Денний сон дитини після 1 року

19.12.2022 11:36

Денний сон дитини після 1 року Проблеми з денним сном у малюків після 1 року знайомі практично всім батькам: то малюки сплять надто мало для свого віку, то взагалі відмовляються спати вдень. Фізіологічна потреба в денному сні в дітей зберігається аж до 6–7 років, тому налагодити денний сон дитини після 1 року вкрай необхідно.

Перші тижні та місяці після народження малюки сплять майже цілий день, прокидаючися лише для коротких годувань. Поступово час неспання в дітей збільшується, а їхня потреба в сні скорочується, кількість денних снів зменшується, тоді які їхня тривалість зростає.

У рік малюки сплять вдень зазвичай два рази по 1,5–2,5 години, а перерви між сном становлять 4–5 годин. Далі із часом другий денний сон «відходить», і діти віком від 2 до 6 або навіть 7 років сплять вдень один раз протягом 2–2,5 годин. Такий сон критично необхідний їхній незрілій нервовій системі, щоби вона могла «переробити» враження, отримані за день, і відпочити від навантажень.

На жаль, батьківське «треба» далеко не завжди збігається з дитячим «хочу». Чим старшими стають малюки, тим складніше їм відмовитися від ігор та розваг, щоб удень поспати, а за збудженням від веселощів вони не відчувають втоми. Тому так часто батьки дітей після 1 року скаржаться на проблеми із денним сном. Що ж можна зробити, щоб денний сон дитини відповідав віковим нормам?

Правильно визначити час укладання

Іноді діти не хочуть спати вдень, оскільки просто не встигають втомитися до часу, призначеного батьками для сну. У цьому випадку потрібно переглянути режим дня малюка і спробувати перенести час ранкового пробудження та час укладання на денний сон, щоби період неспання був більшим.

Враховуйте, що укладати дитину на денний сон краще за все в один і той самий час кожного дня, але якщо за станом малюка ви бачите, що в призначений час він спати не готовий, допустимо вкласти його спати трохи раніше або трохи пізніше.

Не давати малюкові перезбуджуватися

У перезбудженому стані дитина не може відразу «вимкнутися» і заснути, тому, щоб налагодити денний сон дитини, варто уважно придивитися до її поведінки та визначити ознаки «перегулювання», тобто занадто тривалого неспання. І якщо ви бачите, що дитина починає «перегулювати», перемикайте її з активної гри на спокійне проведення часу, допомагаючи заспокоїтися і налаштуватися на сон.

Створити ритуал відходу до сну

Діти люблять ритуали. Їм дуже важливо дотримуватися однакової послідовності дій день у день. Тому перед тим як укладати малюка спати, потрібно заздалегідь розпочати підготовку — припиняти активні ігри, перевдягати малюка в одяг для сну, розстилати постіль. Далі можна розповісти дитині казку або разом прочитати її, заспівати колискову, укласти спати іграшки. Можна дати дитині із собою в ліжечко іграшку-заступника — улюбленого ведмедика, котика чи зайчика, які разом із ним «ляжуть спати».

Забезпечити комфортні умови сну

Іноді дитина може погано спати вдень, якщо їй просто некомфортно в ліжечку. Переконайтеся, що ліжко чисте та приємне малюкові на дотик, що матрацик у ліжечку не надто жорсткий і не надто м’який, а також що температура в кімнаті комфортна для сну. До речі, оптимальна температура для сну складає всього 18–20 °С, а у вітчизняних квартирах і будинках зазвичай набагато тепліше, тому знизьте температуру повітря, добре провітривши кімнату.

Спати вдень, коли у вікно світить яскраве сонце, буває складно, тому на час денного сну малюка закрийте вікна шторами або жалюзі. А ось створювати ідеальну тишу в кімнаті дитини зовсім не обов’язково, адже інакше найменший шурхіт може її розбудити.

Давати дитині вибір

Чим старша дитина, тим більш самостійною вона стає і тим сильніше їй хочеться перевірити на «міцність» межі дозволеного. І відмова від денного сну — одна з таких перевірок. Щоб не відбити в дитини потяг до самостійності та водночас не відмовитися від денного сну, потрібно спробувати запропонувати малюку вибір. Тільки це вибір не із серії «Чи хочеш ти спати?», а вибір, наприклад, іграшки чи казки для засинання, вибір піжами чи вибір постільної білизни.

Давати адекватне фізичне навантаження

Щоб малюк добре спав удень, йому потрібно кудись подіти свою енергію. Тому активне неспання в першій половині дня йому просто необхідне. Залежно від віку та погодних умов дитина може вдосталь побігати та пострибати на вулиці чи вдома, полазити сходами та лабіринтами, покататися на велосипеді чи самокаті, пострибати та просто подуріти з ровесниками або навіть із батьками.

Звісно, як уже згадувалося, безпосередньо перед денним сном активність потрібно знизити, перейшовши до спокійних занять — складання пазлів, малювання, ліплення тощо.

Стандартних норм денного дитячого сну важливо дотримуватися, проте забувати про індивідуальні особливості кожного конкретного малюка в жодному разі не можна. І якщо ваша дитина почувається чудово навіть за трохи меншої чи трохи більшої тривалості денного сну, ніж «стандартна», якщо на нічний сон укладається без проблем і добре спить усю ніч, то незначні відхилення від норм не мусять вас лякати чи засмучувати. Нехай малюк спить солодко та міцно!

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7074