Як полегшити прорізування зубів у дітей до року

12.04.2023 08:58

Як полегшити прорізування зубів у дітей до рокуПрорізування зубів — процес часто дуже болючий, тому довгоочікувані перші зубки малюка — це для батьків одночасно й радість, і занепокоєння самопочуттям дитини. І, звичайно ж, мамам та татам хотілося б якось допомогти своїм чадам пережити непростий період і полегшити прорізування зубів усіма доступними способами. Якими саме? Про це розповімо далі.

Перші зуби в дітей починають з’являтися приблизно в шість місяців. Спочатку, як правило, прорізується перша пара нижніх різців, за ними йдуть перші верхні різці, а ближче до року з’являється ще по одній парі верхніх та нижніх різців. Таким чином, до 12 місяців у малюків уже виростає 8 зубів.

Є кілька класичних симптомів прорізування молочних зубів, за якими батьки можуть зрозуміти, що в малюка незабаром з’явиться черговий зуб. Насамперед це рясна слинотеча й почервоніння і припухлість ясен, а також свербіж ясен, через яке малюк зазвичай прагне весь час щось гризти. Крім того, симптомами прорізування зубів є підвищена температура, раптова примхливість малюка, а іноді ще й нежить, порушення сну та апетиту.

В одних дітей можуть спостерігатися всі перелічені симптоми, тоді як в інших — лише невелика плаксивість, але в будь-якому випадку можна полегшити прорізування зубів у дітей до року, і для цього є різні засоби.

Так, один із найпростіших і водночас доступних варіантів — зробити малюкові масаж ясен. Щоб його виконати, необхідно змочити марлевий тампон у холодній воді, обернути навколо пальця та дуже акуратно помасажувати ясна. Такий масаж зніме свербіж і завдяки охолоджувальному ефекту заспокоїть ясна.

Якщо ясна малюка сильно болять, то разом із масажем можна використовувати спеціальний знеболювальний гель, а також запропонувати малюку погризти спеціальну іграшку-прорізувач з охолоджувальним гелем або звичайну холодну металеву ложку. Тільки важливо звернути увагу, що всі предмети, які ви пропонуєте дитині, мають бути бездоганно чистими, інакше можливе занесення інфекції та розвиток ускладнень, таких як стоматит.

Якщо прорізування зубів супроводжується підвищенням температури до 38,5 °С і більше, то необхідно дати дитині якийсь жарознижувальний препарат. Як правило, дітям дозволені препарати ібупрофену й парацетамолу — ці лікарські речовини мають крім жарознижувальної ще і знеболювальну дію, тому діють комплексно.

До речі, про комплексні препарати. Спеціально для полегшення прорізування зубів є краплі, сиропи, свічки та гелі, що мають відразу кілька корисних дій: заспокійливу, протизапальну, протимікробну та знеболювальну. Такі препарати мають як свої плюси, так і мінуси, тому вибір робиться на основі індивідуальних показань.

Наприклад, багато препаратів мають обмежену кількість використань на добу й діють лише короткочасно, а деякі до того ж мають чималий перелік протипоказань і можуть спричинити побічні реакції. Тому обов’язково перед застосуванням будь-якого з них необхідна консультація педіатра.

Новий зуб під час прорізування може турбувати малюка приблизно 8 днів, а якщо прорізується одразу кілька зубів, то «проблемний» період може ще більше затягнутися. Тому батькам важливо запастися терпінням і постаратися оточити дитину максимальною турботою та ласкою, щоб черговий зуб дістався їй якомога легше.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/6838