Як навчити дитину сидіти

23.05.2023 08:57

Як навчити дитину сидітиУ віці приблизно пів року малюки зазвичай починають сидіти, чим, звичайно, дуже тішать своїх батьків. Але деякі діти трохи «запізнюються» із цим умінням і самостійно не намагаються сісти ні в шість, ні в сім чи навіть вісім місяців. У цьому випадку малюкам може бути потрібна батьківська допомога, і про те, як можна навчити дитину сидіти, не нашкодивши її здоров’ю, докладніше йтиметься далі.

Кожна дитина розвивається з індивідуальною швидкістю, і те, що вона в певному віці може не мати якихось умінь, може бути цілком нормальною. Але все ж таки багатьом батькам хотілося б якось прискорити природні процеси розвитку малюка, щоб він став більш самостійним і тямущим.

Щоб навчити дитину сидіти, необхідно насамперед тверезо оцінити рівень її фізичного розвитку на поточний момент, адже в іншому випадку спроби посадити дитину можуть обернутися серйозними проблемами зі здоров’ям. І є кілька основних ознак, які вказують на те, що малюк готовий до освоєння цієї поки ще складної для нього навички.

Так, перша ознака — це готовність м’язового корсета спини до утримання тулуба у вертикальному положенні. Щоби перевірити цю ознаку, необхідно спробувати посадити малюка й подивитися на його спину: якщо вона рівна, то можна приступати до навчання, а якщо спина «колесом», то ще рано.

Другою ознакою готовності до самостійного сидіння є положення ніг дитини в позі сидячи. Якщо малюк тримає ніжки рівними, це означає, що тонус м’язів його стегон і сідниць не підвищений і дитину можна вчити сидіти. У протилежному випадку треба почекати з навчанням.

Нарешті, ще одна ознака — положення тіла дитини під час батьківських спроб її посадити. Якщо малюк одразу починає завалюватися набік, то це явна ознака того, що вчити його сидіти ще рано. Якщо ж малюкові вдається утримувати тіло вертикально, можна приступати до занять.

Вчити дитину сидіти потрібно плавно та поступово, не намагаючись форсувати події. Тому в жодному разі не можна відразу намагатися садити дитину, обклавши її з усіх боків подушками для фіксації положення, — це загрожує серйозними проблемами з хребтом. Замість подібних експериментів краще почати зі зміцнення м’язів живота, спини та шиї, адже саме ці м’язи задіяні під час сидіння.

Для зміцнення м’язів малюка корисна гімнастика, яку треба проводити щодня. До комплексу вправ такої гімнастики можна включати згинання і розгинання ніг і рук дитини, «ножиці», «велосипед», «жабу» тощо. Перед виконанням вправ корисно трохи підготувати малюка за допомогою легкого масажу — погладжувань і поплескувань по ногах, руках, спині та сідницях.

Крім загальної гімнастики можна виконувати і спеціальні вправи для навчання сидінню. Насамперед це «підтягування». Для такої вправи до малюка, що лежить на спині, потрібно простягнути руки й дати йому вхопитися за великі пальці дорослого. Після цього необхідно акуратно підняти малюка в положення напівсидячи, а потім повернути у вихідну позицію. Занадто старатися не потрібно, кількох повторень буде достатньо.

Ще один варіант — «віджимання». Для цього вправи малюка потрібно укласти на живіт і спровокувати його піднятися в упор на руки, відриваючи від поверхні груди. Чим більше дитина виконуватиме таку вправу, тим міцнішими будуть її руки і спина й тим краще вона готуватиметься до сидіння.

Наступна вправа — скручування на м’ячі. Для виконання такої вправи необхідно покласти малюка спиною на м’яч і, тримаючи його за верхню частину корпусу, плавно похитувати з боку на бік, а також уперед і назад. У результаті малюк задіюватиме ті м’язи, які потрібні для утримання рівноваги, і тим самим зміцнюватиме їх.

Нарешті, ще одна вправа — сідання на колінах дорослого. Малюка необхідно на 2–3 хвилини посадити на коліна дорослого так, щоб він добре спирався і фіксував положення. Спочатку дитину потрібно обов’язково підтримувати, але поступово можна трохи скорочувати підтримку руками, дозволяючи дитині утримувати позу самостійно.

Будь-які вправи з малюком завжди важливо виконувати в хорошому настрої, коли дитину нічого не турбує, вона бадьора і весела. Якщо батьки помічають, що малюку не подобається якась вправа, насильно її виконувати не потрібно. Крім того, якщо в дитини є проблеми зі здоров’ям, у жодному разі не потрібно починати будь-які вправи без погодження з відповідним лікарем!

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/6742