Як зробити витравлену писанку (травленку) на Великдень?

24.04.2024 13:15

Як зробити витравлену писанку (травленку) на Великдень?Якщо вам набридло просто фарбувати яйця до Великодня в один колір і ви хочете чогось незвичайнішого, то спробуйте зробити до свята травленки (витравлені писанки). Чи не знаєте, що це таке? Нічого страшного, зараз ми вам розповімо!

Травленками називається різновид розписних яєць (писанок), у яких візерунки не наносяться фарбами, а протравлюються на шкаралупі за допомогою кислоти. Зрозуміло, що подібні яйця в їжу не вживаються, а служать виключно для декору.

Для травлення в домашніх умовах використовується розведена оцтова кислота — те, що ми з вами знаємо як столовий оцет . Якщо занурити в оцет яйце коричневого чи бежевого кольору, воно побіліє, проте якщо заздалегідь воском намалювати на шкаралупі якісь візерунки, вони залишаться недоторканими. В результаті і вийде красиве розписне яйце двох кольорів (можна навіть більше),

Травленки роблять із курячих, гусячих або страусиних яєць, попередньо видувши вміст. Від початку яйця мають бути природного коричневого або бежевого кольору, наприклад, від рябих курок, або ж їх можна пофарбувати в який-небудь колір за допомогою натурального або штучного барвника.

Для роботи над травленкою знадобиться майже така ж методика розпису та інструменти, які застосовуються для писанок. Вам буде потрібно взяти олівець для ескізу малюнка на шкаралупі, затемнений або кольоровий віск для резервування візерунків, писачок, яким ви будете наносити віск, оцет для травлення, а також свічка для плавлення воску. Крім того, вам потрібні будуть підставка для яйця, ложка, якась ємність для «купання» яйця в оцті.

Продумайте, яким має бути візерунок на майбутньому великодньому яйці. Можете навіть попередньо зобразити бажаний декор на папері, щоб оцінити, як виходять ті чи інші елементи, чи вони складають гармонійну композицію. Використовуйте класичні візерунки, які застосовуються в писанках, або вигадайте свої.

Олівцем намалюйте ескіз на яйці. Якщо ви впевнені у своїх силах, можете цей етап пропустити. У писачці поволі розплавляйте віск над полум'ям свічки і обводьте контури нанесеного олівцем візерунка, резервуючи їх від дії оцту. Намагайтеся діяти точно і обережно, пам'ятайте, що розплавлений віск досить гарячий.

Коли закінчите, акуратно занурте яйце в нерозведений столовий оцет. Час травлення зазвичай становить до 2 годин, після чого недоторкані воском ділянки стають білими, а частина шкаралупи, яка закрита воском, залишається початкового кольору. Є кілька важливих нюансів, які допоможуть процедуру травлення яйця провести правильно.

По-перше, в жодному разі не можна перетримувати яйце в оцті, оскільки в іншому випадку шкаралупа може стати занадто м'якою та крихкою, яйце буде зіпсоване. А по-друге, для більш рівномірного протруєння необхідно приблизно через годину після занурення в оцет дуже акуратно і ніжно зняти кольоровий шар шкаралупи, що відокремився, намагаючись при цьому не пошкодити воскову розмітку - це допоможе уникнути непротруєних коричневих плям на поверхні готового яйця.

Цікаво при цьому, що якщо через 15-20 хвилин після занурення яйця в оцет вийняти його і обережно відчистити від кольорового шару, що відокремився, не зачіпаючи воскові візерунки, а потім ще раз зарезервувати воском новий візерунок, то травленка вийде не двокольоровою, а зтрьома кольорами, поєднуючи в собі вихідний коричневий або бежевий колір, світліший колір і білий колір протравленого тла.

Коли травленка «скупалася» в оцті вже достатньо часу, її слід вийняти і обсушити. А потім потрібно сплавити віск, щоб відкрити малюнок, що вийшов. Для цього є два основних способи: можна або потроху нагрівати яйце над полум'ям свічки, стираючи віск серветкою, або опустити яйце в гарячу воду і розплавити віск в ній, також видаляючи його серветкою.

Готова травленка виходить дуже ажурною, красивою, вона чудово виглядатиме в декорі вашої домівки до Великодня, стане чудовим подарунком, а, може, навіть і допоможе вам заробити, адже подібні вироби часом продаються за чималі гроші. Але будьте дуже уважні під час роботи, оскільки яєчна шкаралупа — річ дуже тендітна, а найменший неправильний рух загрожує зіпсувати результат ваших зусиль.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7790