зіграє на бажанні глядачів не витрачати час та/або гроші на пошуки якогось рішення, якщо ви їм пропонуєте вже готовий варіант. Потрібно лише переглянути відео!

Подивіться, як [продукт] змінює все!

Такий заголовок найкраще підійде для демонстраційного ролика, який показує вашій ЦА, як саме ваш продукт вирішує проблему. Тут особливо важливим є контраст «до» і «після», щоб було видно, що продукт і справді змінює «все»!

Х речей, які ви не робите для [популярна проблема ЦА]

Цей заголовок змушує користувачів почати дивитися відео, якщо ця проблема добре знайома, вони пробували вже різні способи її вирішення, але так і не знайшли оптимальний варіант. У ролику запропонуйте реально цікаві та неочевидні методи, і ви не тільки покращите додивленість, але й зробите відео вірусним.

Якщо ви втомилися робити Х, подивіться це

Заголовок, орієнтований на користувачів, які втомилися щось робити для бажаного результату та не отримувати його. Він перегукується з попереднім, але більше «чіпляє» емоції: людина, яка реально втомилася буквально битися об стіну, так хотіла б знайти швидке і просте рішення, що неодмінно ризикне витратити кілька секунд на перегляд відео, яке обіцяє це рішення.

Секретний трюк для [бажаний для ЦА результат]

Всі люблять якісь секретні способи досягти бажаного меншими зусиллями, безкоштовно або за невеликі гроші. А значить такий заголовок точно не залишиться поза увагою, якщо ви правильно вгадаєте «біль» вашої ЦА. Відповідний цьому заголовку ролик повинен демонструвати ваш дійсно незвичайний спосіб досягнення заданого результату; найкраще це підходить для демонстрації своєї експертності, підвищення лояльності аудиторії.

Гачки уваги в роликах «Тік Току» мають величезне значення, допомагаючи утримувати увагу глядачів ролика якомога довше. Але в жодному разі не можна забувати, що користувачі – це живі люди, а не роботи. І якщо щоразу у своїй стрічці вони бачать один і той самий гачок, він уже перестає привертати увагу, не викликає інтересу, більше того, він починає дратувати.

Ось чому гачки уваги аж ніяк не універсальні. Їх потрібно постійно адаптувати під інтереси цільової аудиторії, плюс, звісно ж, вони мають підходити під тематику самого відео та облікового запису в цілому. Тільки грамотне використання такого інструменту дасть потрібний результат!

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7778