Як зробити тревел-бук (альбом подорожей)

05.06.2023 12:15

Як зробити тревел-бук (альбом подорожей) Сьогодні створення тревел-буків (альбомів подорожей) відносять зазвичай до одного з різновидів скрапбукінгу. Але тревел-бук, мабуть, було б недостатньо назвати просто альбомом із фотографіями з поїздок — це щось набагато більше та цікавіше. Давайте з’ясуємо, які основні особливості тревел-буків, і дізнаємося, як можна зробити й заповнити такий альбом своїми руками.

Будь-яка подорож, нехай навіть це одноденна подорож до сусіднього міста, — джерело нових вражень та яскравих емоцій, які залишаться в пам’яті надовго. Щоправда, краще лише на одну пам’ять не покладатися, а зробити в подорожі кілька фото або захопити із собою різні дрібниці з поїздки як сувеніри — одного погляду на них буде достатньо, щоб згадати особливі моменти подорожі.

Створення тревел-буку — це спосіб красиво і зручно «упакувати» всі нагадування про подорож до єдиного альбому. У тревел-бук ви можете записати свої враження про кожен день подорожі, вклеїти залізничні квитки або посадкові талони на літак, вкласти картку з розробленим вами маршрутом подорожі тощо. Отриманий альбом стане своєрідним літописом вашої подорожі, і навіть через багато років після подорожі його можна буде дістати та переглянути разом із близькими.

Щоб зробити власний альбом подорожей, якихось надзусиль докладати не потрібно, та й витрат на нього також багато не знадобиться. А ось що дійсно буде вам необхідно, то це трохи вашого часу і, звичайно ж, творче натхнення. І те, й інше у вас уже є? Тоді можна починати.

Визначтеся з ідеєю тревел-буку

Як і в будь-якій іншій справі, починати треба з розроблення ідеї. Подумайте, у якому стилі ви зробите свій альбом, вирішіть, чи хочете ви зробити тревел-бук для конкретної подорожі або великий загальний альбом подорожей, куди додаватимете записи і фото з різних подорожей. В останньому випадку ви можете заповнити свій тревел-бук, наприклад, записами про подорожі тільки за певний період часу або записами про кілька подорожей у ту саму країну.

Зробіть або купіть основу для тревел-буку

Якщо ви вже захоплюєтеся скрапбукінгом і у вас є необхідні декоративні матеріали, для вас не складе особливих труднощів зробити основу для тревел-буку своїми руками. А ось якщо створення тревел-буку — ваш перший досвід у ручному декоруванні альбомів, можливо, вам варто задуматися про купівлю основи (шаблона) у магазині, інакше ви ризикуєте видихнутися, навіть не розпочавши подорож.

Вирішіть, як ви заповнюватимете свій альбом подорожей

За виготовлення альбому подорожей цілком можна взятися вже після повернення з подорожі, коли є час спокійно «розкласти по поличках» враження, розсортувати фотографії тощо. Однак подібний підхід загрожує тим, що до цього часу ви встигнете «охолонути», а свіжість отриманих вражень — зникнути. Тож ретельно зважте всі «за» та «проти» перед ухваленням рішення.

Придбайте необхідні матеріали та інструменти для творчості

Головна «фішка» тревел-буку — це вручну виконаний декор, що відповідає тематиці подорожі. А для декорування вам неодмінно знадобляться різні матеріали та інструменти. Наприклад, вам знадобиться декоративний папір (скрап-папір), різнокольоровий скотч, кольорові олівці або фломастери, клей (зручно використовувати клей у стіку), ножиці, фігурний дірокол. Можете додатково запастися тематичними вирізками із журналів чи листівками, роздруківками із ярликами чи заголовками.

Заповніть тревел-бук

Питання, чим саме треба наповнювати альбом подорожей, — одне з основних для початківців. На щастя, жодних обмежень для заповнення тревел-буку немає, і ви можете додавати туди саме те, що здається вам гідним увічнення у вашому альбомі. Наприклад, додайте в тревел-бук панораму історичного центру міста, сфотографуйте найвідоміші вулиці або зафіксуйте якесь місцеве свято.

Заповнюючи тревел-бук, подумайте, про що ви хотіли б розповісти потенційному глядачеві. Так, особливості місцевого життя добре передадуть знімки ринків, торгових центрів. З місцевим рівнем життя глядача познайомлять фотографії цінників, ну а з місцевою кухнею, ясна річ, — фотографії їжі (ось де звичка знімати їжу на смартфон точно знадобиться). Не забувайте, вклеюючи фото у свій тревел-бук, робити хоча б короткі пояснювальні підписи або розповідати про свої емоції, пов’язані із цими знімками.

Тревел-бук — це втілена історія вашої подорожі. І тільки від вас залежить, чи вийде вона цікавою та унікальною. Тому підійдіть до заповнення альбому з творчою наснагою і не бійтеся додавати в нього хоч квитки на літак і мапи відвіданих міст, хоч листівки та буклети, хоч чеки з магазинів та пакетики чаю чи цукру — усе це допоможе зробити ваш тревел-бук по-справжньому оригінальним.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/6151