Як виростити базилік на підвіконні

10.02.2023 13:27

Як виростити базилік на підвіконніЯкщо ви хочете завжди мати свіжий базилік у доступі, ви можете спробувати виростити його прямо вдома – це зовсім не складно. Не вірите? Тоді прямо зараз ми розповімо вам, як виростити базилік на підвіконні в будь-яку пору року, щоб ви могли в цьому переконатися.

Свіжа пряна зелень базиліка відмінно підходить для приготування різноманітних салатів та закусок, додавання до перших страв або, наприклад, до піци. Базилік буває різних сортів і видів, причому для домашнього вирощування вибираються зазвичай низькорослі і дрібнолисті різновиди.

Базилік на підвіконні можна виростити з насіння, із живців або з кущика, пересадженого з вулиці. Кращим для домашніх умов вважається посів базиліка насінням - тоді кущ вийде особливо пишним і даватиме свіжу зелень практично весь рік.

Щоб виростити базилік на підвіконні з насіння, спочатку придбайте посадковий матеріал. Загалом насіння може бути будь-яке, але перевага часто надається таким сортам, як «пучковий», «дрібнолистий», «маркіз», «гвоздиковий аромат» та деяким іншим.

Для вирощування базиліка підготуйте відповідні ємності та ґрунт. Ємності потрібно вибирати обов'язково з дренажними отворами та глибиною не менше 15 см. Важливо пам'ятати, що базилік дуже погано реагує на пересадки й може довго хворіти після них, тому краще одразу підбирати ємності для посіву так, щоб у них рослини залишалися весь час.

Наприклад, добре підійдуть для вирощування базиліка горщики об'ємом 1-2 л або пластикові контейнери чи дерев'яні ящики вказаної вище глибини. На дно вибраних ємностей обов'язково потрібно покласти дренаж, це можуть бути керамзит, галька, бита цегла або, скажімо, черепки. Шар дренажу має становити близько 3-4 см.

Далі необхідно заповнити вибрані горщики, контейнери або ящики ґрунтом. Для вирощування на підвіконні можна взяти суміш з універсального грунту для кімнатних рослин і садового грунту в співвідношенні 1:1. Або можна змішати біогумус з універсальним грунтом для кімнатних рослин у пропорції 1:4.

Перед використанням ґрунту суміш важливо правильно підготувати. Рекомендується близько 1 години прожарити ґрунт у духовці при температурі 100-200°С, щоб захистити базилік від можливих шкідників та хвороб, а також додати до суміші якесь мінеральне добриво для кращого врожаю.

Грунтом потрібно заповнити ємності поверх дренажу, не досипаючи приблизно 3-4 см до верху. Далі можна висівати насіння базиліка, яке за бажанням можна трохи підготувати, щоби прискорити появу сходів. Так, рекомендується на 2 доби замочити насіння в теплій воді, змінюючи її кожні 12 годин, а потім витримати близько 2 годин у дуже слабо забарвленому розчині марганцівки для знезараження.

Просушіть насіння на серветці або марлі, після чого висійте в грунт на відстані близько 2 см. Присипте шаром ґрунту в 1-2 см. Злегка зволожте ґрунт теплою водою з пульверизатора. Накрийте ємності харчовою плівкою і відправте в тепле світле місце до появи сходів. Періодично знімайте плівку, щоби провітрювати сіянці.

Перші паростки мають з'явитися через 1-2 тижні залежно від конкретного сорту та умов зростання. На цьому етапі необхідно зняти плівку і прорідити паростки, залишаючи найміцніші з них на відстані 10 см один від одного. Тепер тримайте ємності з базиліком на сонячному теплому підвіконні, доки саджанці не підростуть.

Коли паростки витягнуться до 5-7 см у довжину, необхідно підсипати ще 2-3 см ґрунту - це зміцнить молоді рослини. Поливайте базилік помірно (взимку, наприклад, достатньо поливу 2 рази на тиждень), не забувайте розпушувати землю і обов'язково забезпечте температуру в приміщенні на рівні 20-24°С і світловий день не менше 12 годин у холодну пору року та 6 годин – у теплу.

Якщо ви вирішили вирощувати базилік на підвіконні взимку та природного світла молодим рослинам не вистачає, використовуйте фітолампу для досвітлення паростків. Розміщуйте її на відстані близько 20 см від рослин. Якщо спеціальної фітолампи немає, можна спробувати використовувати звичайну світлодіодну лампу.

Базилік готовий до першому збиранню врожаю, коли в рослин з'являються перші 4-6 справжніх листочків. Потрібно зібрати по 2 верхні листочки, а далі, коли в базиліку буде 3 пари справжніх листочків, необхідно прищипнути верхівки рослин, щоб запобігти розвитку квіткової стрілки і стимулювати ріст бічних пагонів.

У міру подальшого зростання базиліка регулярно знімайте верхні листочки та гілочки, залишаючи не менше 2 пар листочків знизу. Якщо помічаєте квітковий бутон, що готується розпуститися, відразу зрізайте його і 2 листочки під ним, інакше решта зелені почне псуватися.

Базилік може рости на підвіконні цілий рік, і якщо забезпечити йому відповідні умови, він завжди радуватиме свіжою соковитою зеленню із чудовим пряним ароматом. Навесні та влітку поливайте базилік 1 раз на день вранці, використовуючи для цього помірно теплу відстояну воду. Розпушуйте грунт приблизно 1 раз на 2-3 дні, а також, якщо грунт не дуже багатий на поживні елементи, раз на місяць робіть підживлення органічними добривами.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7455