З чого розпочати роботу з епоксидною смолою? Необхідні матеріали та інструменти для новачків

17.08.2023 14:23

З чого розпочати роботу з епоксидною смолою? Необхідні матеріали та інструменти для новачківЕпоксидна смола, відома також як просто епоксидка, - це популярний сьогодні матеріал для творчості. З такої смоли роблять всілякі прикраси, сувеніри, декор для інтер'єру і навіть повнорозмірні меблі, тому багатьом було б цікаво дізнатися, з чого почати роботу з епоксидною смолою і які матеріали та інструменти для цього будуть потрібні.

Епоксидна смола - синтетичний продукт. У вихідному вигляді ця смола рідка, але при змішуванні зі спеціальним затверджувачем вона загусає: відбувається термоактивна реакція між олігомерами смоли і поліамінами затверджувача, в результаті якої утворюються «зшиті» полімери.

За виглядом і міцністю затверділа епоксидна смола дуже нагадує скло, за що її і люблять у творчості та рукоділлі. Зі смоли можна відливати вироби практично будь-якої форми та розміру, причому для різних видів виробів і для різних технік роботи може застосовуватися різна епоксидка.

Як правило, та, що потрібна для творчості, у магазинах зустрічається під назвами «ювелірна епоксидна смола», «смола для біжутерії» або «смола для творчості». Для початку роботи з епоксидкою перш за все якраз і потрібно вибрати найбільш підходящий варіант для задуманих робіт.

Епоксидка буває прозорою та напівпрозорою, при цьому вона найчастіше безбарвна, хоча можуть зустрічатися і вже пофарбовані варіанти. Зазвичай виділяють окремо епоксидну смолу для молдів, для артбордів (картин, rezin art) і для об'ємних заливок, при цьому найважливішими показниками при виборі є час життя і час затвердіння складу.

Час життя — це період, протягом якого епоксидна смола залишається рідкою та придатною до модифікацій. Чим більше за розміром ви плануєте відливати вироби з епоксидки, тим більше має бути час життя, водночас для дрібних виробів час життя має бути досить коротким. У середньому цей показник варіюється від 20 хвилин і до 5-6 годин, універсальним при цьому вважається час життя в 4-5 годин.

Час затвердіння — період, за який смола повністю полімеризується та стає твердою. Час затвердіння може становити в середньому від 24 до 54-56 годин, причому він варіюється, якщо в приміщенні занадто спекотно, холодно чи волого. Ідеальною для застигання епоксидної смоли вважається кімнатна температура 23-25°С, водночас в приміщенні в жодному разі не повинно бути протягів.

Епоксидну смолу необхідно змішувати з затверджувачем у хімічно інертному посуді, використовуючи для перемішування хімічно інертну паличку або шпатель. Тому в список покупок перед початком роботи з епоксидкою потрібно додати міцну пластикову або силіконову мірну склянку, а також набір дерев'яних паличок для розмішування (замість яких, якщо що, цілком підійдуть палички для морозива).

Далі вам необхідно те, куди ви заливатимете епоксидну смолу для задуманих виробів. Для заливки використовуються найчастіше силіконові молди, до яких смола не прилипає. Молди в даний час випускаються різні, як правило, вони мають позначку «для виробів з епоксидної смоли» або «молди для творчості». Вибір відповідних молдів обмежується лише вашою фантазією та обраними техніками роботи.

Смола, мірний посуд та молди — це той мінімум, який знадобиться всім, хто починає працювати з епоксидкою. А подальший набір матеріалів та інструментів може сильно змінюватись в залежності від того, що саме ви хочете відливати зі смоли. Наприклад, вам можуть знадобитися кольорові концентровані пігменти для фарбування маси, сухі гілочки та квіточки, блискітки, 3D-фігурки з дерева або металу, декоративні камінці, черепашки, пір'їнки, вологостійкі зображення, поталь, намистини та багато іншого.

Щоб укладати та фіксувати наповнювачі в потрібному положенні, може знадобитися пінцет, для зважування смоли та затверджувача перед змішуванням потрібні точні електронні ваги або одноразові шприци (якщо система придатна для змішування за об’ємом), а для фінального шліфування та полірування виробів після виливки — наждачний папір та полірувальна паста. Крім того, якщо з епоксидної смоли ви робите прикраси, то вам знадобиться відповідна біжутерна фурнітура та інструменти для роботи з нею, такі як тонкогубці, круглогубці, кусачки, міні-дрель з тонким свердлом.

Під час роботи з епоксидною смолою дуже важливо дотримуватися правил безпеки і захищати руки рукавичками, очі — окулярами, а рот і ніс — респіратором. А також вам знадобиться захисний фартух і, якщо потрібно, шапочка, при цьому змішувати і заливати смолу потрібно обов'язково в приміщенні, що добре провітрюється.

Якщо ви закупили все необхідне, згідно з задуманою ідеєю виробу, то приступати до роботи можна відразу ж. Вам потрібно змішати смолу і затверджувач у зазначеній виробником пропорції (не більше 100 мл за 1 раз), ретельно розмішати і дати постояти хоча б 15-20 хвилин, щоб «пішли» бульбашки повітря, що утворилися. Пам'ятайте, що після виливки бульбашки видалити дуже важко, а іноді навіть неможливо, тому не нехтуйте цим етапом.

Підготуйте молд (або молди) для заливки, пам'ятайте, що він має бути ідеально чистим. Акуратно і повільно тонким струмком влийте смолу на третину або половину висоти форми, помістіть вибрані наповнювачі, потім залийте смолою, що залишилася. Зверніть увагу, що всі важкі деталі під дією гравітації з часом можуть опуститися на дно форми, тому якщо ви хочете розмістити наповнювач на певній висоті, використовуйте пошарову заливку: залийте один шар, дайте затвердіти на поверхні, потім залийте наступний і так далі.

При необхідності перед заливкою фарбуйте смолу або додайте в неї гліттер. Коли вся смола буде залита, накрийте молд захисним куполом від пилу так, щоб він не торкатися поверхні виробу. Залишіть до повного затвердіння на вказаний виробником епоксидки час. Вийміть з молда і за допомогою шліфувальних пилок, бафів і полірувальної пасти надайте виробу дзеркальний блиск і гладкість.

Почати працювати з епоксидною смолою для творчості досить просто, як бачите, а стартовий набір необхідний мінімальний. Тим не менш, якщо ви хочете займатися виготовленням виробів з епоксидки не тільки як хобі, але і для заробітку, то вам доведеться спочатку ретельно вивчити всі нюанси поводження з цим матеріалом, а також закупити різне додаткове обладнання, яке полегшить та прискорить створення виробів на продаж.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7610