Як ввічливо (і не дуже) відповідати на нетактовні питання

15.02.2024 13:39

Як ввічливо (і не дуже) відповідати на нетактовні питанняНа жаль, далеко не всі люди бувають приємними співрозмовниками і часто не мають достатньо розвиненого почуття такту, щоб розуміти, які питання доречно ставити в певних умовах, а які - ні. І доводиться думати над тим, як відповідати на нетактовні запитання, щоб донести, нарешті, до подібних людей те, що так робити не можна.

Є різні визначення нетактовності, але на практиці найчастіше під нею розуміється порушення особистих меж оточуючих, причому зазвичай нетактовним людям навіть невтямки, що їх надмірна цікавість по відношенню до чийогось приватного життя може завдавати незручності або навіть сприйматися як образа.

І одна справа, якщо нетактовність по відношенню до вас виявляє хтось малознайомий і малозначущий, а ось зовсім інша — якщо це хтось із близьких друзів чи родичів або, скажімо, начальник. У першому випадку вам, швидше за все, не складе труднощів чітко і ясно дати зрозуміти, що пхати носа в чужі справи — це погано. А ось другий варіант буде вже складнішим.

Справа в тому, що люди, які люблять ставити нетактовні питання, чомусь дуже ображаються, якщо їм про це прямо повідомити і ткнути носом у відсутність такту. Тих, кого ми не знаємо, зазвичай легко осадити якоюсь дотепною відповіддю або взагалі повністю проігнорувати. Але якщо мова про людей, які важливі для вас, а стосунки з ними псувати не хочеться, доводиться виявляти буквально чудеса дипломатії, щоб вийти з незручного становища з найменшими втратами.

Можна, звісно, спробувати терпіти нетактовні розпитування або ж вічно виправдовуватися і пускатися в пояснення, чому ви щось робите саме так, а не інакше. Але краще так не робити, адже рано чи пізно постійне порушення ваших кордонів вам набридне і ви просто «вибухнете», після чого ні про які хороші стосунки вже не доведеться навіть мріяти. Тому є кілька альтернативних варіантів, як можна ввічливо, а іноді й не дуже, відповідати на нетактовні питання оточуючих. Ось парочка найпопулярніших прикладів.

Ви можете з чистою совістю проігнорувати нетактовне питання

Пам'ятайте, що ви взагалі не зобов'язані відповідати на всі запитання, які вам задають. Ви можете повністю проігнорувати нетактовність або можете промовчати у відповідь, але висловити ставлення до цієї ситуації «мовою тіла»: загадково посміхніться і знизайте плечима — нехай співрозмовник сам думає, що це могло б означати.

Ви можете відповісти ввічливо та дипломатично

Уміння чемно відповідати на нетактовні питання дорогого варте. Якщо вам ставлять нетактовне питання, постарайтеся спокійно і в доброзичливому тоні сказати, що вам не хотілося б про це говорити. При цьому ви можете додати фразу «сподіваюся, ви розумієте», яка дасть співрозмовнику відчути, що ви вважаєте його чемним і тактовним.

Ви можете пояснити, чому вважаєте питання недоречним

Зазвичай контекст розмови підказує, чи мала намір людина зачепити вас, ставлячи недоречне запитання. Досить часто це відбувається не від злого наміру, а тому, що людина і справді не розуміє, чому так не слід робити.

Швидше за все, для подібної людини запитати когось про те, чому він чи вона не мають дітей, це все одно, що запитати про погоду. Такая людина думає, що просто підтримує буденну розмову, і навіть не здогадується, що, можливо, робить боляче співрозмовнику своїми необережними словами.

Якщо спробувати такій людині ухильно повідомити, що ви не хотіли б відповідати на її запитання, вона, на жаль, натяку не зрозуміє і не перестане вам дошкуляти. Тож доведеться прямим текстом повідомити, що вам не приємна така тема, ви не обговорюєте такі речі зі сторонніми або не любите ділитися такими речами. Тільки намагайтеся говорити спокійно та без ворожості в голосі, інакше співрозмовник може сприйняти ваші слова як виклик.

Ви можете пожартувати

Гумор — найкраща зброя проти нетактовних питань, якщо ви не хочете починати конфлікт у ситуації, що склалася. Зазвичай відповіді з гумором доречні, якщо нетактовне питання вам поставив хтось із близьких, не подумавши: він не хотів провокувати сварку, а просто зморозив дурість, і вам не потрібно нагнітати обстановку, а краще закінчити незручну розмову на позитивній ноті.

Спробуйте пожартувати у відповідь на нетактовне питання. Наприклад, скажіть, що це секрет, а ви вмієте зберігати секрети. Або пожартуйте, що потребуєте адвоката, оскільки, схоже, вас допитують. Не забудьте при цьому стежити за інтонацією, щоб ваш жарт не виглядав знущанням.

Ви можете відповісти дотепно

Іноді люди використовують нетактовні питання навмисно, щоб «помацати» чужі кордони, самоствердитись за чужий рахунок і продемонструвати свою перевагу. Вони чудово усвідомлюють, що завдають дискомфорту або болю, і цілеспрямовано прагнуть цього.

Таким відповідати на їхні нетактовні питання можна, закликавши на допомогу свою дотепність. Щоправда, в потрібний момент багато хто губиться і вигадує дотепні відповіді вже потім, тож можете заздалегідь заготувати кілька варіантів і «видавати» їх за необхідності.

Ви можете відповісти чесно

Чесна і пряма відповідь на незручне запитання може осоромити співрозмовника, який хотів подібним чином змусити вас збентежитися або зганьбити при всіх. Наприклад, на питання про те, чому ви набрали вагу, спокійно повідомте, що ви багато їли і мало займалися спортом. На запитання, чому не одружені та не маєте дітей, відповідайте, що не хочете. Зазвичай після подібних відповідей зайве співрозмовнику сказати вже нема чого: якщо змусити вас почуватися ніяково не вийшло, то й сенсу в подальшій розмові немає.

Ви можете поставити зустрічне питання

Поверніть запитання співрозмовнику, і нехай тепер він думає, що сказати. Наприклад, коли вас питають про те, скільки ви заробляєте, задайте зустрічне запитання: «А чому ви цікавитеся?», «Ви хочете пожертвувати мені гроші або попросити в борг?», «А ви скільки заробляєте?» і в такому дусі. Ви звернете увагу на вашого нетактовного співрозмовника і виграєте собі час для обмірковування подальших дій.

На жаль, з нетактовними питаннями в житті доводиться стикатися досить часто, і навряд чи вдасться раз і назавжди взагалі їх позбутися. Але якщо ви навчитеся реагувати на такі питання грамотно, не дозволятимете затягнути вас у конфлікт і залишитеся доброзичливими та впевненими в собі, то у подібних співрозмовників з часом пропаде все бажання «діставати» вас і вони дадуть вам спокій.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7734