Як зробити фотофон своїми руками

11.04.2023 09:04

Як зробити фотофон своїми рукамиЗараз навіть від аматорських знімків на камеру смартфона чекають художності не меншої, ніж у професіоналів. Гарний фотофон стане в досягненні цієї мети чудовою підмогою. І купувати його зовсім не обов’язково, адже зробити фотофон своїми руками можна із різних підручних засобів.

Зі зростанням популярності Instagram зростає і популярність аматорської предметної фотографії: інстаблогери люблять фотографувати свої сніданки, обіди та вечері, цікаві обновки, милі дрібнички тощо. І, погодьтеся, було б неймовірно нудно, якби все це завжди знімалося на безликому сірому або білому фоні! Ось тому зараз і зростає попит на спеціальні фотофони, які чудово підкреслюють об’єкти зйомки й надають знімкам унікальної атмосфери.

Готові фотофони бувають різні, і підібрати потрібний можна практично на будь-який смак. Однак вартість таких виробів може бути дуже високою, а якщо фонів потрібно кілька, то їхнє придбання може виявитися не по кишені. У такому разі можна спробувати виготовити фотофони власноруч, причому це не так складно, як це може здатися на перший погляд.

Одні з найпопулярніших — дерев’яні фотофони. Такі найчастіше можна спостерігати у фуд-фотографії, а також на фото в стилі flat lay та kinfolk. Зробити дерев’яний фотофон своїми руками можна з будь-яких фактурних дерев’яних дощок, що є під рукою. Для найкращого прояву фактури дошки можна покрити морилкою або пофарбувати акриловими фарбами.

Способи виготовлення дерев’яного фотофону можуть бути різними. Наприклад, одне з простих рішень вимагає кількох дощок, рідких цвяхів, наждакового паперу, морилки та спеціального матового лаку для дерева. Дошки розпиляйте за розміром бажаного фотофону, кожну відшліфуйте за потреби наждачним папером. Якщо вам потрібен максимально «старий» вид дерева, то додатково обробіть дошки щіткою для брашінгу.

Підготовлені дошки скріпіть між собою. Зручно це робити за допомогою рідких цвяхів, особливо якщо вам потрібний двосторонній фон. Розкладіть дошки лицьовою стороною вниз поруч одна з одною, отримавши квадрат або прямокутник. Нанесіть рідкі цвяхи й перпендикулярно до першого шару закріпіть другий шар дощок (лицьовою стороною вгору).

Коли дошки склеяться, обробіть їх морилкою. Морилку наносьте на ваш розсуд в один або кілька шарів. Після кожного шару дайте морилці підсохнути й обробіть поверхню дощок наждачним папером, щоб виділити фактуру дерева. Оскільки ваш фотофон є двостороннім, ви можете кожну сторону пофарбувати по-різному, щоб отримати два варіанти фону. На завершення покрийте кожну сторону фону двома шарами матового лаку, щоб захистити поверхню дерева від води, жиру тощо.

Дерев’яні фотофони вважаються простими у виготовленні, проте купівля матеріалів та інструментів для них може також «влетіти в копійчину». Та й час на розпилювання, ошкурювання та моріння дерев’яних дощок знайдеться не у всіх. Тому поряд зі справжніми дерев’яними фотофонами сьогодні популярні ще й «обманки» — фони, що імітують текстуру дерева, але зроблені з інших матеріалів.

Наприклад, добре підійде для подібної мети ламінат, особливо якщо у вас залишилися обрізки після ремонту. Також можна спробувати імітувати текстуру дерева на гофрокартоні, але для цього потрібна спеціальна текстурна паста. Нарешті, ще один спосіб достовірно імітувати дерево для фотофону — зробити фотодрук на спеціальному фактурному папері або на полотні.

До речі, фон із полотна та тканинний фотофон — теж дуже популярні рішення у фотографії. У цьому випадку вам достатньо натягнути на раму (дерев’яну або металеву) будь-яку бажану тканину (вона має бути, звичайно ж, щільною) — і переносний фотофон готовий. Тканину вибирайте фактурну, можна з візерунком, але пам’ятайте, що на знімках фон мусить залишатися фоном, тому візерунки не мають бути надто яскравими та помітними, щоб не перебивати предмети зйомки.

Для виготовлення фотофону в домашніх умовах вам можуть стати в нагоді, крім іншого, шпалери. Їх навіть можна нічим додатково не покривати, адже в продажу сьогодні є безліч шпалер із різними візерунками та фактурами, які можуть чудово виглядати на фото. Зрозуміло, купувати цілий рулон на фотофон було б не дуже вигідно, тому спробуйте знайти обрізки шпалер: після ремонту в багатьох залишаються такі обрізки, і вони із задоволенням продають їх в інтернеті за символічними цінами.

Зробити своїми руками фон для фотографій цілком реально, і результат може бути дуже вражаючим. Однак не забувайте, що вдалий фотофон, як і наявність «дзеркалки», не зробить знімок красивим автоматично: дотримуйтеся основних правил зйомки, продумуйте композицію знімків і вкладайте певну ідею в кожне фото, щоб ваші роботи були цікавими для інших і «чіпляли» око.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/6473