Як допомогти підлітку підвищити самооцінку

16.05.2023 09:03

Як допомогти підлітку підвищити самооцінкуПідлітковий період важкий як для самої дитини, так і для батьків. І часто особливо гострою стає в цей період проблема самооцінки підлітка: через зміни в зовнішності, гормональну перебудову та дорослішання самооцінка може знизитися, що може спричинити чимало проблем. Про те, як допомогти підлітку підвищити самооцінку, докладніше йтиметься далі.

Підлітки зазвичай і так страждають від змін, що відбуваються з ними в перехідному віці, і якщо ще й батьки підливають олії у вогонь і уражають їхнє самолюбство, то результатом цього може стати занижена самооцінка, невпевненість у своїх силах, нездатність постояти за себе. Надалі весь цей «набір» підліток цілком може перенести й у доросле життя, тому проблему на самоплив пускати в жодному разі не можна.

Правильна допомога батьків — ось що стане в нагоді підлітку, який страждає від заниженої самооцінки. І чим раніше цю допомогу запропонувати, тим більше шансів, що самооцінка підлітка сформується адекватною, а він почуватиметься впевнено і зможе за необхідності дати відсіч кривдникам. У результаті ось які поради допоможуть батькам підняти самооцінку підлітка.

Потрібно відмовитися від порівнянь із «хорошими» дітьми

Якщо батьки завжди наводять підлітку як приклад для наслідування «хороших» однокласників, дітей подруг або просто хлопців та дівчат із двору, то в такий спосіб вони «годують» його комплекси та сприяють зниженню самооцінки. Тому потрібно раз і назавжди відмовитися від ідеї порівняння своєї дитини із «сином маминої подруги», а натомість краще навчитися помічати в підлітку щось особливе й частіше нагадувати йому про це.

Потрібно не забувати хвалити підлітка

Похвали здорово піднімають і настрій, і самооцінку, тому важливо регулярно хвалити підлітка за його досягнення. Але приводи для похвали мають бути досить вагомими, інакше замість адекватної самооцінки в підлітка може сформуватися завищена. Наприклад, гідні похвали ті вчинки та дії, які вимагають від підлітка докладання зусиль.

Потрібно поважати думку та смак підлітка

Якщо батьки постійно демонструють дитині, що не враховують її думку щодо питань, які напряму її стосуються, а також незадоволені її смаком у моді, музиці чи інших сферах, то дивуватися її заниженій самооцінці не доводиться, адже в батьках підліток має бачити опору, а не критиків. Отже, необхідно дати підлітку зрозуміти, що він має право на власну думку та смак, які батькам можуть і не подобатися, але однаково будуть прийняті.

Потрібно допомогти підлітку досягти успіху в чомусь

Великі та маленькі успіхи в будь-яких починаннях добре підвищують самооцінку, тому батькам необхідно допомогти підлітку досягти успіху в чомусь, наприклад, у творчості, спорті, кулінарії, рукоділлі та ін. Потрібно також всіляко допомагати розвивати таланти підлітка та його приховані здібності.

Потрібно перестати обговорювати підлітка зі сторонніми

Коли підліток чує, як батьки обговорюють його чи його вчинки зі сторонніми, на жаль, далеко не завжди це щось позитивне. Найчастіше батьки скаржаться на погану успішність, лінь, недостатню допомогу по дому, сором’язливість тощо. У результаті самооцінка підлітка падає, адже він бачить, що батьки про нього невисокої думки й розповідають про це всім довкола. Ось чому важливо перестати обговорювати підлітка зі сторонніми людьми або хоча б розповідати про його успіхи, а не провали.

Потрібно допомогти підлітку із зовнішнім виглядом

Проблеми із зовнішністю — реальні чи надумані — мало не корінь усіх лих у питаннях низької самооцінки підлітків. І потрібно обов’язково допомогти підлітку виглядати добре, купивши йому відповідний одяг або косметику, зробивши модну зачіску тощо. Крім того, необхідно допомогти підлітку правильно оцінити свою зовнішність і дати можливість виразити себе через зовнішність — коли ще експериментувати, як не в підлітковому віці! Але, звісно, треба пам’ятати про шкільний дрес-код і накласти вето на перманентні зміни на кшталт татуювань.

Потрібно допомогти підлітку виробити критичний погляд

Мабуть, найважливішим завданням батьків у боротьбі за високу самооцінку підлітка є виховання правильної системи цінностей та критичного погляду на речі. Підлітку треба розповідати й показувати, що зовнішність — не найголовніше в житті, що куди цінніші за особисті якості та вміння людини, а зображення в ЗМІ та соціальних мережах взагалі не завжди відповідають дійсності.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/6752