Особливості розвитку дитини у 2 роки

17.01.2023 08:08

Особливості розвитку дитини у 2 роки Кожна дитина розвивається у власному темпі, проте батькам однаково завжди дуже важливо знати, чи відповідає її рівень загальноприйнятим нормам, щоб вчасно помітити можливі відхилення. У 2 роки, коли малюк уже стільки всього знає та вміє, темпи його розвитку особливо цікаві мамам та татам, тому про основні особливості розвитку дитини у 2 роки ми розповімо вам докладніше.

Норми розвитку є усередненими показниками умінь і навичок, які мусить мати дитина в певному віці. Строго дотримуватися їх зовсім не обов’язково, адже вони не враховують індивідуальних особливостей конкретного малюка, проте як орієнтир їх можна й потрібно використовувати, щоб розуміти, наскільки гармонійно малюк розвивається і чи не потрібно втручання фахівців.

До дворічного рубежу в організмі малюка відбувається безліч змін. Зазвичай це вже не пухкий карапуз зі смішними милими щічками й округлим животиком, а справжній маленький чоловічок, дедалі більше схожий на дорослого: починають витягуватися в довжину ніжки, зупиняється ріст голови, збільшується пружність м’язів тіла дитини.

Порівняно з попереднім роком темпи рості та набору ваги дитини значно знижуються. У середньому за другий рік життя малюк зростає на 10 см і набирає приблизно 2–3 кг: за даними ВООЗ, дівчатка у 2 роки мають зріст у межах 80–92,9 см та вагу від 9 до 14,8 кг, а хлопчики виростають до 81,7–93,9 см та набирають вагу від 9,7 до 15,3 кг.

Фізичний розвиток дитини у 2 роки

Щоб оцінити, чи відповідає рівень фізичного розвитку дитини у 2 роки усередненим нормам, треба знати, що до цього віку малюк має вміти:

  • ходити та бігати повністю самостійно;
  • підніматися і спускатися сходами;
  • переступати через перешкоди, підніматися на піднесення;
  • відчиняти двері;
  • вибиратися з ліжечка, залазити на диван, стілець;
  • стрибати;
  • кидати м’яч і штовхати його ногою.

Нерідко у 2 роки малюки вміють уже їздити на самокаті, біговелі або триколісному велосипеді, щоправда, поки що це далеко не повноцінна самостійна їзда. Щоб дитина змогла повністю освоїти подібний транспорт, у неї має бути добре розвинена координація в просторі та опорно-руховий апарат, тому в такому віці батькам неодмінно потрібно давати дитині можливість якнайбільше рухатися, тренувати вестибулярний апарат, пробувати щось нове для себе.

Розвиток дрібної моторики у 2 роки

Удосконалення дрібної моторики рук дуже важливе для інтелектуального та мовленнєвого розвитку, тому цьому аспекту розвитку дитини у 2 роки важливо приділяти належну увагу. Як орієнтир батькам важливо знати, що в цьому віці малюк зазвичай вміє грати з різними дрібними предметами, перекладаючи їх і сортуючи, йому подобається нанизувати намисто, одягати кільця на стрижень, складати матрьошок, малювати олівцем.

Для розвитку дрібної моторики важливо регулярно пропонувати дитині гри, у яких будуть задіяні дрібні м’язи кистей рук, пальців. Це може бути, наприклад, ліплення із пластиліну, глини або солоного тіста, малювання, ігри з ґудзиками, шнурками, липучками, кнопками та блискавками, а також збирання конструкторів типу «Лего».

Розвиток побутових навичок у 2 роки

До дворічного віку дитина вже має певний набір побутових навичок, які потрібні для самообслуговування. Наприклад, вона може вміти їсти й пити, не розсипаючи й не розливаючи вміст тарілки або чашки, під час умивання може терти долоні та обличчя, користуватися рушником. Ще за допомогою дорослого дитина в цьому віці може одягатися та роздягатися, виконуючи деякі дії самостійно.

До 2 років дитина вже може певною мірою контролювати фізіологічні потреби й тим чи іншим чином проситися на горщик. Якщо ж вона цього ще не робить, саме час приступати до навчання, адже саме зараз організм малюка «дозрів» до цього відповідального кроку.

Розумовий та мовленнєвий розвиток дитини у 2 роки

Розвиток інтелектуальних здібностей і мови — мабуть, найбільш актуальне питання для батьків двохрічки. Як орієнтир у цьому напрямі треба знати таке:

  • дитина у 2 роки вміє імітувати звуки тварин;
  • вміє вимовляти до 200–300 слів, щоправда, користується зазвичай лише 20–50 словами;
  • може вимовляти прості фрази із 2–3 слів;
  • знає та показує або навіть називає основні кольори, здатна групувати предмети за кольором;
  • знає до 4–5 геометричних фігур;
  • показує на прохання дорослого предмети певної форми та кольору;
  • вміє складати цілу картинку з двох частин;
  • будує споруди з кубиків, збирає пірамідку;
  • грає в рольові ігри;
  • виконує до 3–4 дій послідовно.

Якщо за якимись ознаками є невідповідність, але все ж таки малюк проявляє активну зацікавленість і робить спроби, це можна вважати варіантом норми. Але якщо батьків не залишає почуття, що дитина в інтелектуальному плані не «дотягує» до норм, то є сенс звернутися до фахівців, щоб або виключити батьківські тривоги, або ж скоріше зайнятися корекцією, щоб не прогавити сприятливий момент.

Розвиток дитини у 2 роки всебічний і дуже активний, батькам часом важко встежити за тим, як швидко їх малюк перетворюється на дуже розумну і здібну людину. Через таке величезне навантаження на нервову систему дитина не завжди успішно справляється з емоціями, може часто вередувати й навіть влаштовувати істерики. Варто зазначити, що це один із нормальних етапів, званий фахівцями кризою дворічного віку, тому хвилюватися не потрібно, а варто проявити терпіння і допомогти малюкові навчитися володіти емоціями, розуміти та приймати відмови, дотримуватися прийнятих правил.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7040