6 порад для приборкання волосся, яке пушиться

30.10.2023 09:09

6 порад для приборкання волосся, яке пушитьсяДуже небагато людей мають ідеальні від природи кучері, тому що хвилясте та кучеряве волосся має специфічну структуру, через яку часто пушиться. На щастя, способи приборкати таке волосся і допомогти кучерям тримати форму є. Дозвольте нам запропонувати декілька порад для приборкання волосся, яке пушиться.

Насамперед давайте з’ясуємо, чому хвилясте та кучеряве волосся може пушитися. Кожна волосина складається з трьох шарів, починаючи з внутрішнього: мозкової речовини, коркової речовини (кортексу) та кутикули. Кутикула — це зовнішній шар волосся, що складається з кількох шарів плоских клітин, які перекривають один одного, як черепиця. Коли волосся зволожене, ці клітини лежать рівно, роблячи його гладеньким.

Однак кучеряве та хвилясте волосся схильне до сухості та має тенденцію поглинати вологу з повітря. Коли повітря вологе, клітини кутикули піднімаються, щоби полегшити поглинання. У результаті волосся починає пушитися. Отже, щоби попередити пушіння та зробити волосся більш слухняним, треба а) переконатися, що волосся отримує достатньо вологи, і б) розгладити кутикулу та утримувати її в розгладженому стані. Як саме це зробити?

Якомога рідше розчісуйте волосся

Стилісти рекомендують уникати частого розчісування кучерявого волосся, особливо коли воно зневоднене. Розчісування піднімає кутикулу волосся і навіть може призвести до ламкості та посічених кінчиків. Щоб запобігти пушінню і ламкості, треба обережно розчесати волосся після душу, поки воно ще трохи вологе. Якщо вам конче потрібно розплутати волосся, але немає часу мити голову, нанесіть на волосся спеціальний спрей або намочіть руки, а потім акуратно розділіть локони пальцями, щоб їх розплутати та приборкати. Якщо ваше волосся не зневоднене, його можна час від часу обережно розчісувати, використовуючи круглу щітку.

Перейдіть на безсульфатний шампунь

Сульфати, такі як лаурил/лауретсульфат натрію, та інші агресивні поверхнево-активні речовини висушують волосся і сильно піднімають кутикулу. Безсульфатні шампуні діють набагато м’якше. Вони не позбавляють волосся натуральних олій і зберігають кутикулу гладенькою. Якщо у вас кучеряве волосся, можна навіть взагалі відмовитися від використання шампуню та спробувати ковошінг (миття голови кондиціонером).

Не пропускайте кондиціонування

Кондиціонер конче необхідний для хвилястого та кучерявого волосся, яке легко пересихає і починає пушитися. Використовувати його треба під час кожного миття голови, без виключень. Перш ніж купити кондиціонер, уважно прочитайте список інгредієнтів. Кондиціонери із силіконами досить ефективні, але їхній ефект триває недовго. Якщо вам потрібен тривалий ефект, шукайте кондиціонери для волосся з протеїнами та амінокислотами, які відновлюють пошкоджене волосся зсередини, допомагаючи приборкати пушіння та відновити здоровий блиск.

Підтримуйте оптимальний рівень зволоженості волосся

Якщо ваше волосся схильне до сухості та ламкості, простого використання кондиціонера може бути недостатньо для того, щоби воно завжди було зволоженим. На щастя, є багато засобів для догляду за волоссям, які забезпечують волосся поживними речовинами та допомагають йому утримують вологу, наприклад, маски для волосся та косметичні олії. То ж принаймні раз на тиждень використовуйте поживну маску для волосся або робіть домашні маски з олій (кокосової, арганової тощо).

Захищайте волосся від високих температур

Високі температури пошкоджують структуру волосся і роблять його сухим, тьмяним і неслухняним. Щоб захистити волосся від високих температур, намагайтеся якомога менше користуватися вирівнювачем і/або плойкою. Якщо ви не можете відмовитися від термічного укладання, обов’язково використовуйте термозахисні засоби. Що стосується сушіння феном, то воно також не надто корисне для волосся, схильного до сухості та пушіння. Більшість стилістів сходяться на думці, що найкраще дати кучерявому волоссю висохнути природним шляхом. А якщо часу на це немає і без фена не обійтися, стежте, щоби повітря не було надто гарячим, використовуйте фен із дифузором і нанесіть термозахист.

Уникайте спиртовмісних продуктів

Спирт — один із найпопулярніших інгредієнтів косметики мас-маркету. Багато спреїв, покликані приборкати кучеряве волосся, насправді спричиняють ще сильніше пушіння, оскільки містять спирт, який позбавляє волосся вологи.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/936