Як виростити на підвіконні руколу

04.10.2023 15:09

Як виростити на підвіконні руколуРукола на сьогоднішній день є одним із найпопулярніших видів зелені для салатів, і її можна знайти у багатьох супермаркетах або на фермерських ринках практично у будь-яку пору року. Але навіщо купувати її, коли насправді руколу цілком можна виростити своїми руками, причому навіть не на дачній ділянці, а у власній квартирі? Про те, як виростити руколу на підвіконні, мова докладніше піде далі.

Рукола (зустрічається написання «руккола», але воно неправильне) — це однорічна рослина з сімейства Капустяні, яка в ботаніці також відома як гусеничник посівний, індау посівний або ерука посівна. Цінується рукола в кулінарії за її листя зі своєрідним ароматом та смаком, яке додаються до салатів, м'ясних страв, пасту тощо.

Про руколу відомо ще з давніх часів, але аж до 1900-х років вона ніколи не вирощувалась у промислових масштабах, а збиралася у дикому вигляді. В даний час руколу активно вирощують і в комерційних цілях, і просто для особистого споживання, використовуючи для цього як відкритий грунт, так і теплиці.

Рукола підходить навіть для кімнатного вирощування, тож якщо вам хочеться завжди мати під рукою її свіжу зелень, ви цілком можете посадити руколу на своєму підвіконні. Вам для цього підійде будь-яка ємність, але вона обов'язково повинна бути глибиною не менше 10-12 см і повинна мати дренажні отвори, щоб стікала зайва вода при поливі.

До грунту рукола не дуже вимоглива, так що ви можете придбати універсальну ґрунтову суміш для кімнатних рослин або для розсади. Або, якщо у вас є можливість, з'єднайте 2 частини дернової землі, 1 частину піску та 2 частини перегною. Вибрану суміш насипте шаром не менше 6-7 см в ємність для вирощування, попередньо уклавши на дно шар дренажу, для якого підійде керамзит, галька або бита цегла.

Зволожте ґрунт і висійте насіння руколи. Його зараз не складно купити в магазинах для садівників або в садівничих відділах гіпермаркетів, причому будь-якої пори року. Якихось спеціальних сортів для вирощування саме на підвіконні не існує, тому обирайте насіння на свій розсуд залежно від того, наскільки швидко хочете отримати врожай.

Так, ранніми сортами вважаються Колтівата, Рококо, Пасьянс та Покер, середньостиглими — Корсика, Сицилія, Роукт та Ейфорія. У першому випадку врожай можна збирати десь через 20-25 днів після висадки, а в другому - через 30-35 днів. Якщо вам швидкість отримання врожаю не дуже критична, ви можете взяти будь-який доступний сорт. Попередньо замочувати насіння не потрібно.

Рекомендована схема висівання насіння руколи в ґрунт — рядами на відстані 3 см один від одного. Після висівання насіння потрібно присипати тонким шаром ґрунту (1-1,5 см), зволожити теплою водою з пульверизатора, накрити склом або плівкою і залишити при кімнатній температурі на 3-7 днів до появи сходів.

Щоб прискорити проростання насіння, можна поставити ємність з руколою біля опалювального радіатора або на сонячне місце на підвіконні. Але навіть якщо температура в приміщенні досягатиме 16-18°С, насіння все одно проросте, тож не переживайте, якщо здається, що в кімнаті не надто тепло.

Інколи прибирайте плівку або скло, якщо використовуєте, щоб зробити провітрювання. Як тільки будуть видні паростки, укриття приберіть, а ємність з руколою поставте на постійне місце на вашому підвіконні. Тепер вам залишається лише чекати і час від часу поливати рослини водою.

Правильний полив дуже важливий для руколи, адже при нестачі вологи її листя сильно гіркуватиме. У перші 10 днів ґрунт потрібно підтримувати лише трохи вологим, поливаючи руколу 1 раз на 2 дні. Далі наступні 20 днів потрібно здійснювати полив щодня та рясно, а після 30 днів (якщо мова про середньостиглі сорти) поливати рослини потрібно помірно.

Періодично розпушуйте ґрунт навколо сіянців, щоб покращити доступ повітря до кореневої системи. Приблизно через 2 тижні після появи ростків корисно прорідити руколу, відбракувавши найслабші екземпляри. Коли листя досягне висоти 10 см, рукола готова для збору врожаю: листя потрібно зрізати або зривати безпосередньо перед вживанням.

Як правило, ні яких підгодівель рукола не потребує, і якщо ви поливаєте рослини з достатньою регулярністю, якщо у вас вдома тепло, а на підвіконні — світло, то ніяких складнощів вирощування цієї зелені у вас викликати не має. Головне - запастися терпінням і дочекатися, поки листочки досягнуть потрібного розміру, а потім можна додавати пряну рослину в піцу, соус песто, будь-який салат, гарнір для м'яса тощо.