Чим зайнятися з дитиною 2–3 років удома

12.01.2023 12:22

Чим зайнятися з дитиною 2–3 років удома Вік від 2 до 3 років дуже сприятливий для активного розвитку дитини, тому саме в цьому віці багато батьків віддають своїх малюків на спеціальні розвивальні заняття. Ось тільки як бути, якщо такі заняття з тих чи інших причин недоступні? Пустити розвиток малюка на самоплив? У жодному разі! Ми підкажемо вам, чим зайнятися з дитиною 2–3 років удома з максимальною користю.

На третьому-четвертому році життя малюки стають рухливішими і, звичайно ж, більш самостійними. Тепер їм багато хочеться робити своїми руками, навіть якщо поки що не виходить, а роль батьків у іграх тепер має бути допоміжною: потрібно показувати й підказувати малюкові, як грати, але не змушувати його робити лише так, як того хоче дорослий.

Щоб час у домашніх умовах провести з користю для розвитку малюка, потрібно запропонувати йому цікаве дозвілля. Зараз весь навколишній світ він пізнає через гру, тому будь-які розвивальні заняття мусять обов’язково проводитися в ігровій формі, причому їхня тривалість має бути зовсім невеликою, щоб малюк не встиг втомитися.

Так, для одного різновиду діяльності дитині 2–3 років поки вистачить лише кілька хвилин, а заняття обов’язково потрібно чергувати: спокійні та такі, що вимагають уважності, мусять чергуватися з активними іграми. Пам’ятайте, що малюку має подобатися те, чим він займається, і чим більше ви зможете його захопити тією чи іншою грою, тим вищою буде і його «віддача».

Отже, чим же зайнятися з дво- чи трирічною дитиною вдома? Ось кілька головних ідей для батьків.

Розвиваємо велику та дрібну моторику

Розвиток великої та дрібної моторики має велике значення для загального фізичного та інтелектуального розвитку дитини. Тому вдома можна й потрібно якнайчастіше проводити заняття, що сприяють удосконаленню великої та дрібної моторики. Наприклад, це може бути проста фізична зарядка під ритмічну музику, різноманітні ігри з м’ячем, кубиками, конструкторами з великими деталями, а також із ґудзиками, блискавками, крупами та піском (кінетичний пісок та домашні пісочниці сьогодні легко знайти в продажу), папером, мозаїкою та ін.

Вчимо форми, кольори та розміри

Починати вивчення кольорів, форм і розмірів предметів із дитиною можна буквально від народження, а вже у 2–3 роки зайнятися цим треба неодмінно. Краще починати з найпростіших вправ і не змушувати дитину відразу ж показувати «великий червоний трикутник» або «маленьке зелене коло»: окремо вивчіть базові кольори та геометричні фігури, а вже потім «змішуйте» їх в іграх. Наприкінці знайомте малюка з поняттями «великий» і «маленький».

Ліпимо й малюємо

Уяву дитини найкраще розвивати вдома за допомогою творчих занять, таких як ліплення та малювання. Пропонуйте малюкові спочатку безпечні пальчикові фарби та маси для ліплення, такі як модулін (легкий пластилін) або домашнє солоне тісто (його можна пофарбувати харчовими барвниками), а потім можна знайомити малюка з пензликами, пропонувати різні формочки та інструменти для ліплення. Оскільки у 2–3 роки в дитини ще може бути велика спокуса спробувати фарби або пластилін «на зубок», то всі ігри мусять проходити під вашим суворим контролем. Вчіть дитину робити різні мазки, змішувати кольори, ліпити різні об’ємні та пласкі об’єкти.

Вчимо мислити логічно

Розвивати логічне мислення в дитини дуже важливо вже зараз. Тому в домашніх умовах можна запропонувати малюку пограти в ігри, де потрібно підбирати предмети за подобою та протилежностями, вибудовувати логічні ланцюжки. Тут стануть у нагоді різні настільні ігри, розвивальні картки, пазли, мозаїка. Можна пропонувати дитині знайти зайвий серед предметів, будувати прості закономірності, збирати фігури з кубиків за схемою тощо.

Граємо в прості рольові ігри

У такому віці сюжетно-рольові ігри дуже важливі для дитини. Тепер вона не просто відтворює якісь окремі дії дорослих, а пов’язує їх у єдиний сюжет. Щоб спонукати малюка до рольових ігор, досить показати приклад. Так, самі почніть грати з лялькою чи м’якою іграшкою, показуючи дитині можливі варіанти дій. Залучайте малюка до гри, пропонуючи продовжити ваші дії з іграшкою, а також пропонуючи йому різні ігрові ситуації. Показуйте малюкові можливість перенесення ігрових дій на інші об’єкти, розвивайте його уяву, використовуючи предмети-заступники, розширюйте діапазон ігрових дій, підказуйте в разі потреби повороти сюжету в грі, а також ставте перед малюком ігрові завдання, для яких він сам міг би знайти рішення.

Граємо в рухливі ігри

Рухливі ігри — чудовий спосіб «скинути» надлишок енергії. Вибирати їх треба, звичайно, з урахуванням обмеженості домашнього простору, але відмовлятися від них аж ніяк не можна. Дитині можна побудувати «лабіринт» із підручних засобів, у якому вона повзатиме, можна запропонувати ігри в хованки та наздоганяння, вправи на рівновагу, ігри з м’ячем, стрибки. Дітям старше 3 років уже можна запропонувати відому гру «в гумку», використавши як одну або обидві опори предмети меблів.

Привчаємося до праці

У віці 2–3 років у дитини вже можуть бути свої маленькі обов’язки по дому, з яких можна починати привчати дитину до праці. Крихітка вже цілком може збирати свої іграшки після гри і прибирати їх на місце, може витерти ганчіркою розлиту рідину, може подати мамі потрібний побутовий предмет, поставити посуд на стіл під час сервірування обіду або вечері, допомогти розсортувати випрану білизну. Тільки, звичайно, пропонувати дитині все це робити потрібно в ігровій формі, підкреслюючи, наскільки важливою є її допомога і як добре, що вона виконує обов’язки по дому.

Слухаємо музику та танцюємо

Користь музики та танців для розвитку дитини складно переоцінити. Дитина знайомиться зі звучанням різних музичних інструментів, а також з основами ритміки. Дуже корисні збірки дитячих пісень, а також пісні з повторенням певних рухів, наприклад, це і багатьом добре знайома пісенька з власного дитинства «Танець маленьких каченят», і сучасні пісні-«повторялки» на кшталт Baby Shark або Aram Zam Zam. Крім того, для улюблених дитячих пісень можна вигадати і власні рухи.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7070