Як зробити тай-дай своїми руками

30.01.2024 13:46

Як зробити тай-дай своїми рукамиТехніка вузликового розпису тканини, яка називається найчастіше тай-дай, сьогодні надзвичайно популярна. За допомогою такої техніки можна запросто перетворювати нудні базові речі на яскраві та стильні предмети гардеробу з унікальними візерунками. Про те, як зробити тай-дай своїми руками, мова докладніше піде далі.

Вузликове фарбування аж ніяк не нове, цій техніці вже багато тисяч років. Насправді це один із найдавніших способів створення візерунків на тканинах, який був популярний у давнину в Індії, Китаї, Японії, країнах Африки. У різних країнах подібна техніка фарбування може називатися по-різному, наприклад, часто її називають вузликовим батиком, сіборі або ж тай-дай.

Тай-дай — це «калька» з англійської tie dye, що дослівно можна перекласти як «зав'яжи та фарбуй». Під такою назвою вузликове фарбування тканини стало популярним у 1960-1970-х у західних країнах, в епоху популярності субкультури хіпі. Друге народження тай-дай переживає зараз, у ХХІ столітті.

Сутність подібного фарбування полягає в тому, що тканина перед нанесенням фарби особливим чином складається, мнеться, скручується, зав'язується в вузлики тощо. Далі на підготовлену тканину наносяться в задуманому порядку спеціальні барвники, після чого необхідно почекати якийсь час, щоб волокна просочилися фарбою, а потім залишається прополоскати тканину і висушити її.

Прийомів тай-дай існує безліч, що дозволяє отримувати найрізноманітніші візерунки та малюнки. При цьому прийоми вузлового фарбування можна комбінувати між собою та з іншими техніками фарбування тканин, щоб отримувати неповторний результат. Фарбувати в техніці тай-дай можна одяг, аксесуари, а також інтер'єрний текстиль, при цьому вибір використовуваних барвників та інших необхідних матеріалів для роботи залежатиме від виду тканини.

Сьогодні, коли тай-дай дуже популярний, у магазинах товарів для рукоділля або навіть просто в супер- та гіпермаркетах продаються спеціальні барвники, які так і позначені виробниками — для тай- дай. Вони часто представлені у вигляді рідких концентратів або у вигляді порошків, вони можуть призначатися для різних тканин, про що зазвичай є позначка на упаковці.

Як правило, в техніці тай-дай фарбуються тканини з бавовни, але можна вибирати і будь-які інші варіанти, наприклад, льон, віскозу, шерсть, шовк, різноманітні синтетичні матеріали або змішані тканини зі штучних та натуральних волокон. Для зручності нанесення фарб на тканину зазвичай використовуються пластмасові флакончики з тонкими наконечниками, а ще для тай-дай разом з фарбами використовуються так звані активатори — засоби, які підвищують ефективність фарбування. У ролі активатора виступає найчастіше кальцинована сода (карбонат натрію).

Що ще потрібно для роботи? Канцелярські гумки, нитки, мотузки або прищіпки для фіксації тканини в заданому положенні, ємність для стікання фарби з встановленою зверху решіткою, на яку можна покласти річ для нанесення фарби, а також рукавички для захисту рук. Додатково може стати в нагоді лінійка і фломастер, що змивається, для нанесення розмітки, лід і сіль для створення різних ефектів, пакет або поліетиленова плівка для пофарбованої речі.

Популярні прийоми фарбування тай-дай

Смужки

Це один із найпростіших прийомів тай-дай, він добре підходить для новачків. Підготовлену річ (суху або вологу) складіть гармошкою і згорніть у рулончик. Зафіксуйте резинкою. Фарбами вибраних кольорів нанесіть бажаний візерунок. Злегка відіжміть за потреби зайву рідину, покладіть фарбовану річ у пакет і залиште на час від 6 до 24 годин в залежності від інструкцій виробника фарби. Далі ретельно прополощіть річ і виперіть її окремо від решти білизни в прохолодній воді.

Спіралі (свірли)

Такий варіант дуже популярний і при цьому чудово підходить для початківців. Розкладіть річ на рівній поверхні. Великим і вказівним пальцем «ущипніть» тканину там, де почнеться ваш завиток, і почніть згортати річ за годинниковою стрілкою в спіраль другою рукою, розрівнюючи при необхідності матеріал. Зафіксуйте отриману спіраль гумками: чим більше гумок, тим різноманітнішим буде візерунок. Пофарбуйте сектори тканини між гумками в різні кольори з обох боків. Складіть річ у пакет, залиште до повного поглинання фарби, прополощіть і виперіть.

Фарбування льодом (крижаний тай-дай)

Це дуже цікавий прийом, який допоможе зробити переходи між різними кольорами особливо м'якими. Згорніть тканину довільним чином або складіть гармошкою, скрутіть в спіраль тощо. Укладіть у відповідну за розміром ємність і зверху насипте шар кубиків льоду. Далі поверх льоду насипте або налийте барвники різних кольорів і дочекайтеся, поки крига повністю розтане. Коли мине потрібний для фарбування час, прополощіть річ і виперіть її, якщо передбачено виробником фарби. Готово!

Фарбування відбілювачем (зворотний тай-дай)

У такому прийомі використовується кольоровий виріб, візерунки на якому створюються за допомогою сильного відбілювача. Колір тканини в місцях, що контактують з відбілювачем, блідне і завдяки цьому виходить дуже незвичайний ефект. До речі, після відбілювання на тканину можна нанести ще й барвники, щоб досягти ще цікавішого результату.

Техніка тай-дай для фарбування тканин дозволяє отримувати, як уже говорилося, неповторні візерунки, тому дуже часто подібну техніку використовують для кастомізації футболок і майок, худі, джинсів та ін. Найбільш ефектно тай-дай виглядає на білих тканинах, коли кольори виходять особливо яскравими і «соковитими». До речі, фарбувати можна не весь виріб повністю, а лише його частину — так теж вийде дуже красиво та незвичайно.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7724