Що робити, якщо дитина не хоче йти гуляти надвір

26.10.2022 09:31

Що робити, якщо дитина не хоче йти гуляти надвір Усі батьки знають, наскільки корисні для дитячого здоров’я прогулянки на свіжому повітрі. Але часто буває так, що дитина категорично відмовляється йти гуляти. Як бути в цьому випадку? Що робити, якщо дитина не хоче йти надвір? Спробуймо з’ясувати це разом.

Зазвичай проблема з дитячими відмовами від прогулянок виникає в осінньо-зимовий період, коли на вулиці холодно та сиро, на майданчику не пограєш, а компанії для спільних занять немає. Але буває, звісно, і так, що навіть у літні дні дитина не хоче виходити з дому. З чим це пов’язано?

Причин, чому дитина відмовляється від прогулянок, може бути багато. Найчастіше все цілком банально: дитині настільки не подобається одягатися, що вона краще залишиться вдома, ніж спробує вийти погуляти, або дитині на вулиці нудно й нецікаво і вона вважає за краще грати й розважатися вдома.

Але буває й так, що причини небажання дитини виходити на вулицю криються дещо глибше. Наприклад, проблема може бути пов’язана з тим, що дитина здобула якийсь негативний досвід під час однієї з останніх прогулянок: злякалася собаки, посварилася з дітьми на майданчику тощо.

А в якихось випадках відмова дитини від прогулянок на вулиці може бути пов’язана ще й із посиленим тиском із боку батьків, адже чим активніше дитину намагаються змусити зробити щось, тим сильніше вона починає чинити опір.

Як у результаті бути? Що робити, якщо дитина не хоче йти надвір гуляти? Насамперед — заспокоїтися. Якщо збори на прогулянку щоразу перетворюються на муку й закінчуються істерикою, причому взаємною, то не так страшно, якщо день, два або навіть тиждень дитина не погуляє.

Підберіть дійсно зручний одяг для прогулянки, адже якщо дитині дуже некомфортно в тому чи іншому вбранні, це здорово псує настрій і відбиває будь-яке бажання виходити на вулицю взагалі. Бажано враховувати індивідуальний смак дитини в одязі, підібравши той колір, фасон, принт або матеріал, які вона точно любить.

Не намагайтеся змусити дитину підкоритися за допомогою криків чи погроз покарання, адже інакше ви ще більше закріпите в дитини асоціацію прогулянки з чимось неприємним. Та і яке задоволення можна отримати від прогулянки в такому разі?

Будьте послідовні. Якщо ви сказали дитині, що на прогулянку відведено лише дві години, то навіть коли після мук з одяганням у вас залишилося лише 20 хвилин, не поступайтеся й не дозволяйте гуляти довше, радіючи, що взагалі змогли витягнути чадо на вулицю. Як би не було тяжко, поверніться додому в обговорений час.

Не загрожуйте дитині, що підете без неї. Не намагайтеся визвати в неї страх залишитися на самоті. Перші пару разів це може і спрацювати, але потім дитина зрозуміє, що нікуди ви без неї не підете, і більше не повірить вам. Якщо ж справді підете без неї, це серйозно підірве довіру дитини до вас: що б не трапилося, базовою потребою дитини в почутті безпеки ніколи не можна нехтувати!

Допоможіть дитині знайти цікаве заняття. Якщо дитині на вулиці просто нудно, то хіба дивно, що вона не хоче виходити з дому? Спробуйте не просто витягувати чадо на прогулянку, а ще і пропонувати йому варіанти цікавого проведення часу відповідно до віку.

З цим, до речі, і виникає зазвичай найбільше складнощів, оскільки багато батьків самі не знають, що саме дитина робитиме на вулиці. Погодьтеся, просто виходити на прогулянку, тому що так «треба», не дуже хочеться навіть дорослим, а ось вибратися на вулицю для того, щоби покататися на велосипеді, самокаті, роликах, гіроскутері або скейтборді, пограти з м’ячем або, скажімо, у бадмінтон, пострибати на скакалці, запустити повітряного змія або попускати мильні бульбашки, позбирати квіти, листочки, камінці, каштани, жолуді, шишки чи гриби — зовсім інша справа!

Не забудьте, що дитині, цілком можливо, просто набридло весь час грати на тому самому майданчику, і пропозиція вирушити на прогулянку в якесь нове місце буде саме тим стимулом, який ви так шукаєте. А якщо можливості відвести дитину на прогулянку на нову локацію немає, спробуйте зацікавити її якоюсь новою грою чи активністю.

Коли дитина відмовляється йти на вулицю раз, другий, третій, зрештою може здатися, що настав час бити на сполох і терміново обстежити чадо в лікаря. Подібний варіант і справді не виключений, особливо якщо ви помічаєте, що дитина стала млявою і слабкою, а також у неї знизився апетит, вона не радіє звичним речам. Тому якщо ви відчуваєте, що причини для занепокоєння є, буде зовсім не соромно записатися до педіатра і проконсультуватися з ним.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7354