Що робити, якщо подруга вам бреше

03.02.2023 13:12

Що робити, якщо подруга вам бреше«Everybody lies», - любив говорити відомий доктор Хаус з однойменного телесеріалу. І дійсно, брехні в повсякденному житті вдається уникнути вкрай рідко: хтось любить прикрасити дійсність, хтось намагається викликати жалість, а хтось, що теж буває, використовує брехню з корисливою метою. Ось тільки як бути, якщо це ваша подруга виявилася брехухою? Давайте обговоримо, що можна зробити, якщо подруга вам бреше.

Про те, що брехати погано, кожен знає ще з дитинства. Але попри це люди брешуть, до того ж постійно. Причин тому може бути багато, але в будь-якому випадку брехня дозволяє досягти бажаного результату там, де це неможливо за допомогою правди.

Як уже згадувалося, одні люди можуть брехати, щоби здаватися навколишнім цікавіше, ніж вони є насправді. Подібні брехуни, до речі, зазвичай мають гарну фантазію і брешуть самозабутньо. Якщо спробувати їх викрити в брехні, вони образяться до глибини душі.

Інші люди брешуть, аби їх пожаліли. Вони намагаються здаватися в очах оточуючих якомога нещаснішими, одержуючи натомість підтримку та допомогу. У багатьох випадках такі брехуни самі вірять у свої слова – їм зручна позиція жертви.

Нарешті, треті брешуть усвідомлено, чудово розуміючи, що й кому потрібно говорити, щоб мати з цього зиск. У разі, якщо спробувати вивести подібних брехунів на чисту воду, вони будуть цинічно і спокійно все заперечувати, а потім, найімовірніше, знайдуть інші вуха для своєї «локшини» – біль довірливі.

Що ж потрібно робити, коли ви зрозуміли, що подруга вам бреше? Тут може бути кілька варіантів розвитку подій, але всі вони залежать не стільки від такої подруги, скільки від вас самих.

По-перше, спробуйте зрозуміти, як вас зачіпає брехня подруги. Вона впливає на ваше власне життя? Змушує витрачати фізичні та душевні сили на надання допомоги? Ставить вас у незручне становище чи руйнує ваші плани? Якщо ваші відповіді на всі ці питання позитивні, то й думати нема чого — вам потрібно припиняти спілкування, причому якнайшвидше.

Якщо ж брехня подруги, так скажемо, нешкідлива, то ви, якщо хочете, можете просто ігнорувати неправдиві слова подруги, не загострюючи на них увагу. Ну яка, справді, різниця, якщо подруга трохи лукавить щодо свого віку чи, наприклад, ваги? Якщо через це ні ви, ні ваші стосунки з подругою не страждають, нехай собі бреше на здоров'я.

Інша справа, якщо через начебто невинну брехню подруги ви відчуваєте роздратування. Подумайте, чому виникає таке відчуття? І чому ви не поспішайте припиняти спілкування, якщо брехня подруги вам неприємна? Спробуйте це зрозуміти, щоби вирішити, як бути далі.

В ідеалі найкращим рішенням була б відверта розмова. Але прямо викрити подругу в брехні зазвичай заважає почуття провини: ви підозрюєте, що подруга серйозно образиться на вас у відповідь на подібні звинувачення і не зізнається, що справді бреше. Однак якщо брехня подруги так чи інакше впливає на вас, то рано чи пізно така розмова однаково відбудеться.

Намагайтеся вибрати для цього відповідний час та місце. Розкажіть подрузі спокійно та м'яко, що знаєте про її брехню, поясніть, чому вас це засмучує чи дратує, запропонуйте пояснити їй мотиви своєї поведінки. При цьому постарайтеся не кричати на подругу й не ображати її, не брешіть у відповідь. Водночас не дайте подрузі закинути собі провину за цю розмову: брехня — це її вчинок, а не ваш.

Що далі? Усе залежатиме від ходу та результату вашої розмови. Подруга чесно зізналася у всьому й покаялася? Відмінно, тоді є шанс, що її брехня припиниться і ви обидві зможете забути про цей епізод і продовжити спілкування. Хоча осад, звісно, залишиться.

Подруга образилася і розлютилася на вас? Так, цього можна було очікувати: бути викритим у брехні неприємно й соромно, а зізнаватись у цьому не хочеться нікому. Але краще один раз посваритися і розставити всі крапки над i, ніж потім у глибині душі весь час сумніватися в словах подруги й чекати від неї каверзи.

Подруга пообіцяла виправитися, але після розмови не припинила вам брехати? Що ж, залишається нарешті вирішити для себе, чи потрібна вам така подруга. Справжньої дружби без довіри не буває, а хіба ж можна довіряти людині, яка весь час вам бреше?

Пам’ятайте, що навіть якщо подруга вам дуже близька, її життя - це її зона відповідальності. І не у ваших силах «відучити» її брехати, поки вона сама не усвідомить проблему й не попросить допомоги. Тож якщо ви вичерпали весь запас засобів переконання, але не досягли результату, то, на жаль, доведеться відійти убік: бути «рятівницею» роль хоч і благородна, але невдячна.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7449