Як правильно прати речі новонародженого малюка

13.02.2023 08:53

Як правильно прати речі новонародженого малюкаУ новонароджених шкіра особливо ніжна й чутлива, а тому важливо, щоб речі для дитини, яка щойно з’явилася на світ, не подразнювали шкірні покриви. Багато в чому це залежить від правильного прання, тому сьогодні ми розповімо вам, як прати речі новонародженого, щоб не зашкодити малюкові.

Сучасні засоби для прання хоча і є дуже потужними й можуть легко впоратися навіть зі складними плямами, усе ж таки можуть бути досить агресивні до шкіри. І якщо шкіра дорослої людини має достатній захист, то у випадку з новонародженим малюком справа інакша.

Ось чому найперше правило прання речей новонароджених — це використання спеціальних щадних мийних засобів. Найпростіший варіант — звичайне дитяче мило, яке не містить ароматизаторів та консервантів, а також діє м’яко на шкіру малюка. Таке мило можна взяти як кускове, так і рідке — яке зручніше.

Крім дитячого мила можна використовувати для прання одягу та постільної білизни новонародженого також спеціальні безфосфатні засоби чи засоби на натуральній основі. Наприклад, популярністю останнім часом користуються продукти на рослинній сировині (мильний горіх або мильний корінь), а також засоби на основі харчової соди.

На дитячому засобі для прання обов’язково має бути зазначено в цьому випадку, що він призначений саме для новонароджених (зазвичай це напис «0+»), а в складі не має бути агресивних та шкідливих компонентів, зокрема штучних ароматизаторів, барвників, консервантів.

Безпосередньо перед пранням білизни немовлят необхідно правильно підготуватися. Збирати речі малюка найкраще в окремий кошик, сортуючи їх за кольором. Одяг із застарілими плямами, що в’їлися, краще попередньо запрати, проте в жодному разі не можна використовувати для виведення плям хлорний відбілювач.

Важливо пам’ятати під час підготовки, що весь новий одяг малюка незалежно від ступеня забруднення обов’язково підлягає пранню. Це пов’язано з тим, що виробники можуть додатково обробляти речі різними складами, що покращують зберігання та товарний вигляд, крім того, на речі може також осідати звичайний пил.

Як свідчать «бабусині» поради, прати білизну новонародженого малюка треба тільки вручну. Однак сьогодні, коли практично в кожній родині є пральна машинка-автомат із функцією прання дитячої білизни, вибір залежить виключно від особистих уподобань та побажань.

Так, якщо речей небагато і вони не надто брудні, справді досить часто швидше і простіше випрати їх вручну, ніж включати машинку на повний цикл прання. Однак не забороняється і скористатися допомогою побутової техніки, тим більше, що молоді батьки в перші дні та тижні життя малюка особливо стомлюються.

При машинному пранні рекомендована температура води — 60–70 °С, а режим необхідно вибирати спеціальний дитячий. Якщо його немає, то важливо простежити, щоби була включена функція додаткового полоскання, яка допоможе якнайретельніше видалити сліди мийних засобів із тканини.

Речі малюка треба прати лише окремо! Для прання не можна використовувати хлорні відбілювачі, а також кондиціонери для білизни з різким запахом та шкідливими добавками. За можливості прати речі новонародженого краще відразу після забруднення, оскільки в цьому випадку плями відпираються легше. У разі потреби особливо забруднені місця треба запирати, очищати щіткою тощо.

Якщо прати вручну, усі загальні правила зберігаються: речі необхідно прати окремо, розсортувавши за кольором чи ступенем забруднення. Температури води має бути не нижчою за 40 °С, а полоскати вироби потрібно особливо ретельно, як мінімум 2–3 рази.

Використовуючи обраний засіб прання, необхідно суворо дотримуватися інструкцій виробника з дозування, не намагаючись зменшити або збільшити витрату заради економії або ефективнішого відпирання плям: занадто маленька кількість засобу не впорається із завданням, а занадто велика — не вийде повністю з тканини.

Прання одягу та білизни новонароджених не особливо складне, якщо пам’ятати про перелічені важливі правила. А додатково треба знати, що після прання всі речі, що торкаються шкіри крихти, обов’язково треба прогладжувати гарячою праскою з обох боків для додаткової дезінфекції.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/6997