Флюїд арт: як малювати рідким акрилом

25.01.2024 11:55

Флюїд арт: як малювати рідким акриломТехніка fluid art («флюїд арт») дуже популярна як серед професійних художників, так і серед любителів, адже вона дозволяє отримувати чудові унікальні картини без спеціальних навичок чи освіти. Про те, як малювати рідким акрилом у техніці флюїд арт, мова докладніше піде далі.

Принцип створення картин флюїд арт досить простий. Потрібно взяти акрилові фарби, розбавити їх до рідкого стану і вилити на полотно так, як підкаже уява. Далі залишається дати фарбам розтіктися по поверхні самостійно або за допомогою різних прийомів отримати дивовижні візерунки. Після висихання фарб неповторна абстрактна картина готова!

Незважаючи на нескладну загалом технологію, флюїд арт все ж таки не можна уявити собі як бездумне хаотичне виливання фарб на полотно. Якщо ви хочете отримати дійсно гідну картину, яка стане прикрасою вашого інтер'єру або чудовим подарунком для близьких, вам варто детальніше ознайомитися з особливостями такої техніки.

Для роботи вам знадобляться насамперед акрилові фарби. Їхні кольори підбирайте відповідно до вашого задуму. Нічого не обмежує вашу фантазію, але подумайте, які кольори краще підійдуть для роботи. Наприклад, якщо ви плануєте повісити готову картину в спальні, то задійте ті кольори, які вже є у вашому інтер'єрі, щоб «вплести» майбутню картину в дизайн кімнати.

Наступне, що вам потрібно, - це медіум. Медіумом у флюїд арті називають спеціальний «розріджувач» для акрилових фарб, який дозволяє досягти бажаної консистенції та необхідної швидкості висихання акрилу. Медіуми випускаються на різній основі і в різних фасуваннях, якщо з якоїсь причини дістати медіум не виходить, його можна спробувати замінити клеєм ПВА.

Далі вам потрібна основа, на яку ви наносимете фарби. Як правило, основою виступає полотно на підрамнику, але можна взяти дерев'яну основу, лист фанери або МДФ, а також може підійти навіть картон. Якщо основа не загрунтована виробником відразу ж, то обраний матеріал обов'язково належить покрити акриловим грунтом. Грунт можна зробити кольоровим, щоб вибраний колір був тлом для майбутньої картини.

Фарби, медіум та полотно — головне, що вам буде потрібно для флюїд арту. Цей базовий набір за бажанням можна доповнити силіконом, золотою поталлю або золотим порошковим пігментом для створення додаткових декоративних ефектів. А також вам знадобляться одноразові стаканчики, в які ви розливатимете фарби, шпателі або пензлі для різних художніх прийомів, а також акриловий лак, яким ви покриєте роботу після закінчення, щоб вона краще зберігалася.

З чого розпочати роботу над картиною у техніці флюїд арт? З підготовки робочого місця. Виділіть достатньо простору, щоб розмістити полотно/основу, стаканчики з фарбами та інші необхідні матеріали. Захистіть усі поверхні плівкою, адже під час малювання бризки фарб можуть потрапити на навколишні предмети. Свій одяг, до речі, теж захистіть спеціальним фартухом.

Загрунтуйте поверхню основи, якщо потрібно. Поки сохне ґрунт, підготуйте фарби: змішайте вибрані кольори з медіумом та водою, щоб отримати потрібну рідку консистенцію. Для кожного кольору беріть окрему склянку, а також можете кілька кольорів рідкого акрилу злити в одну склянку, не змішуючи, щоб отримати цікавий ефект.

Приступайте до заливання. Суворих правил нанесення рідкого акрилу на основу немає, ви можете діяти так, як підкаже ваша фантазія. Але є кілька особливо популярних прийомів, комбінуючи які, ви зможете досягти унікального результату.

Використовуйте монозаливку, за один раз виливаючи один вид фарби на основу. Фарбу наливайте тонкою цівкою, а потім дайте їй вільно розтіктися по основі, щоб вийшла абстрактна пляма з чіткими межами. Повторіть те ж саме з іншими кольорами, формуючи неповторний малюнок. За необхідності трохи нахиляйте основу в різні боки, щоб фарба розтікалася в потрібному напрямку.

Щоб зробити красиві переходи між фарбами різних кольорів, зробіть багатоколірну заливку. В одну склянку налийте фарби кількох кольорів так, щоб вони не змішалися. Вилийте на основу, дайте фарбам розтіктися, при необхідності нахиляйте основу в різні боки до отримання бажаного ефекту.

Щоб візерунок вийшов більш динамічним, спробуйте використати такий прийом, як сплешинг. Невелику кількість фарби різко виплесніть на основу під кутом, і ви отримаєте незвичайну «різку» пляму фарби. Повторіть прийом з кількома різними кольорами, а також використовуйте більше або менше фарби, щоб отримати плями різних розмірів.

Поки акрил ще рідкий, спробуйте скористатися феном або коктейльною трубочкою, щоб «посунути» фарби в потрібному напрямку. А ще в деякі фарби можна додати по кілька крапель рідкого силікону, щоб отримати на поверхні картини особливий «комірчастий» візерунок. Крім того, малюнок можна доповнити шматочками золотої поталі або посипати золотим порошком, щоб картина гарно переливалася на світлі.

Коли робота буде повністю готова, важливо дати їй повністю висохнути, перш ніж покривати лаком. На сушіння зазвичай йде не менше 24 годин, але якщо в приміщенні волого, то може знадобитися аж до 72 годин на повне висихання фарб. Протягом усього цього часу картину дуже бажано не рухати і не зміщати, вона повинна бути строго горизонтальною, щоб візерунок не деформувався.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7720