Що робити, якщо дитина сіла на дієту?

01.07.2024 15:45

Що робити, якщо дитина сіла на дієту?Питанню харчування дітей батьки завжди приділяють багато уваги, адже їм хочеться, щоб чада отримували всі необхідні корисні речовини для їхніх організмів. Однак що робити, якщо дитина сіла на дієту? Чи можна спустити ситуацію на гальмах або ж потрібно терміново втрутитися? Давайте розбиратися.

Навіть якщо ви згодні з тим, що дитині потрібно схуднути, дотримання дієти, особливо не погоджене з лікарем, може завдати здоров'ю серйозної шкоди. По-перше, дієти з інтернету чи зі слів друзів навряд чи хоч якось збалансовані і тому не зможуть забезпечити надходження до дитячого організму всіх необхідних поживних речовин у достатній кількості.

По-друге, постійне «сидіння» на дієтах провокує розвиток порушень харчової поведінки та шкідливих харчових звичок: дитина то жорстко обмежує себе у всьому, то знову дає собі волю, то худне, то набирає вагу, і все це позначається на її самопочутті та самооцінці і часто призводить до замкнутого кола, коли, намагаючись скинути вагу, дитина сидить на дієтах, потім зривається і набирає ще більше ваги.

По-третє, дуже серйозну небезпеку для дитячого організму становлять різні поради та лайфхаки, як швидко скинути вагу екстремальними способами, наприклад, тотальним голодуванням, викликанням блювоти, прийомом певних медичних препаратів та різними маніпуляціями зі здоров'ям. Звісно, ні до чого хорошого це призвести не може.

Тож якщо ви думаєте, чи варто втручатися, коли виявляєте, що дитина вирішила дотримуватися дієти, то відповідь однозначна — так. Питання лише в тому, яким саме має бути ваше втручання. Давайте про все по порядку.

Перш ніж прийматися за вирішення проблеми, важливо з'ясувати, чому взагалі дитина вирішила, що їй потрібна дієта. Чи є для цього об'єктивні причини? Якщо ІМТ дитини дійсно перевищує допустимий для її віку та зростання показник, то, ймовірно, зайва вага справді є, проте спочатку обов'язково потрібно проконсультуватися з лікарем, аби зрозуміти, що призвело до набору зайвих кілограмів. Далеко не завжди проблема криється лише в незбалансованому харчуванні та відсутності достатньої фізичної активності; набору ваги можуть сприяти порушення вироблення гормонів та різні захворювання.

Якщо вага дитини в межах норми для її віку, росту та статі, то висока ймовірність, що сісти на дієту її змусило почуття невпевненості в собі та популярні серед її однолітків стереотипи про «правильну» вагу та «правильну» фігуру. Найчастіше проблема стосується дівчаток-підлітків, які на тлі гормональних змін особливо гостро переживають будь-які зауваження щодо зовнішності, навіть якщо вони є безпідставними. Втім, це не означає, що за хлопчиків можна в такому разі не переживати, адже вони теж піддаватися критиці за те, що виглядають не так, як усі.

Знаючи, що за дієту батьки напевно сваритимуть, дитина може приховувати це. Як тоді можна виявити, що щось не так? Поспостерігайте за поведінкою дитини. Зазвичай, сівши на дієту, діти шукають різні приводи, щоб відмовитися їсти в присутності інших членів сім'ї, брешуть, що вже поїли, можуть навіть викидати продукти та приготовлену їжу, щоб приховати правду. При цьому навіть якщо їх вдається посадити за стіл поїсти разом з усіма, діти поводяться дуже напружено.

Якщо дієта вже почала «діяти», то можна помітити, що дитина різко схудла, а також можна помітити ознаки нестачі корисних речовин в організмі, такі як змінений колір обличчя, випадання волосся, ламкість нігтів, підвищена сухість шкіри, загальна млявість. Чим довше дитина сидить на обраній дієті, тим очевиднішими можуть ставати перелічені ознаки, проте не варто виключати і можливості якогось захворювання.

Те, як саме слід вчинити батькам, які виявили, що їхня дитина сіла на дієту, залежить від головного питання: чи дійсно їй потрібно худнути? Якщо вага об'єктивно більша, ніж потрібно, батьки повинні допомогти дитині знайти спосіб скинути зайві кілограми не за допомогою дієт, а шляхом вибудовування правильного раціону харчування і додавання посильних фізичних навантажень.

Почати найкраще, як згадувалося, з походу до лікаря. Він проведе обстеження та призначить аналізи, допоможе грамотно скласти раціон та підібрати вправи. Не забудьте пояснити дитині, що якщо вона хоче схуднути, то робити це потрібно послідовно, вибираючи комплексний підхід. Розкажіть, що ніякі дієти, що обіцяють -10 або навіть -20 кг за тиждень, насправді не працюють, а якщо на них і вдасться схуднути, це призведе до серйозних проблем зі здоров'ям.

Підтримуйте дитину на шляху до схуднення, допоможіть дотримуватись призначених лікарем обмежень у харчуванні, якщо такі будуть. Пам'ятайте, що найкраще діє ваш особистий приклад і намагайтеся харчуватися правильно разом з дитиною. Не змушуйте її давитися «дієтичним» салатом, коли вся решта сім'ї на її очах з апетитом поглинає різні жирні, солодкі, копчені та солоні смаколики!

Якщо у дитини проблема з вагою надумана, а не реальна, то батькам належить знайти причину того, що саме штовхнуло дитину на такий крок, як дієта. Можливо, вона хоче наслідувати когось із знаменитостей або друзів і подруг. Можливо, це через однолітків, що дражняться у школі чи у дворі. А можливо, дитина закохалася і намагається таким чином стати «ідеальною» в очах предмета зітхань.

Ще одна причина, через яку дитина без зайвої ваги вирішує раптом сісти на дієту, - суспільна установка, що пов'язує успіх із худорлявістю. На жаль, у нинішньому світі соціальних мереж дуже активно транслюється посил про те, що лише худі люди отримують гідну роботу, визнання оточуючих та увагу протилежної статі, тоді як «товстунам» залишається лише мріяти про все це. Дорослі знають, що насправді зовнішність часто взагалі не пов'язана ні з кар'єрними успіхами, ні з перемогами на особистому фронті, але дітям буває складно в це повірити.

Ваше завдання як батьків — розібратися в мотивах дитини і знайти підхід, щоб донести до неї небезпеку експериментів із власним здоров'ям та відсутність необхідності худнути, коли вага в нормі. Особливо важливо допомогти дитині зрозуміти, що худорлявість — це аж ніяк не показник успішності в житті, що думка оточуючих далеко не завжди є єдино вірною і незаперечною.

Однак враховуйте, що говорити з дитиною про вагу та дієти важливо спокійно, м'яко. Не слід ставити ультиматуми, кричати на дитину або тим більше хапатися за ремінь (якщо ви не знаєте, фізичні покарання неприпустимі). Пам'ятайте, що чим більше ви будете «насідати», тим вище ймовірність, що дитина діятиме з точністю до навпаки і при цьому стане ще більш замкнена у собі, не захоче ділитися з вами своїми проблемами.

А ще дуже важливо на особистому прикладі демонструвати дитині здорові стосунки з їжею. Адже якщо, скажімо, мама сама періодично сидить на дієтах, то жодні слова не переконають дитину, що це погано. І якщо та ж мама, наприклад, на очах у дитини лає свою фігуру, нарікає на те, що саме через вагу у неї щось складається не так, як їй хотілося б, то саме ця думка і відкладається в голові у дитини.

До речі, справа не лише в мамах. Татусям теж потрібно ретельно стежити і за своєю харчовою поведінкою, і за тим, про зайву вагу при дитині (дітях). Дівчинці складно буде повірити, що їй не треба сидіти на дієті, якщо її батько завжди жорстко засуджує жінок із зайвою вагою і в цілому негативно відгукується про жінок, фігура яких далека від ідеалу в його уявленні навіть за нормальної ваги.

Якщо власними силами не вдається впоратися зі ситуацією, коли дитина, незважаючи на здорову вагу і ваші вмовляння перестати худнути, продовжує пробувати різні дієти, то не бійтеся звернутися за допомогою до професіоналів. Особливо намагайтеся не зволікати, якщо ви бачите, що дитина зациклилася на худобі, якщо у неї з'явилися ознаки нестачі корисних речовин або навіть виснаження, якщо думки про дієти порушують нормальний спосіб життя і позбавляють дитину звичної активності - це можуть бути симптоми розладу харчової поведінки (РХП), який обов'язково потребує правильного лікування.

За матеріалами: Что делать, если ребенок сел на диету