Як визначити, що дитина шульга

08.05.2023 09:04

Як визначити, що дитина шульгаХоча ліворукість уже давно не вважається відхиленням, а є варіантом норми, бути шульгою в сучасному світі, як і раніше, не дуже зручно, адже більшість побутових предметів зроблено для правшів. Ось чому багато батьків хотіли б якомога раніше дізнатися, яка «сторона» в дитини провідна. Щоб їм допомогти, наша збірка порад розкаже, як визначити, правша ваша дитина чи шульга.

Механізми формування провідної «сторони» досі до кінця не вивчені, і точно сказати заздалегідь, чи буде дитина користуватися переважно правою або лівою рукою, неможливо. Крім того, до певного віку виявити, якій руці віддає перевагу дитина, теж не можна, оскільки до 2–3 років усі діти є амбідекстерами, тобто однаково успішно користуються обома руками.

Більш-менш точно сказати, правша дитина чи шульга, можна лише у 4–5 років. При цьому бажано до цього часу не змушувати дитину користуватися лише однією рукою, щоб не «змазати» справжню картину. І тим більше не варто намагатися переучувати дитину, якщо батькам здається, що рука «не та», тому що подібні спроби можуть призвести до неврозів, порушень сну, погіршення апетиту та інших проблем.

Щоб зрозуміти, чи є дитина шульгою, можна провести кілька нескладних тестів. Наприклад, найпростіший тест — це сплетіння кистей рук у замок: якщо дитина шульга, то великий палець лівої руки виявиться зверху, якщо ні — то знизу. Схожий тест — це схрещування рук на грудях у «позі Наполеона»: у такій позі в правші права кисть виявляється на лівому передпліччі зверху, а в шульги — знизу.

Ще один тест для перевірки дитини на ліворукість полягає у виконанні дій обома руками одночасно. Наприклад, можна запропонувати дитині намалювати коло, квадрат або трикутник: тією рукою, яка в малюка провідна, він зможе намалювати більш рівні та чіткі лінії, більш виражені кути.

Ппровідна рука в дитини сильніша, ніж непровідна, тому визначити, чи вона шульга, можна, давши їй стиснути ручний динамометр. Для більш точного результату тест можна провести кілька разів поспіль, і якщо сильнішою виявиться ліва рука, то дитина дійсно шульга.

Щоби переконатися в ліворукості дитини, можна не тільки вдатися до описаних тестів, а і просто уважно спостерігати за дитиною. Варто придивитися, якою рукою вона користується, якщо потрібно розрізати ножицями папір, стерти щось гумкою, нанизати на нитку намистини, розкласти на столі картки, узяти склянку або чашку, подзвонити в дзвіночок, почистити зуби, відкрити кришку на пляшці тощо. Якщо для більшості перерахованих дій малюк вибирає ліву руку, він є шульгою.

Цікаво зазначити, що в шульги буває не тільки провідна ліва рука, а й провідна вся ліва сторона, тобто провідними також є ще й ліва нога й ліве око. Перевірити, чи це так у дитини, можна, виконавши ще кілька простих тестів. Так, провідна нога — це зазвичай та, якою дитина, роблячи стрибок, відштовхується від землі. А провідне око можна виявити, запропонувавши дитині «підзорну трубу» зі згорнутого в рулон аркуша паперу: малюк піднесе «трубу» до лівого ока, якщо він шульга.

Якщо провідними в дитини після проведених тестів виявилися ліві й рука, і нога, й око, то вона вважається шульгою. Якщо ж провідні тільки ліві рука й нога або, наприклад, рука й око, то йдеться про так звану часткову, або парціальну, шульгу. В обох випадках потрібно грамотно використовувати отримані результати, щоб вчасно допомогти дитині та звести до мінімуму можливі незручності.

Так, якщо виявлено, що дитина шульга, потрібно враховувати це під час підготовки до школи та навчання письма та читання, придбавши для неї спеціальні «ліві» канцтовари та прописи, а також правильно організувавши для дитини робоче місце. Крім того, важливо тренувати в дитини орієнтацію в просторі, оскільки для шульг властиво трохи плутатися в сторонах.

Незважаючи на те, що світ в основному орієнтований на правшів, шульги можуть і повинні жити повноцінним життям, не відчуваючи жодного дискомфорту або тим більше дискримінації. Тому дитині-шульзі варто обов’язково треба дати можливість розвивати провідну «сторону» вільно, допомагаючи їй, підтримуючи її і в жодному разі не лаючи за ліворукість.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/6761