Хейтфоловінг: що це й чим шкідливо

18.05.2023 14:34

Хейтфоловінг: що це й чим шкідливоПідписуватись у соціальних мережах на користувачів чи сторінки, контент яких подобається, – логічно та зрозуміло. Але стежити за оновленнями профілів, що викликають негативні емоції, - це дещо дивно, чи не так? А тим часом існує так званий хейтфоловінг, який має на увазі саме підписку на акаунти, що змушують відчувати лють, обурення та роздратування. Давайте з'ясуємо, що таке хейтфоловінг і чим шкідливий для психологічного самопочуття.

Соціальні мережі відкривають безліч дивовижних можливостей, у тому числі й можливість так чи інакше «долучитися» до життя практично будь-якої людини з будь-якого куточка планети. Як правило, стежити користувачі починають за акаунтами, які близькі за духом, діляться чимось корисним і цікавим або навіть просто подобаються візуально, у той час як неприємний і неприйнятний контент завжди можна ігнорувати або блокувати.

Але в деяких випадках навіть за обліковим записом, який викликає лише неприємні емоції, людина може продовжувати стежити. У такому разі вона може мовчки переглядати стрічку того, хто її дратує чи обурює, а може невтомно писати гнівні коментарі чи навіть особисті повідомлення. Це називається хейтфоловінгом (від англ. hate - «ненависть» і to follow - «стежити, слідувати») і може бути ціла маса причин, чому він існує і навіщо потрібен.

Щоб відчути емоції

Якщо життя людини здається їй нудним, у ньому нічого не відбувається примітного, то потреба в переживанні яскравих емоцій може призводити до того, що така людина намагатиметься отримати їх у будь-який доступний спосіб. Сильні негативні емоції отримати простіше за все, і соцмережі в цьому — чудовий помічник: тут неймовірно легко знайти контент, який обурює і злить, і з радістю обуритися.

Щоб створити ілюзію контролю

Почуття контролю над тим, що відбувається в житті, дуже важливе й корисне, проте іноді потреба контролювати все і всіх навколо може виявитися занадто високою. І тоді на допомогу приходить хейтфоловінг, який дозволяє створити таку необхідну людині ілюзію контролю над тим, що відбувається: поки вона стежить за об'єктом хейту, вона почувається в безпеці.

Щоб «випустити пару»

В інтернеті зазвичай можна писати різні гидоти, абсолютно нічим не ризикуючи, адже максимально можливим покаранням є лише бан (блокування). І багато людей приходять сюди, щоб «випустити пару»: у звичайному житті вони не можуть впоратися зі своїми негативними емоціями та знаходять у соцмережах відповідний об'єкт (або об'єкти), на який можна без ризику такі емоції «злити».

Щоб підняти самооцінку

Самоствердження за рахунок інших в інтернеті в цілому та в соцмережах зокрема дуже доступне, а для користувачів, які всім і скрізь вказують на недоліки, а також намагаються довести свою перевагу в усьому, навіть було вигадано термін «білопальтові». Цей термін означає, що людина, яка вдягає «біле пальто», засуджує інших із позиції зверху і прагне довести, що вона точно не така, як об'єкт хейту, а значно краща, розумніша, багатша тощо.

Щоб довести власну правоту собі ж

Для багатьох людей у житті не існує півтонів, і вони ділять усе на чорне та біле. Таким людям вкрай складно зрозуміти і прийняти, що мають право на існування різні точки зору й різні способи прожити життя, вони вважають, що тільки їхній шлях — єдино вірний. Хейтфоловінг у такому разі потрібен, щоби переконати себе ж у правильності власних переконань: адже не може бути, щоб хтось думав інакше і при цьому був цілком задоволений життям!

Щоб відволіктися від реальності

Злість і ненависть затягують буквально з головою, і поки відчуваєш подібні почуття, дуже легко забути про час і про все на світі. Так що хейтфоловінг — це ще й чудовий спосіб боротьби зі нудьгою: поки людина пише гнівні коментарі або обмірковує максимально уїдливу відповідь, їй немає справи ні до чого, а час минає дуже швидко.

Як уже згадувалося, хейтфоловери можуть як мовчки стежити за об'єктами ненависті в соцмережах, так і виявляти високу активність на їхніх сторінках. І в першому випадку все навіть може здатися цілком невинним: мовляв, хтось стежить за неприємним йому акаунтом, ну то й що? Але насправді обидва варіанти погані, причому для самого хейтера.

По-перше, хейт ранить. Людина, підписавшись на обліковий запис, який викликає негативні емоції, відчуває такі емоції настільки часто й у настільки великій кількості, що вони шкодять їй самій.

По-друге, хейтфоловінг забирає купу часу й душевних сил. І тут справа не в самому гортанні стрічки об'єкта хейту або написанні гнівних коментарів, а в тому, що навіть закривши сторінку в соцмережах, людина продовжує відчувати негативні емоції, їй потрібен час, щоби буря почуттів вщухла, а потім вона почувається спустошеною і втомленою.

Нарешті, по-третє, хейтфоловінг, як не дивно, лише допомагає об'єкту ненависті. Адже соцмережам насправді все одно, чи подобається користувач іншим: якщо алгоритми фіксують велику кількість переглядів, реакцій та коментарів, користувач і контент вважаються популярними та цікавими, а отже, просуваються системою вище.

Що робити, якщо ви зрозуміли, що займаєтеся хейтфоловінгом? Залежить від вашого погляду на цю тему: чи вважаєте ви це проблемою і хочете перестати так робити або ж переконані, що все правильно, а ваші підписки – ваша особиста справа. Якщо проблеми в хейтфоловінгу ви не бачите, то її і немає: ви можете продовжити своє заняття, адже цього вам ніхто не заборонить. Але якщо бажання подолати хейтфоловінг усе ж таки є, то ось кілька рекомендацій.

Спробуйте усвідомити і прийняти, що таке буває, але це не робить з вас «монстра». Запитайте себе, навіщо це все. Навіщо вам потрібно фоловити людей, які по-справжньому бісять? Що це дає? Що заважає припинити? Що станеться, якщо перестати стежити за цими людьми?

Знайдіть альтернативу. Якщо вам вдалося зрозуміти, які потреби ви задовольняєте, займаючись хейтфоловінгом, ви зможете і визначити, як того ж результату можна досягти іншим шляхом: розвійте нудьгу за допомогою хобі або спілкування наживо, постарайтеся ширше дивитися на речі, навчиться справлятися з гнівом більш конструктивними способами, пропрацюйте самооцінку із психологом. Пам'ятайте, що потрібне лише ваше власне бажання, щоби почати щось змінювати в житті, і вам усе вдасться, якщо знайдете сили та сміливість чесно поглянути на себе.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7536