Як і чим годувати дитину перед садком

13.12.2022 10:21

Як і чим годувати дитину перед садком Якщо дитина ходить у дитячий садок на повний день, то там обов’язково є сніданок. Але дуже часто батьки перед садком вважають за краще нагодувати дитину сніданком вдома, щоб малюк однозначно не був голодний зранку. Про те, як і чим годувати дитину перед садком, докладніше йтиметься далі.

Проблема годування малюка вранці перед відвідуванням дитячого садка — одна з найактуальніших для батьків, які тільки-но віддали дітей у ДНЗ. З одного боку, «перебивати апетит» дитині перед сніданком у садку не варто було б, а з іншого — у садку малюк може відмовитися від їжі й тоді до обіду залишиться голодним. До того ж варто враховувати, що період між пробудженням дитини та сніданком у дитсадку може бути досить великим, якщо садок знаходиться досить далеко від будинку.

Остаточне рішення про необхідність домашнього сніданку для малюка перед садком приймати, звичайно, тільки вам. Але обов’язково враховуйте бажання та потреби самої дитини: якщо вона хоче і просить їсти — годуйте, якщо ж ні — у жодному разі не примушуйте насильно.

«Досадівський» сніданок має бути досить легким, щоб вгамувати голод малюка, але не створити зайвого почуття тяжкості в шлунку. До того ж постарайтеся вибрати для сніданку такі продукти, яких не буде в їжі із саду. Втім, якщо ви впевнені, що сніданок у садочку малюк є 100 % не буде, то вам варто вибрати ситні страви, а вибір продуктів нічим не обмежується.

Безумовно, найкориснішим, найпоживнішим та найбільш вдалим варіантом сніданку для дитини перед садом можна назвати різні круп’яно-молочні каші. Вони багаті на «повільні» вуглеводи та білок, добре насичують і завдяки високому вмісту клітковини стимулюють роботу ШКТ. Але все це справедливо, зрозуміло, тільки щодо «правильних» каш, а не їхніх швидкорозчинних аналогів.

Ще можна запропонувати дитині на сніданок перед садком омлет із молоком та шматочок хліба з маслом чи сиром, не дуже солодке печиво (цільнозернове, галетне) та склянку молока, млинці чи оладки із фруктами, повидлом чи сиром, запечені сирники зі сметаною. Якщо дитина вранці не надто хоче їсти, але ви сумніваєтеся, чи «дотягне» вона до сніданку в саду, запропонуйте їй склянку йогурту або кефіру — ці продукти не створюватимуть зайвого почуття тяжкості, але допоможуть дитині не почуватися голодною.

Як легкий перекус перед основним сніданком у саду можна ще запропонувати дитині невелику жменю горіхів, якщо вони їй подобаються. А ось від ідеї підгодовувати дитину натще свіжими фруктами фахівці радять відмовитися, оскільки природні кислоти, що містяться в них, можуть подразнювати слизову шлунка. Особливо обережно слід поставитися до цитрусових, оскільки вміст кислот у них уже великий.

Питання про те, чим годувати дитину перед садком, має, як бачите, різні варіанти відповідей, так що вибирати є із чого. Але якщо ви хочете, щоб дитина все ж снідала в дитячому садку разом із рештою дітей, вам доведеться допомогти своєму малюку полюбити їжу із садка й навчитися їсти в колективі, причому самостійно.

Так, постарайтеся в домашніх умовах частіше пропонувати дитині такі самі страви, які подають на сніданок у дитячому садку. Розкажіть їй в ігровій формі про користь сніданку, про те, що малюк виросте великим і сильним, якщо вранці буде їсти здорову їжу. І, звичайно ж, заохочуйте будь-які спроби дитини їсти самостійно, спробувавши втриматися від спокуси якнайшвидше нагодувати чадо з ложечки. Пам’ятайте, що будь-який примус часто спричиняє протест із боку дитини, і чим сильніше ви наполягатимете на своєму, тим більше малюк чинитиме опір.

Тому навіть якщо вам здається, що дитина з’їла мало, а в тарілці ще залишилося багато їжі, не потрібно лаяти малюка, насильно годувати його або включати мультики — це ні до чого хорошого не призведе. Зате ваш позитивний настрій і терпіння неодмінно дадуть зрештою потрібний результат — варто лише трохи почекати.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7128