Як можна налагодити контакт із підлітком

20.04.2023 08:58

Як можна налагодити контакт із підліткомПідлітковий вік — час бурхливих емоцій, і в цей період батькам особливо важко спілкуватися зі своїми дітьми. Але, незважаючи на це, зберігати контакт батькам та підліткам надзвичайно важливо, адже це може вберегти від багатьох помилок. Ось чому про те, як можна налагодити контакт із підлітком, поговоримо сьогодні докладніше.

Перехід із дитинства в доросле життя дається підлітку непросто, а якщо водночас із батьками виникають постійні сварки, то йому так і хочеться накричати на всіх і замкнутися у своїй кімнаті або втекти, грюкнувши дверима. Але за дотримання всього кількох досить простих правил цілком можливо зберегти відносини з дитиною-підлітком хорошими й довірчими, і тоді приводів для сварок та бунтарської поведінки буде набагато менше.

Прийміть його дорослішання

Дуже часто, на жаль, причиною погіршення відносин із підлітком стає батьківська гіперопіка. Дитина вже виросла, але батьки продовжують вважати її крихіткою і всі намагаються робити за неї — приймати рішення, будувати плани, вибирати майбутню професію тощо. Якщо продовжувати в такому ж дусі, можна отримати цілий бунт, тому краще дати підлітку можливість діяти самостійно.

Дозвольте йому сумувати

У сучасних умовах, коли підліток сумує, батьки бачать у цьому не звичайні емоції, а серйозні проблеми й уявляють собі різні жахи — може, він зв’язався з поганою компанією, може, у нього проблеми з алкоголем чи наркотиками, а може, справа в підлітковій вагітності. І, звичайно ж, підлітку одразу влаштовується допит про причини смутку, а це зовсім не йде на користь добрим стосункам. Тож не треба надто наполягати з розпитуваннями, коли підліток сумний — швидше за все, у нього просто поганий настрій, і нічого страшного в цьому немає.

Дайте можливість долати труднощі

Ще одна проблема в налагодженні контакту з підлітками — прагнення батьків захистити їх від будь-яких переживань та труднощів. Батькам здається, що так вони оберігають дітей від психологічних травм, але насправді вони надають підліткам ведмежу послугу, адже якщо ті не матимуть жодних труднощів, вони не зможуть навчитися з ними справлятися. Тому потрібно все ж таки дати підлітку можливість «набивати шишки», і він відповість довірою.

Заслужіть у підлітка авторитет

Для маленьких дітей батьки є авторитетами за умовчанням, але в підлітків авторитет потрібно заслужити. Для цього потрібно показати їм, що батьки повчають або роблять зауваження не просто тому, що вони дорослі, а тому, що знають та вміють те, чого не знає та не вміють самі підлітки. І тут стануть у нагоді різні хобі батьків чи цікава робота: до захоплених людей підлітки самі тягнуться.

Слухайте підлітка

Нерідко проблеми у відносинах із підлітками виникають у тих батьків, які не можуть чи не хочуть їх слухати. Адже підліткам дуже важливо, щоби батьки не просто відмахувалися від чергової розповіді про шкільне життя, а уважно слухали і виявляли щиру зацікавленість, інакше вони можуть взагалі перестати щось розповідати про себе і своє життя, і тоді жодного контакту з ними вже не вийде.

Займіть його бік

Щоб зберігати добрі стосунки з підлітком, йому, крім іншого, треба дати зрозуміти, що в будь-якому конфлікті батьки будуть на його боці, хай навіть він у чомусь неправий. Краще вдома в спокійній атмосфері розібратися в конфлікті та в разі потреби покарати підлітка, якщо він справді в чомусь винен, але підліток має бачити, що батьки його захищають у присутності інших людей.

Налагодити контакт із підлітком дуже непросто, і навіть за умови дотримання всіх правил, найімовірніше, не уникнути хоч і слабеньких, але все ж таки бунтів. Однак важливо не опускати руки і продовжувати намагатися будувати стосунки з дитиною-підлітком, навіть коли вона щосили намагається показати, що не потребує батьків. Адже насправді, як і в ранньому дитинстві, вона хоче, щоб мама та тато завжди були поряд і любили її.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/6811