Коли починати чистити зуби дитині

29.03.2023 08:57

Коли починати чистити зуби дитиніКоли дитина ще занадто мала й не може сама справлятися із зубною щіткою, чистити їй зубки мають батьки. Ось тільки як і коли це треба робити? З якого віку потрібно починати чистити зуби дитині, щоб зберегти їх міцними і здоровими? Про це докладніше йтиметься далі.

Деякі батьки вважають, що доглядати порожнину рота немовляти зовсім не обов’язково, адже однаково зуби ростуть молочні й найближчими роками зміняться постійними. Однак насправді чищення зубів малюка критично важливе для здоров’я ротової порожнини та всього дитячого організму.

Справа в тому, що емаль молочних зубів дуже тонка, а тому вони набагато вразливіші, ніж постійні зуби, а отже й більш схильні до ризику появи карієсу. І чим більше дитина з віком починає їсти «дорослої» їжі, тим вищий подібний ризик і тим важливіше чистити зуби малюка вчасно та регулярно.

Найвірніше і водночас просте рішення — починати чистити дитині зуби одразу, як тільки вони прорізалися. Відповідно, якщо в малюка перші зуби з’явилися в шість місяців, то й чистити їх потрібно саме із цього віку. Але, звичайно, спочатку потрібно підібрати для цього необхідні засоби.

Так, перший батьківський «помічник» у чищенні зубів крихти — це спеціальна масажна щіточка, що одягається на палець дорослого. Найчастіше в сучасних умовах така щіточка виготовляється із силікону; вона може мати як одну, так і кілька робочих поверхонь, а застосовувати її можна не тільки для чищення зубів, але і для масажу ясен під час прорізування нових зубів.

Використовувати щітку-масажер треба, звичайно ж, без зубної пасти — крихтам до року вона зовсім ні до чого. Втім, стоматологи радять не поспішати із зубною пастою аж до 2–2,5 років, коли діти вже можуть чистити зуби самостійно та усвідомлено, тільки, звичайно ж, паста в будь-якому випадку має бути спеціалізованою дитячою, щоби в разі випадкового ковтання не нашкодити маленькому організму.

Класичну зубну щітку можна використовувати для догляду за зубами дитини після року. Дитяча щітка, на відміну від дорослої, має маленьку голівку з м’якою короткою щетиною, яка обережно очищає поверхню зубів крихти, не травмуючи ясна. Крім того, дитяча зубна щітка має зручну ручку і, як правило, додатково оснащена обмежувачем, наприклад, у вигляді кільця, що захищає від занадто глибокого захоплення щітки дитиною.

Чистити зуби дитині необхідно, як і дорослим, двічі на день. Але коли дитина тільки знайомиться із цією процедурою, можна починати з одного разу тривалістю приблизно хвилину, поступово привчаючи дитину чистити зуби, як і належить, упродовж двох-трьох хвилин.

Дуже важливо, щоби процедура чищення проходила правильно. Наприклад, внутрішні поверхні жувальних зубів потрібно чистити короткими рухами зсередини назовні, тримаючи щітку під кутом, а ось безпосередньо жувальні поверхні таких зубів треба чистити рухами вперед-назад, тримаючи щітку горизонтально. Зі свого боку внутрішні поверхні передніх зубів — різців і іклів — необхідно чистити щіткою, розташованою вертикально, і рухами, спрямованими від ясен до ріжучих країв зубів.

Окремо варто зазначити, що безпосередньо під час прорізування зубів їхнє чищення має бути особливо акуратним та обережним, інакше є ризик зробити дитині боляче або занести в запалені ясна інфекцію. Рухи щітки мають бути поперечними та спрямованими вперед-назад.

За умови правильного догляду зуби дитини будуть міцними та здоровими, і малюкові довго не доведеться знайомитися із пломбуванням зубів або іншими неприємними стоматологічними процедурами. Тому батькам обов’язково потрібно подбати про дитячі зубки, а потім і саму дитину навчити завжди чистити зуби та проходити профілактичні огляди в стоматолога не рідше ніж двічі на рік.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/6856