Як говорити з дитиною про зайву вагу

14.02.2023 14:41

Як говорити з дитиною про зайву вагуБатьки, які бажають допомогти дитині у боротьбі із зайвою вагою, часто не надто вдало вибирають слова для розмов на цю делікатну тему і тим самим лише погіршують ситуацію. Щоб такого не сталося, розповімо сьогодні, як правильно говорити з дитиною про зайву вагу.

Буквально від народження вага дитини є одним із найголовніших мірил її здоров'я та благополуччя. І коли вага стає занадто великою, це може бути серйозною проблемою. Ось тільки важливо спочатку розібратися в тому, що саме повинно вважатися «занадто великою» вагою.

Справа в тому, що незважаючи на існування загальноприйнятих вікових норм маси тіла, завжди повинні враховуватися індивідуальні особливості конкретної дитини: одні діти від самого початку більш «великі», ніж інші, і, наприклад, дитина може відповідати верхній межі норми і тому виділятися серед більш «дрібних» однолітків. До того ж не забувайте, що не завжди вага та ріст дитини збільшуються одночасно і плавно, а дуже часто набір маси тіла відбувається стрибкоподібно.

У результаті, якщо є підстави підозрювати, що у дитини зайва вага, то найкраще звернутися за консультацією до педіатра, який не лише огляне чадо, а й за необхідності призначить аналізи. Важливо пам'ятати, що різкий набір маси тіла, особливо без видимих причин, може сигналізувати про якесь захворювання чи порушення, яке можна випадково «пропустити».

Якщо разом з педіатром ви дійшли висновку, що вага дитини дійсно надмірна з медичної точки зору і це не є наслідком будь-якого збою в дитячому організмі, то, звичайно ж, потрібно вживати заходів, щоб повернути вагу в норму. І для цього поки що не придумано нічого кращого, ніж здорове збалансоване харчування та адекватні віку та потребам дитини фізичні навантаження.

І все б добре, але як саме сказати дитині, що в неї зайва вага і вона має худнути? Чи не зроблять необережні слова батьків лише гірше? Чи не призведуть спроби змусити дитину правильно харчуватися і більше рухатися до неприйняття нею свого тіла, розладів харчової поведінки та катастрофічного падіння самооцінки? Ось кілька рекомендацій, які допоможуть поговорити з дитиною на тему надмірної ваги максимально м'яко і обережно.

Не акцентуйте увагу на вазі дитини

Чи зрадієте ви, якщо вам мама чи тато почнуть постійно твердити, що час скинути вагу? Навряд чи. З дитиною те саме: якщо при кожному зручному (і не зручному теж) випадку «тикати» її носом у проблему зайвої ваги, то це не допоможе «зібратися», як може здатися на перший погляд.

Не ігноруйте проблему

Інша крайність — взагалі не говорити з дитиною про зайву вагу і сподіватися, що все саме «розсмокчеться». Не розсмокчеться. Зрештою, дитина все одно бачить, що своїми габаритами відрізняється від багатьох однолітків, а ваше мовчання може розцінити як байдужість.

Не «вбивайте» самооцінку дитини і не вселяйте їй почуття сорому

Пам'ятайте, що ні образи, ні звинувачення, ні глузування не допоможуть дитині подолати зайву вагу! Це лише змусить дитину ненавидіти себе і своє тіло і страждати від того, що найближчі та рідні у світі люди не розуміють і не приймають її.

Не коментуйте їжу дитини та процес поглинання їжі

«Десерт не для тебе», «Здається, хтось голодний...», «Куди в тебе тільки лізе?» - думаєте, це доречні коментарі для дитини під час їжі? Якщо подібними фразами ви намагаєтеся «мотивувати» дитину скинути вагу, то змушені розчарувати - це не спрацює. Зате ви глибоко «закопаєте» самооцінку чада і започаткуєте у ній комплекси та нездорове ставлення до їжі. Коли я їм, я глухий і німий — правило, яке мають пам'ятати не лише діти, а й батьки.

Звертайте увагу дитини не на естетику, а на здоров'я

Допоможіть чаду зрозуміти, що зайва вага — це не стільки про красу, скільки про здоров'я та хороше самопочуття. Поясніть, що нормальна вага важлива для того, щоб виконувати всі необхідні повсякденні дії, а також щоб захистити себе від цілого ряду хвороб, які можуть бути спровоковані надмірною масою тіла.

Частіше говоріть про різноманітність тіл

Допоможіть дитині не зациклюватися на питанні естетичності зайвої ваги. Навіть якщо надмірна маса тіла має місце, це не привід вважати дитину «виродком», адже насправді людські тіла бувають різними, і це абсолютно нормально.

Показуйте правильний приклад

Ви соромите і лаєте дитину за зайву вагу та забороняєте їсти солодке і в той же час самі маєте проблеми з вагою, але насолоджуєтеся «поганою» їжею? Так не піде. Показуйте на власному прикладі, як саме слід вибудовувати здорові стосунки з їжею, як отримувати достатню кількість фізичних навантажень та як підтримувати досягнутий результат.

Проблема надмірної ваги у дітей дійсно дуже серйозна, справу не можна пускати на самоплив. Але батьки, переймаючись зайвою вагою дитини, часто неусвідомлено чи навіть навмисно вибирають максимально жорстку модель поведінки, вважаючи, що тільки строгість у цьому випадку допоможе, а потім дитина ще й скаже їм «Дякую!». Однак насправді це може боляче поранити і навіть завдати дитині психологічної травми, тому краще, якщо не виходить самостійно підібрати правильні слова, звернутися за допомогою до фахівців.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7458