Як зробити писанку своїми руками?

23.04.2024 13:52

Як зробити писанку своїми руками?Прикрашання яєць на Великдень — давня християнська традиція, популярна у різних країнах. Існують різні способи декорувати велокодні яйця, і серед них особливою популярністю користується так зване писанкарство, коли яйця вручну розписуються особливими візерунками. Сьогодні ми вам розповімо, як зробити писанку своїми руками, щоб прикрасити свою домівку до Великодня або вручити в подарунок близьким.

Розпис великодніх яєць різними візерунками популярний на території багатьох центрально- і східноєвропейських країн; її практикують, зокрема, українці, болгари, хорвати, чехи, серби, словаки, словенці, а також іноді ще угорці, литовці та румуни. Традиції такого розпису багато в чому схожі, але мають і певні національні відмінності, наприклад, у виборі використовуваних кольорів, мотивів і найбільш вподобаних технік.

Одна з найпопулярніших методик розпису яєць — з використанням воску у якості резервуючого засобу. На поверхні яйця розтопленим воском за допомогою спеціального інструменту малюються бажані візерунки, а потім яйце занурюється в фарбувальний розчин. Там, де є віск, шкаралупа не фарбується, за рахунок чого й виходить потрібний малюнок. Багаторазове нанесення візерунків воском та фарбування дозволяє отримати писанки з малюнками двох, трьох, чотирьох і більше кольорів.

Розписувати можна як справжні яйця, так і штучні, наприклад, дерев'яні, пластикові, керамічні тощо. Використовувані матеріали будуть, звісно, різними в кожному випадку. Наприклад, в домашніх умовах найпростіше розписувати звичайні курячі яйця за допомогою анілінових барвників, які дають яскраві кольори і хорошу покриваність, а додатково знадобляться віск, свічка і особливий інструмент, званий писачком (писариком).

З яйця перед розписом спочатку потрібно видалити вміст. Для цього з обох кінців за допомогою надфілю робляться невеликі отвори, а потім білок і жовток видуваються - зазвичай за допомогою шприца. Отриману порожню шкаралупу далі слід за допомогою шприца вимити зсередини, а потім акуратно висушити природним способом або в негарячій духовці. Поверхня яйця перед розписом має бути чистою, знежиреною, без сколів та тріщин. Отвори слід запечатати воском, щоб усередину яйця не потрапила рідина.

Фарби можна взяти будь-яких кольорів. Серед найпоширеніших кольорів у традиційному писанкарстві — червоний, жовтий, зелений, чорний та білий, а також популярні синій та блакитний. Але також сучасні писанки можуть бути розфарбовані і в будь-які інші кольори, включаючи рожевий, фіолетовий, помаранчевий, коричневий тощо.

Віск потрібен бджолиний, затемнений (він буде контрастувати з поверхнею і його краще видно). Зазвичай такий можна знайти в магазинах товарів для творчості, але якщо подібної можливості немає, то можна і просто взяти воскові свічки, щоправда, тоді контраст буде не таким яскравим і доведеться ретельніше придивлятися до ліній розмітки.

Для плавлення воску потрібна свічка. Тут підійде будь-яка, наявна в господарстві, наприклад, навіть чайна. А для нанесення воску на поверхню яйця необхідний вже згадуваний писачок. Такий інструмент є невеликою латунною лійкою з вузьким отвором, закріпленою на ручці, в яку набирається розтоплений віск. Лійка довго зберігає тепло, за рахунок чого віск певний час залишається рідким, що дозволяє легко наносити його на поверхню шкаралупи. Писачки бувають з різними діаметрами отворів і підходять до виконання різних завдань розпису — нанесення тонких ліній, зафарбовування великих ділянок тощо.

Як зробити писанку воском?

Щоб у домашніх умовах зробити писанку, потрібне заздалегідь підготовлене порожнє яйце, анілінові фарби бажаних кольорів, затемнений віск та писачок. Додатково візьміть свічку, сірники, оцет, воду, підставки для яєць, серветки, рукавички, ємності для фарб (не харчові), ложки (одноразові), матеріал для захисту робочої поверхні.

Щоб нанести ескіз візерунка, потрібен ще звичайний простий олівець. Малюються візерунки від руки, вибирати їх можна з традиційних варіантів або зробити на свій розсуд фантазійними. Найчастіше на яйцях зображуються різні стилізовані квіти та трави, а також анімалістичні та геометричні візерунки, при цьому найбільш популярними можна назвати різні хрести, спіралі, зображення сонця, дубове листя, хвойні гілки, птахів, виноградну лозу тощо.

Складність візерунків та багатство фарб показують майстерність того, хто робить писанку. Однак якщо ви ніколи не розписували яйця раніше, занадто дрібні деталі можуть не вдаватися з першого разу, а велика кількість кольорів, що використовуються, може заплутати. Тож не соромтеся спочатку зробити двох- або триколірну писанку з простими великими візерунками: упоратися із завданням буде легше, а виглядати готове яйце буде нітрохи не гірше, ніж «складне».

Пам'ятайте, що починати завжди потрібно з фарбування в світлі кольори, поступово переходячи до темних. Якщо першим кольором повинен залишитися природний білий колір шкаралупи, то після нанесення воску яйце спочатку на кілька секунд занурюють у оцтовий безбарвний розчин, а тільки потім фарбують далі.

Отже, візьміть яйце та олівцем намалюйте на його поверхні потрібні елементи. Заздалегідь продумайте, які кольори вам знадобляться, і розведіть фарби водою з додаванням оцту згідно з інструкцією. Вода має бути теплою.

Запаліть свічку. Нагрійте робочу частину писачка в полум'ї свічки, тримаючи її збоку від гноту, а не над ним. Розігрітою чашею інструменту розплавте невелику ділянку воску та зачерпніть отриману рідину. Поки віск залишається гарячим і рідким, обведіть контури вашого візерунка, які мають залишитись білими в готовій писанці.

Працюйте в рукавичках, щоб не залишати на шкаралупі жирні сліди, які перешкоджатимуть рівномірному фарбуванню. Нагрівайте писачок і плавте віск у міру потреби. Коли всі потрібні лінії будуть обведені, зануріть яйце у звичайний столовий оцет буквально на 10-15 секунд, а потім зануріть у найсвітлішу з вибраних вами фарб.

Зануріть яйце в фарбуючий розчин на 2-3 хвилини, не даючи йому спливати. Акуратно ложкою вийміть і викладіть на серветки, обережно витираючи і намагаючись не зачепити восковий резервуючий шар. Використовуйте підставки для яєць для зручності. Тепер розплавленим воском зарезервуйте ті ділянки та лінії майбутнього візерунка, які мають залишитись у поточному кольорі. Знову повторіть процедуру фарбування, вибравши тепер темніший колір.

Повторюйте, доти, доки не використаєте всі задумані кольори і візерунок не буде завершено. Якщо ви новачок, повторимося, 2-3 кольорів буде цілком достатньо попервах. Коли роботу закінчено, вам потрібно видалити віск з яйця, а для цього потрібно акуратно нагрівати його, тримаючи збоку від полум'я свічки, і потім за допомогою серветок очищати від воску, що розплавився.

Не забувайте, що порожня яєчна шкаралупа крихка і поводитися з нею слід вкрай обережно. Готову писанку встановіть на підставку або покладіть у кошик, а також ви можете просмикнути крізь отвори в ній міцну нитку і зробити петельку, щоб підвісити ваше розписне яйце на великодньому дереві.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7789