Як зробити ароматичну свічку своїми руками?

04.12.2023 13:39

Як зробити ароматичну свічку своїми рукамиАромасвічки сьогодні користуються великою популярністю, адже вони наповнюють будинок приємним запахом, теплом та затишком, а також можуть покращити настрій та самопочуття. Правда, купувати такі свічки в магазинах буває дорогувато, тому багатьом хотілося б дізнатися, як зробити ароматичну свічку своїми руками прямо в домашніх умовах. Що ж, це не так складно, як здається на перший погляд.

Ароматичні свічки поширюють свій чарівний аромат у міру горіння і одночасно служать чудовою прикрасою інтер'єру. Крім того, їхнє світло і тепло створюють вдома неповторну атмосферу затишку та релаксу, і такі свічки відмінно підходять для романтичних вечорів або, наприклад, розслаблюючої ванни.

Вибір аромасвічок у продажу сьогодні справді величезний, але ціни на них часом виявляються дуже високими, а аромат — не таким, як очікувалося. Ось чому все більше і більше любителів майструвати щось своїми руками схиляються до того, щоб виготовляти ароматичні свічки самостійно. Для цього, до речі, потрібно не так вже й багато часу і зусиль, а всі необхідні матеріали можна знайти під рукою.

Так, для роботи буде потрібна в першу чергу свічкова основа, у якості якої можна вибрати парафін, стеарин або віск. Парафін чи стеарин для новачків краще. Обидва варіанти дешеві, максимально невибагливі у роботі, а також добре фарбуться барвниками для отримання кольорових свічок. Щоправда, свічки з такої основи горять у 2-3 рази менше, ніж воскові, і не надто добре тримають форму за високих температур, що потрібно враховувати.

Віск, що використовується для аромасвічок, може бути бджолиним або рослинним, наприклад, соєвим, ріпаковим або кокосовим. Всі ці варіанти натуральні, дають тривалий час горіння і відрізняються гарною ароматичністю, але бджолиний віск має від природи жовтий колір і є сильним алергеном, що може перешкодити у його застосуванні.

Основу для свічок сьогодні можна купити як у спеціалізованих магазинах товарів для хобі та рукоділля, так і у звичайних гіпермаркетах, а також на різних онлайн-майданчиках. Але якщо у вас є залишки звичайних столових свічок без запаху, то вони теж чудово підійдуть для виготовлення ароматичної свічки.

Щоб ваша саморобна свічка дарувала чудовий аромат, вам знадобляться натуральні ефірні олії, підбирати та поєднувати які — ціле мистецтво. Узявши ту чи іншу олію, ви отримаєте не просто приємний аромат, а й терапевтичний ефект, але будьте обережні, адже невдало підібрана композиція може призвести до зворотного результату і замість приємних відчуттів та користі ви «заробите» головний біль або алергічну реакцію.

Зазвичай аромасвічки домашнього виготовлення найзручніше робити контейнерними, тобто заливати в якісь ємності. Найчастіше це всілякі скляні баночки та стаканчики, але також це можуть бути ємності з гіпсу чи бетону. Якщо у вас є склянки від попередніх свічок або невеликі баночки з-під дитячих пюре, це будуть чудові ємності для ваших домашніх ароматичних свічок.

Ґноти — те, без чого жодна свічка не може обійтися. У спеціалізованих магазинах сьогодні у великому асортименті пропонуються різноманітні ґноти, наприклад, бавовняні та дерев'яні. Вони мають доступні ціни і зазвичай продаються вже в комплекті зі спеціальними утримувачами, що дозволяють зафіксувати ґнот у потрібному положенні. Для домашніх аромасвічок купувати ґноти окремо зовсім не обов'язково, адже можна скористатися бавовняними нитками, бинтами, джутовою мотузкою тощо.

Головне — правильно підготувати вибраний матеріал до заливки у свічку. Для цього слід складені в кілька разів нитки, відрізок бинта або мотузки потрібної довжини занурити в розплавлену свічну основу, дати просочитися 20-30 секунд, а потім вийняти і розкласти на застелену папером для випічки рівну поверхню. Розрівняйте ґнот, трохи покатайте його, щоб зробити вощення більш рівномірним. Залишіть до висихання.

Якщо у вас є свічкова основа, ефірні олії, ємність і відповідний гніт, вважай, справа в капелюсі. Ви можете приступати до виготовлення ароматичної свічки в домашніх умовах. Для цього додатково підготуйте водяну баню, а також олівець або паличку для суші, і не забудьте захистити робочу поверхню плівкою або пергаментом - віск або парафін, що випадково капнув, буває складно відчистити.

На водяній бані розтопіть вашу свічкову основу, будь то парафін, стеарин або віск. За бажанням додайте в масу спеціальний барвник (можна замінити восковою крейдою), якщо хочете, щоб ваша аромасвічка була кольоровою. Коли маса стане повністю рідкою та однорідною, вона готова до заливання. Додайте до неї вибрану ефірну олію або суміш олій із розрахунку 5-7 крапель на 200-300 г маси. Перемішайте.

Візьміть чисту ємність для свічки, на дно по центру капніть трохи свічкової маси, вставте гніт і зачекайте, поки маса застигне. Це необхідно для фіксації ґнота, і якщо у вас готовий ґнот з магазину вже з фіксатором, то цей крок можна опустити. Інший кінець ґнота прикріпіть до олівця або палички для суші і покладіть на ємність так, щоб натягнути ґнот рівно по центру майбутньої свічки.

Акуратно залийте рідку свічну масу в ємність, намагаючись не зрушити ґніт. Не поспішайте, заливайте повільно. Для кращої фіксації ґноту можете спочатку залити свічку приблизно на чверть запланованої висоти і дати цьому шару затвердіти протягом 20-30 хвилин, а потім повторно розтопіть масу, що залишилася, і залийте свічку до кінця.

На повне застигання ароматичної свічки у вас піде кілька годин, після чого можна обрізати ґніт, залишивши «хвостик» довжиною не більше 5-6 мм. Домашня аромасвічка на цьому готова, і можна запалювати її, щоб насолодитися чудовим ароматом. Залежно від використаної основи та ґноту горіти ваша свічка зможе аж до 10 годин чи навіть довше, при цьому для рівномірного горіння та запобігання перегріву ємності, в яку залита свічка, важливо щоразу після використання підрізати кінчик ґноту приблизно до 5 мм.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7683