Як зробити картину з епоксидної смоли в техніці Resin Art

09.11.2023 15:14

Як зробити картину з епоксидної смоли в техніці Resin ArtВ даний час техніка Resin Art надзвичайно популярна під час роботи з епоксидною смолою. І багатьом було б цікаво своїми руками спробувати зробити в такій техніці щось. Сьогодні ми пропонуємо вам дізнатися, як зробити картину з епоксидної смоли в техніці Resin Art.

«Малювання» епоксидною смолою — популярне хобі, а також, що важливо, спосіб заробітку. Картини з епоксидної смоли служать відмінною прикрасою для інтер'єру, а також можуть бути обрані як оригінальний подарунок. «Фішка» таких картин полягає в тому, що ніколи і ні в кого не буде двох однакових виробів: щоразу смола розтікається по-різному, створюючи неймовірно красиві абстрактні візерунки.

Для роботи в техніці Resin Art використовується епоксидна смола, яка підходить для заливання тонких шарів, має зручний час життя та відрізняється високою прозорістю. Зазвичай у магазинах товарів для творчості потрібна для картин епоксидка так і маркується - «для Resin Art». Або ж необхідно самостійно вивчати характеристики смоли, щоб вибрати ідеальний варіант саме для себе.

«Базова» епоксидна смола прозора та безбарвна. А надати їй різного забарвлення або додати блиску допомагають фарби, глітери та перламутри. Також у декоративних цілях у смолу можуть додавати різні наповнювачі, наприклад, різнокольоровий пісок, скляну крихту, каміння, стрази, голографічну плівку, черепашки, мох, сухоцвіти тощо. Поєднуючи різні кольори, добавки та прийоми роботи, можна отримувати просто неймовірно красиві картини

Якщо ви теж хочете спробувати свої сили у створенні картин Resin Art із епоксидної смоли, це цілком можливо. Для цього вам спочатку доведеться подумати про сюжет і колірну гамму, а потім купити все необхідне в доступному вам магазині товарів для творчості або, скажімо, в гіпермаркеті товарів для дому і будівництва. Наприклад, вам можуть знадобитися:

  • смола та затверджувач (продаються окремо або в наборі);
  • пігменти, глітери, перламутри — за задумом;
  • основа-артборд (фанера, пластик, дерево, скло);
  • грунтовка для основи (акрилові фарби з гарною покривністю);
  • малярний скотч;
  • стаканчики, палички для розмішування;
  • фен та газовий пальник;
  • захисний одяг, рукавички, респіратор.

Коли все потрібне є під рукою, можна приступати до роботи над картиною. Вам буде потрібна рівна строго горизонтальна робоча поверхня (можна перевірити за допомогою рівня), яку слід накрити плівкою для захисту. Працювати належить у приміщенні, що добре провітрюється, оскільки пари епоксидної смоли шкідливі. Обирайте для себе одяг, який не шкода зіпсувати, або скористайтеся захисним фартухом чи халатом.

Як уже було сказано, вам потрібно заздалегідь подумати про майбутній сюжет картини і потрібні вам кольори і різні добавки. Це пов’язано із тим, що час, поки система з епоксидної смоли та затверджувача залишається рідкою та придатною для заливки, обмежений, тож якщо ви затримаєтеся, маса почне застигати прямо в стаканчиках і ви не встигнете закінчити роботу. Разом з тим вам потрібно буде діяти дуже акуратно під час заливки епоксидної смоли, адже виправити щось, зроблене не так, як ви задумали, буде вже неможливо.

Досвідчені майстри Resin Art вміють малювати епоксидкою досить складні картини, комбінуючи різні техніки та матеріали для роботи. Початківцям має сенс зосередитися спочатку на більш простих у виконанні варіантах — результат все одно вийде вражаючим, адже епоксидна смола надає картинам надзвичайної глибини і робить їх «живими».

Заливка

Це основна техніка роботи і вона полягає в тому, що ви довільно виливаєте замішану смолу різних кольорів на основу і маса сама розтікається поверхнею, утворюючи переходи і розводи в хаотичному порядку. Виходить гарна абстракція, яку на закінчення можна залити шаром прозорої незабарвленої епоксидної смоли, щоб надати роботі «об'єм».

«Брудна» заливка

Тут все те ж саме, що й у попередньому варіанті, але спочатку смола різних кольорів із різних стаканчиків зливається в одну ємність без перемішування. А потім одержана маса виливається на основу і довільно розтікається. Нахиляючи основу в різні боки, а також використовуючи фен, можна отримати більш цікаві переходи кольорів і плавні лінії.

Розбризкування

Такий прийом передбачає довільне розбризкування пофарбованої в різні кольори епоксидної смоли. Якщо поєднувати його з використанням спиртового чорнила, то вийде дуже популярний у майстрів Resin Art 3D-ефект.

Пошарова заливка

Ідея такої техніки полягає у створенні 3D-ефекту, який так люблять у картинах з епоксидки. Під час малювання візерунків забарвлена в різні кольори смола заливається не одночасно, а кількома шарами з перервою: попередні шари встигають застигати, але не повністю, що дає дуже цікаві переходи кольорів і «глибину» зображення.

Яка б техніка роботи або прийоми не була обрана, важливо дотримуватися при роботі з картиною кількох основних правил. Так, основу для картини (артборд) ніколи не можна класти прямо на стіл, інакше при застиганні смоли вона просто прилипне до поверхні. Розмістити основу краще на якійсь підставці, наприклад, можна використовувати для цього кілька склянок.

Краї основи завжди слід захищати малярським скотчем, щоб смола не розтікалася за межі основи і малюнок не був зіпсований. Надалі скотч можна буде зняти, а вже смола, що вже трохи загусла, буде повільно стікати вниз, після чого картина вийде з красивими «краями».

Поверхня правильно виконаної картини в техніці Resin Art має бути ідеально гладенькою, глянсовою. А бульбашки повітря, які утворюються в смолі в процесі перемішування з затверджувачем або барвниками, можуть все зіпсувати. Тому часто фінальний етап роботи над картиною включає прогрівання поверхні газовим пальником — це допоможе позбутися бульбашок.

Коли картина готова, на повне затвердіння епоксидної смоли може знадобитися до 3 діб. Весь цей час поверхня залишається вкрай сприйнятливою до механічних пошкоджень, а також налипання пилу. Тому дуже корисно після закінчення роботи накрити картину коробкою відповідного розміру, щоб зробити своєрідний захисний екран для свого витвору.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7666