Як виростити кристали в домашніх умовах

02.01.2024 14:21

Як виростити кристали в домашніх умовахВирощування кристалів своїми руками – цікавий науковий досвід як для дітей, так і для дорослих. Сьогодні у продажу є спеціальні набори для подібних дослідів, проте виростити кристали в домашніх умовах можна навіть з підручних матеріалів, наприклад, за допомогою звичайної кухонної солі або цукру. Ми розповімо вам, як це можна зробити.

Кристалами називають у науковому середовищі тверді тіла, в яких атоми і молекули розташовуються регулярно і утворюють кристалічну решітку. Зовнішньо кристали мають форму правильних симетричних багатогранників, вони можуть мати різні як фізичні, так і хімічні властивості, їх вивченням займається кристалографія.

У природі утворювати кристали можуть дуже багато речовин, наприклад, метали, солі, луги, більшість оксидів. Залежно від різних характеристик, кристали можуть ділитися на кілька типів. Наприклад, найчастіше кристали поділяють на моно- і полікристали: монокристали мають кристалічну структуру, яка поширюється попри всі тіло, а полікристали, своєю чергою, складаються з безлічі невеликих монокристалів.

До монокристалів відносять, наприклад, кристали кам'яної солі, алмазу, топазу та кварцу, а серед полікристалів відомі різні метали. У природі кристали можуть утворитися методом сублімації, розкристалізацією або кристалізацією з розчинів і розплавів. У домашніх умовах доступний метод вирощування кристалів – із розчинів.

У перенасиченому розчині кухонної солі, цукру, мідного купоросу або алюмокалієвих галунів можна самостійно виростити кристали, помістивши в них так звану затравку — вже наявний невеликий кристал вибраної речовини. За дотримання певних умов на основі «затравки» зросте кристал, розмір якого залежатиме від кількості вихідного матеріалу та часу вирощування, а також від температури навколишнього середовища.

Найдоступніший, мабуть, для домашнього вирощування кристалів вихідний матеріал — це, звичайно, сіль. Брати потрібно крупну кам'яну сіль без добавок, сорт «екстра» не підійде. Також вам знадобиться максимально чиста вода, найкраще дистильована, скляна банка, дерев'яна паличка, нитка, 2 каструлі або сотейники різних розмірів, дерев'яна лопатка.

У каструлю або сотейник менше налийте воду і помістіть у каструлю або сотейник більшого розміру, де вже є тепла вода (50-60 ° С). Вийде водяна баня. У меншу каструлю насипте сіль, перемішайте, залиште до розчинення. Додайте ще порцію солі та знову перемішайте. Дочекайтеся повного розчинення.

Продовжуйте додавати сіль до тих пір, поки вона не перестане розчинятися. Це означає, що розчин добре насичений; в середньому на 100 г води піде приблизно 35 г солі. Перелийте його в чисту скляну банку так, щоб кристали солі, що залишилися нерозчиненими, туди не потрапили. Тепер знайдіть найбільший кристал солі в упаковці, закріпіть на ньому один кінець нитки, а другий - на дерев'яній паличці.

Покладіть паличку з кристалом упоперек шийки банки, а кристал повинен опуститися в розчин, не дістаючи до дна на 4-5 см. Тепер вам залишається поставити банку туди, де температура постійна , прикрити зверху кришкою або листом паперу для уповільнення випаровування і чекати, доки кристал не почне рости. Зазвичай на це йде кілька днів. Процес небажано прискорювати, інакше готовий кристал не буде міцним.

Як тільки розміри кристала будуть досить великими, можна акуратно виймати його з банки і милуватися результатом. При кімнатній температурі отриманий кристал солі буде досить стійким, його можна навіть покрити прозорим або кольоровим лаком і використовувати для прикраси інтер'єру.

До речі, замість солі можна використовувати для домашнього вирощування кристалів цукор. Процес буде практично ідентичним. Спочатку закип'ятіть у каструльці воду. Почніть додавати у воду цукор і продовжуйте доти, доки він не перестане розчинятися. У результаті співвідношення води та цукру має бути приблизно 1:3. Зніміть сироп, що вийшов, з вогню і трохи остудіть.

Як і у випадку з сіллю, помістіть у ємність із сиропом «затравку» - кристал цукру на ниточці, прив'язаний до палички. Якщо вам потрібен кольоровий кристал, спочатку додайте до сиропу трохи барвника. Помістіть ємність із майбутнім кристалом туди, де температура постійна, і залиште на кілька днів. Бажано при цьому, щоб розчин не остигав занадто швидко.

Щоб кристал був більшим, можете в процесі вирощування додавати ще цукрового сиропу. Цукрові кристали менш стійкі, ніж соляні, тому якщо ви хочете їх зберігати, обов'язково покрийте прозорим лаком. Їх надалі можна використовувати для декору кімнати, якщо хочете.

Вирощувати кристали будинку із солі та цукру, як бачите, справді просто, до того ж це абсолютно безпечно для дітей. Так що це може стати чудовим способом провести час разом і дізнатися багато цікавого про навколишній світ.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7703