Як привчити дитину до соски-пустушки

30.05.2023 08:51

Як привчити дитину до соски-пустушкиПоки одні батьки ламають голову над тим, як відучити дитину від пустушки, інші, навпаки, шукають способи привчити дитину до соски. Якщо подібне питання хвилює і вас, пропонуємо прямо зараз дізнатися, як привчити дитину до соски-пустушки й навіщо це може знадобитися в догляді за малюком.

Соска-пустушка — цінний батьківський помічник, без якого багато хто навіть і не уявляє собі немовлят. Завдяки смоктанню соски дитина легко заспокоюється і добре засинає, крім того, пустушка стимулює смоктальний рефлекс малюка і сприяє виробленню зосередженості. А величезним плюсом соски є те, що дати її дитині може будь-який дорослий член сім’ї й у такий спосіб заспокоїти малюка на прогулянці, у черзі в магазині чи поліклініці, тривалій подорожі тощо.

На жаль, у соски-пустушки є не лише плюси, але й мінуси. Так, помічено, що діти, привчені до соски, частіше зазнають труднощів із вимовою деяких звуків, починають пізніше говорити. Також через пустушку малюки зосереджуються тільки на ссанні, замість того, щоби більше уваги приділяти вивченню навколишнього світу. Ну і, нарешті, дуже складно буває відучити дитину від соски, особливо коли їй уже більше року.

Виходить, перш ніж привчати дитину до соски, варто зважити всі «за» і «проти», щоб вирішити, чи це дійсно необхідно. Наприклад, часто без соски не обійтися, коли дитина перебуває на штучному або змішаному вигодовуванні, адже в такому випадку вона не може достатньою мірою задовольнити свою потребу смоктати материнські груди. А от коли дитина на грудному вигодовуванні, соска йому потрібна меншою мірою або навіть зовсім не потрібна.

Як правило, якщо немовля з перших днів життя перебуває на штучному вигодовуванні, то проблем із привчанням його до соски не виникає — воно із задоволенням приймає заміну. А от якщо дитину довелося перевести з грудного вигодовування на штучне або якщо батьки хочуть привчити до соски дитину на грудному вигодовуванні, то саме в подібних випадках питання про те, як привчити до пустушки, і стає актуальним.

Насправді є лише два основні способи привчання дитини до соски. Перший із них полягає в тому, що малюкові, коли він почне шукати груди, потрібно замість грудей дати соску, змастивши її невеликою кількістю грудного молока або молочної суміші. Другий спосіб полягає в тому, що дитині соску необхідно запропонувати тоді, коли в неї з’явиться бажання все тягнути в рот.

Зазначимо, що перший спосіб працює тільки для дітей молодше 3 місяців, а от старших карапузів уже так не проведеш. Відповідно, другим способом є сенс користуватися місяців із 4–5, коли в дитини починають прорізуватися зуби. При цьому привчати дитину до соски можна пробувати вже із самого народження, головне — правильно підібрати соску.

Багато в чому саме від вибору соски-пустушки залежить, чи вдасться привчити до неї дитину. І насамперед звернути увагу під час вибору потрібно на її розмір — він підбирається відповідно до віку малюка. Тож якщо, наприклад, пропонувати піврічному малюкові пустушку для новонароджених, то й не дивно, що він навідріз від неї відмовлятиметься.

Важливе значення для вибору соски для дитини може мати й матеріал, з якого вона виготовлена. Наприклад, латексні соски зазвичай м’якші за силіконові, тому якщо малюк відмовляється брати соску з якогось одного матеріалу, варто спробувати запропонувати йому пустушку з другого, адже, можливо, перша для нього занадто м’яка або тверда.

Те саме правило стосується і вибору форми соски-пустушки: якщо малюка ніяк не вдається привчити до соски однієї форми, треба дати йому інші соски, щоб знайти найбільш зручний варіант. Сьогодні в продажу, як правило, представлені соски так званої анатомічної форми, ортодонтичні соски та соски форми «вишенька», тому є сенс спробувати їх усі.

Привчання дитини до соски може даватися нелегко, але якщо ви рішуче налаштовані користуватися пустушкою, не опускайте руки і спробуйте різні варіанти — у вас усе вийде!

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/6703