Як виростити метеликів вдома

31.08.2023 14:24

Як виростити метеликів вдомаСтрокаті тропічні метелики зачаровують погляд, але де ними помилуватися, якщо ви живете не в спекотних країнах? Можна, звичайно, вирушити на спеціальну ферму, де метеликів розводять у тепличних умовах, а ще можна спробувати виростити метеликів удома. Про те, як саме це можна зробити, ми розповімо вам докладніше.

Метеликами називається ряд комах із повним перетворенням протягом життєвого циклу. Спочатку з яєць вилуплюються личинки, які харчуються переважно листям, квітками, плодами, стеблами або гілками кормових рослин. Потім через якийсь час личинки сплітають навколо себе кокони і перетворюються на лялечок, а з лялечок потім виходять дорослі метелики.

У світі метелики поширені дуже широко і є практично скрізь, де ростуть квіти. Найбільше різноманітних видів метеликів мешкає, звісно ж, у тропіках, де кліматичні умови найбільш сприятливі для їх розвитку, а вибір кормових рослин надзвичайно широкий. При цьому саме тропічні метелики зазвичай відрізняються особливо яскравим забарвленням та чудовим малюнком крил.

Виростити в домашніх умовах можна більшість видів метеликів, і часто вибір падає саме на представників тропіків, адже на вулиці у середніх широтах таких не зустрінеш. І найбільше поширені для вирощування вдома тропічних метеликів спеціальні міні-ферми, які називаються бабочкаріями.

Метелики — це набори, які зазвичай включають кілька лялечок і ємність, в якій відбувається перетворення. Все, що зазвичай потрібно - це забезпечити правильну температуру і рівень вологості, а також трохи почекати. Щоправда, є кілька важливих нюансів, які слід врахувати при домашньому вирощуванні метеликів.

По-перше, контейнер з лялечками не можна ставити на підвіконня під пряме сонячне проміння. Незважаючи на те, що оптимальна температура повітря в приміщенні, де утримуються майбутні метелики, повинна бути досить високою (20-27°С), від прямих променів сонця ємність може нагрітися сильніше, ніж потрібно, і тоді лялечки загинуть.

По-друге, в ємність, де лялечки будуть перетворюватися на метеликів, потрібно у середньому 2-3 рази на добу впорскувати воду, що необхідно для підтримки рівня вологості 80-100%. Крім того, для підтримки оптимального мікроклімату в бабочкарії потрібно також змочувати водою тканину або вату, поміщену на дні ємності.

Стадія лялечки у різних видів метелика може тривати різний час. Визначити готовність метелика до появи на світ зазвичай можна на вигляд лялечки: кокон стає ніби вицвілим і прозорим, а метелик усередині починає ворушитися. Коли приходить час, метелик розриває кокон зсередини і вибирається назовні, після чого він повинен близько години чи двох сушити і розправляти свої крильця.

У наборах для вирощування лялечки зазвичай представлені вже практично повністю готовими до вилуплення, тож після покупки такого набору, найімовірніше, вже через пару-трійку днів метелики з'являться. При цьому пробувати якось «допомогти» метелику вибратися з кокона не потрібно, оскільки це може закінчитися для комахи смертю.

Коли крильця метеликів повністю розправилися і висохли, вони готові літати та милувати око своєю красою. Для цього найкраще випустити метеликів із ємності, де вони вилупилися, щоб їхні крильця не обтріпалися. При правильному догляді термін життя метеликів, вирощених у домашніх умовах, може становити до 10-14 днів.

Так, 1 раз на день метелика потрібно годувати. У різних метеликів можуть бути свої уподобання в їжі, але зазвичай для годування підходять солодка вода або розведений мед, фруктові пюре та соки. Також можуть підійти і просто свіжі тропічні фрукти (банан, цитрусові, манго тощо), які потрібно розрізати і злегка здавити або зім'яти, щоб виділився ароматний сік для метелика. До речі, «змусити» метелика поїсти може виявитися не так просто.

Інше важливе завдання — щодня обприскувати крила метелика водою, щоб вони не пересихали. Для цього необхідно з пульверизатора зробити «дощик» для комахи, розпорошивши воду на відстані 30-50 см від метелика. Безпосередньо струмені води в жодному разі не повинні потрапити на крила - вони можуть легко пошкодитися.

До речі, ні лялечок, ні живих метеликів не можна стискати, інакше вони загинуть. Можна спробувати дуже акуратно тримати метелика за тільце біля крилець, але без прямої необхідності так краще не робити. Якщо метелика хочеться потримати в руках, можна підставити йому під лапки палець - він сам перейде на нього.

Відповідна температура для живих метеликів у приміщенні становить 25-30°С, при цьому їм протипоказаний контакт із включеними лампочками розжарювання – їхні ніжні крильця можуть згоріти. Якщо в будинку є улюбленці, які можуть бути небезпечними для метеликів, краще не залишати їх без нагляду, особливо на ніч. Для цього, до речі, можна придбати або спорудити досить просторий контейнер із дрібної сітки.

Чи можна виростити метеликів у домашніх умовах без готового бабочкарію? Так, хоча це може бути і трохи складніше, а також довше. По-перше, вам знадобиться якась ємність, в якій будуть розміщуватись лялечки. Наприклад, це може бути невеликий акваріум зі скляною кришкою, у верхній частині якого вам потрібно буде закріпити рейку або гілочку для кріплення лялечок. Також може підійти містка скляна банка.

А по-друге, вам потрібно буде самостійно підвісити лялечок за допомогою ниток, дно застелити зволоженою ватою або тканиною і як мінімум на одну зі стінок закріпити сіточку, щоб метелики могли при необхідності за неї зачепитися після вилуплення. При цьому подальший догляд за лялечками, а потім і за метеликами буде таким самим, як і у випадку з готовим набором.

Вирощувати метеликів своїми руками дуже цікаво, і особливо подібне заняття подобається дітям. Але враховуйте, що в природі далеко не з усіх лялечок у результаті виходять метелики, і тому або закупіть лялечок із запасом, або будьте готові самі і попередьте дітей, що метелики можуть і не з'явитися. Втім, якщо ви будете уважні і створите всі відповідні умови, впевнені, на вас чекає успіх.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7612