Новорічні обіцянки самому собі: як зробити, щоб вони справдилися

26.12.2022 09:58

Новорічні обіцянки самому собі У Новий рік багато хто обіцяє собі, що вже тепер життя зміниться на краще. Але чомусь у більшості випадків подібні обіцянки не виконуються. У чому ж справа? Давайте сьогодні дізнаємося, як давати новорічні обіцянки самому собі, щоб вони обов’язково були виконані.

Коли добігає кінця черговий рік і настає новий, хочеться, щоб усе погане залишилося позаду, а попереду чекало тільки все гарне. І ми обіцяємо собі, що після свят займемося покращенням життя: запишемося в спортзал, вивчимо іноземну мову, нарешті почнемо відкладати гроші із зарплати, схуднемо, підемо з ненависної роботи тощо.

Але будемо чесні: мало кому справді вдається виконати все обіцяне й наприкінці наступного року задоволено поставити галочки у власному чек-листі досягнень. Що ж заважає? Чому новорічні обіцянки так часто залишаються просто обіцянками? Ось перелік можливих причин.

Ваші обіцянки надто глобальні

Усі звикли під Новий рік обіцяти собі круті зміни в житті та великі звершення. Але після «чарівної» новорічної ночі справа так і не зрушується з мертвої точки. Уся справа може бути в «непідйомності» обіцянок, які ви собі дали: пам’ятайте, що краще давати собі невеликі і справді здійсненні обіцянки.

Ви даєте обіцянки-заборони

Так ми вже влаштовані, що чим суворіше накладаємо на себе заборони, тим сильніше нам хочеться їх порушити. І якщо ви в Новий рік обіцяєте собі більше не робити чогось, що вам дійсно подобається, ви ризикуєте не виконати цю обіцянку: ваша сила волі може швидко закінчитися, і бажання порушити заборону переможе. Натомість спробуйте давати собі обіцянки-дозволи: скажімо, якщо ви хочете перестати перед сном «залипати» в смартфоні, обіцяйте собі щось приємне натомість — читання книги, романтичне спілкування тощо.

Ви обіцяєте надто багато

Сьогодні на просторах інтернету легко можна знайти списки кількох десятків обіцянок на Новий рік. Але не обов’язково виконувати всі пункти, інакше ви просто не зможете зосередитися. Нехай обіцянок буде менше, зате ви зможете сконцентруватися саме на них.

Ви уникаєте конкретики

Шанси виконання обіцянок істотно підвищуються, якщо ці обіцянки сформульовані максимально конкретно. Обіцянки не мають вимагати від вас надзусиль і кардинальних змін — так легше буде їх стримати. Тому, наприклад, обіцяйте собі не просто схуднути, а скинути 10 кг за 6 місяців.

Ви не знаєте, чого хочете

Проблема невиконаних новорічних обіцянок часто полягає в тому, що насправді багато хто з нас не знає, чого насправді хоче, тому ми обіцяємо собі в новорічну ніч те, чого не дуже і прагнемо. А як же виконати обіцянку, якщо вона вас не «чіпляє»? Так що прислухайтеся до себе уважно і подумайте, чого ви дійсно хочете досягти в новому році. Й обіцяйте собі саме те, що вам потрібно.

Ви не фіксуєте обіцянки

Уже за місяць після Нового року ви ризикуєте не згадати, що встигли пообіцяти собі під бій курантів. Тому обов’язково якось зафіксуйте обіцянки, що даєте собі: запишіть їх, позначте в календарі, додайте в чек-лист тощо І не забудьте також фіксувати досягнення, щоби потім бачити, що справді рухаєтеся до мети.

Якщо підійти до формулювання новорічних обіцянок правильно, то шанси, що ви їх виконаєте, значно підвищуються. Але все ж таки не зациклюйтеся на цьому: пам’ятайте, що вам зовсім не обов’язково «починати нове життя» саме з Нового року, і будь-який інший день так само добре підходить для змін на краще. Якщо ви хочете чогось, приступайте до виконання задуманого прямо сьогодні, і навіть якщо не все вийде відразу, не опускайте руки — шлях до успіху важкий і довгий, але в його кінці на вас чекає виконання мрії!

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7263