Як фотографувати вночі? Поради фотоаматорам-початківцям

10.07.2023 08:54

Як фотографувати вночі? Поради фотоаматорам-початківцямНічна фотозйомка — це майже завжди «головний біль» фотоаматорів-початківців: знімки виходять то практично чорними, то сліпучо білими через фотоспалах, на фотографіях яскраво виражені «шуми», а об’єкти, що фотографуються, сильно змазані. Щоб уникнути подібних проблем, потрібно знати, як фотографувати вночі правильно, про що ми й розповімо сьогодні в нашій збірці порад.

Відразу зазначимо, що, всупереч поширеному стереотипу, нічну фотозйомку можна проводити навіть за допомогою звичайних цифрових «мильниць» і смартфонів, а не тільки за допомогою «дзеркалок», хоча останні, звичайно, дозволяють гнучкіше виконувати налаштування експозиції, витримки й діафрагми. Потрібно лише знати основні особливості зйомки в нічних умовах.

Нічна фотозйомка насамперед характеризується такою проблемою, як брак достатньої кількості світла. Завдання фотографа — якось компенсувати цю проблему, для чого традиційно використовується довга витримка та штатив (підійде також будь-яка інша стійка підставка).

Довга витримка необхідна для того, щоб на світлочутливу матрицю фотоапарата встигло за час зйомки потрапити якнайбільше світла. Фотоаматорам-початківцям може здатися, що того ж ефекту можна досягти й через збільшення світлочутливості матриці (тобто встановлення більш високих значень ISO), але таке вирішення поточної проблеми тягне за собою народження нової: за високих значень ISO на знімках неминуче з’являються «шуми», що погіршують деталізацію фотографій.

Штатив необхідний для фіксації фотоапарата, щоб уникнути розмиття зображення (motion blur), ризик появи якого за довгої витримки зростає багаторазово. Якщо штатива під рукою немає, то замість нього можна підкласти під фотоапарат книгу або коробку, а можна також поставити фотоапарат на якийсь рівний виступ, пеньок, якщо зйомка йде в лісі, тощо. Головне — не знімати з рук, інакше знімки в 99,9 % випадків вийдуть змазаними.

До речі, для запобігання motion blur фотокамеру під час виконання знімка краще не чіпати, тому що тремтіння від натискання на кнопку спуску результаті відобразиться на фотографії. За можливості спустити затвор потрібно за допомогою пульта дистанційного керування, а якщо його немає, камеру можна встановити в режим зйомки за таймером, налаштувавши затримку спуску на 5–10 секунд.

Для того щоб фотографувати вночі, потрібно використовувати у фотокамері ручний режим зйомки, оскільки автоматика камери в умовах недостатнього освітлення не зможе зробити оптимальні налаштування самостійно. Для ручного режиму нічної фотозйомки необхідно встановити мінімальне значення ISO, значення діафрагми не більше f/11 (якщо доступно в налаштуваннях камери) та значення витримки на 2–4 і більше секунд — залежно від того, який саме знімок хочеться отримати.

Сюжет для фотозйомки потрібно вибрати заздалегідь, для чого корисно пройтися запланованим місцем зйомки ще вдень і розглянути особливості навколишнього пейзажу, підібравши можливі точки зйомки. Сам же процес зйомки можна починати в сутінках, роблячи фотографії в умовах дедалі все темнішого неба. Потім зі всіх знімків можна буде вибрати найвдаліші.

Певну складність під час нічної фотозйомки являє собою встановлення балансу білого, адже, як правило, нічні кадри сповнені джерел різнокольорового світла. Досвідчені фотографи рекомендують спочатку пробувати використовувати автоматичний баланс білого, а потім, оцінивши результат, експериментувати з налаштуваннями. Якщо фотокамера може робити знімки у форматі RAW, завдання спрощується: потрібний баланс білого можна буде налаштувати під час постобробки фотографії.

Вбудований фотоспалах у камері під час нічної фотозйомки треба відключити — у цьому випадку він тільки псуватиме знімки, оскільки однаково не зможе достатньо добре висвітлити простір у кадрі і водночас буквально «засліпить» об’єкти, розташовані найближче до камери. Втім, якщо якісь об’єкти в кадрі потрібно підсвітити відповідно до художнього задуму фотографії, то не надто сильні джерела світла використовувати можна. Це можуть бути, наприклад, галогенні лампи, ліхтарик тощо.

Нічні фотографії мають свій неповторний шарм, а у світлі нічних вогнів навіть найтривіальніші сюжети «грають» по-новому. Тому не варто нехтувати можливістю зробити фотографії вночі, навіть якщо досвіду в зйомці ще поки що мало: у цьому випадку знайти «свій» спосіб нічної фотозйомки допоможуть метод спроб і помилок, а також практика, практика та ще раз практика.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/4026