Як вибрати подушку для дитини від 1 до 3 років

21.02.2023 12:18

Як вибрати подушку для дитини від 1 до 3 років У перший рік життя подушка дитині, як правило, не потрібна, і малюку набагато комфортніше та безпечніше спати просто на рівній поверхні дитячого матраца. А ось з 12 місяців і більше вже можна задуматися про вибір дитячої подушки для сну, тим більше, що в наш час асортимент подібних виробів просто величезний. Про те, як вибрати подушку для дитини від 1 до 3 років, розповімо докладніше.

Класичні дитячі подушки випускаються прямокутними або квадратними, їхня довжина й ширина можуть становити від 40 до 60 см. Довжина дитячої подушки для малюка до 3 років зазвичай вибирається по ширині матраца. Що ж до ширини подушки, цей параметр підбирається, своєю чергою, по ширині плечей дитини.

Важливо зазначити, що подушки для сну карапузів до 3 років мають бути практично плоскими (товщина приблизно дорівнює відстані від вуха до плеча дитини) і не надто м’якими, щоб голова малюка не провалювалася і не задиралася, а знаходилася на одній лінії з тілом. В іншому випадку підвищується ризик розвитку сколіозу, крім того, під час сну на дуже м’якій та високій подушці дитина може відчувати дискомфорт.

Як вибрати дитячу подушку за наповнювачем?

У розмірах та формах представлених на сучасному ринку подушок для малюків розібратися не дуже складно. А ось коли йдеться про вибір відповідного наповнювача, ухвалити рішення набагато важче. І пов’язано це насамперед із величезною різноманітністю доступних сьогодні матеріалів для наповнення подушок.

Пух, перо

Пухові та пір’яні подушки — класичний варіант. До їхніх плюсів належать натуральність, пишність та висока здатність до збереження тепла. Крім того, подібні подушки добре збиваються, не звалюються, вбирають та випаровують вологу.

А ось із мінусів можна назвати надмірну м’якість, через що шийний відділ хребта дитини не отримує необхідної підтримки під час сну. Також серед недоліків пухових і пір’яних подушок їхня висока алергенність і схильність до забруднення і впливу шкідників, а також складний догляд у домашніх умовах.

Вовна

Як натуральний наповнювач подушок часто використовується овеча вовна. Такий варіант цінується насамперед за відмінні властивості терморегуляції: у холод подібна подушка зігріває, а в спеку приємно охолоджує, унаслідок чого голова малюка не мерзне й не потіє.

Додатковою перевагою вовняної подушки для дитини вважається її здатність до зняття м’язової напруги та втоми, проте варто зазначити, що такі властивості характерні лише для нових виробів. А ось як тільки шерсть злежується, усі переваги подушки зводяться нанівець. До того ж, як і пухові або пір’яні подушки, вовняні варіанти також можуть спричиняти алергію.

Гречане лушпиння

Порівняно новий у вітчизняному побуті варіант. Подушки з гречаним лушпинням екологічно чисті і відрізняються тим, що швидко приймають потрібну форму, дають можливість регулювати щільність наповнення, мають ароматерапевтичні властивості й навіть забезпечують точковий масаж, завдяки чому малюк під час засинання швидше розслабляється і спить міцніше. Також такі подушки добре пропускають повітря, що допомагає уникнути ефекту «лазні» під час сну.

До недоліків гречаної подушки можна віднести її досить високу вартість, недовговічність, а також звучання. Справа в тому, що при будь-якому здавлюванні гречане лушпиння всередині подушки шарудить, і звук може бути досить гучним і навіть неприємним деяким малюкам, через що можуть виникати труднощі із засинанням на подібній подушці.

Синтепон

Синтепон можна назвати найпопулярнішим синтетичним наповнювачем для подушок. Він гіпоалергенний і затребуваний найбільше через дуже доступну і привабливу ціну. Мінусом синтепонових подушок є їхнє швидке зношування: наповнювач за досить короткий термін комкується і втрачає форму, і подушка приходить у непридатність.

Комфорель, поліуретанова піна, холофайбер

Усі ці сучасні синтетичні наповнювачі характеризуються гіпоалергенністю, здатністю добре зберігати форму та пропускати повітря. Дитячі подушки з такими наповнювачами в наші дні дуже популярні, за ними легко доглядати, і служать вони довго, але мінусом може бути висока ціна виробів.

На що ще звернути увагу під час вибору подушки?

Навіть обравши той наповнювач подушки, який відповідає бажаним критеріям, розслаблятися поки що рано. Адже увагу під час вибору треба звернути ще на кілька важливих деталей. Наприклад, велике значення має матеріал чохла подушки. Він мусить бути натуральним і гігієнічним, міцним та якісним, а також має надійно утримувати наповнювач усередині. Крім того, у багатьох випадках чохли дитячих подушок мають блискавку, щоб їх можна було зняти для прання або заміни.

Ще важливо під час придбання подушки перевірити, чи немає сторонніх запахів, чи якісно виконані шви чохла, чи не проступає наповнювач назовні. Крім того, дуже бажано особисто виконати перевірку на пружність, стиснувши подушку в руках і відпустивши її. У тому випадку, якщо виріб швидко відновлює вихідну форму, можна говорити про високу пружність подушки та її відповідність потребам дитини 1–3 років.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/6991