Як визначити, що дитина в школі піддається цькуванню

05.04.2023 08:50

Як визначити, що дитина в школі піддається цькуваннюНа жаль, діти часом бувають дуже жорстокі, і випадки цькування в школі — це не рідкість. Але як же зрозуміти батькам, чи страждає їхня дитина від булінгу? Допоможуть розібратися деякі характерні ознаки в поведінці школяра, і наша збірка порад розповість, як визначити, що дитина піддається в школі цькуванню.

Про цькування з боку однолітків чи старших учнів діти рідко розповідають самостійно, тому батьки дізнаються про проблему або після випадкових обмовок, або після серйозних подій. Однак у подібній ситуації вкрай важливе якомога раніше відреагувати, тому за будь-яких підозр треба уважно придивитися до поведінки школяра та його самопочуття. Отже, за якими ознаками можна запідозрити, що ваша дитина піддається цькуванню?

Дитина не хоче йти до школи

Майже всі діти не люблять ходити до школи, але у випадку із цькуванням таке небажання має виражений відтінок страху чи приреченості. Якщо дитина всіляко намагається уникнути відвідування школи, але з навчанням у неї все добре, справа, швидше за все, у складних взаєминах з однокласниками.

У дитини часто болять голова та живіт

Своє небажання йти до школи діти, які страждають від цькування, часто маскують під погане самопочуття, вдаючи, що в них болить голова чи живіт. Водночас нерідкі випадки, коли біль не вигаданий, а цілком реальний, адже через дитина, яку цькують у школі, стає більш вразливою перед хворобами.

У дитини проблеми з друзями

Занепокоєння батьків мають викликати ситуації, коли в дитини взагалі немає друзів у школі, коли вони змінюються занадто часто або коли вона раптово відмовляється проводити з ними час. Щоб вчасно помітити нездорові тенденції, батькам важливо постійно підтримувати зв’язок із дитиною та знати про її взаємовідносини з однолітками.

Дитина стала погано спати

Одна з ознак сильного стресу, у якому перебуває дитина, що піддається цькуванню в школі, — це порушення сну. У дитини можуть початися кошмари або безсоння, адже пережиті за день неприємності даються взнаки і вночі. Тож якщо дитина стала неспокійно спати, це має стати тривожним дзвіночком для батьків.

У дитини бурхлива реакція на розпитування про школу

Якщо дитина зазнає цькування в школі й не хоче про це говорити батькам, то будь-які розпитування про шкільні справи можуть спричинити емоційні сплески. Дитина може навідріз відмовлятися говорити про школу, може нервувати, коли батьки намагаються дізнатися про її справи або про її шкільних друзів.

Дитина поводиться, як жертва

Якщо дитина стала жертвою булінгу, то й поза стінами школи її поведінка зберігає характерні риси: вона намагається зайвий раз не говорити, боїться підняти голову й дивитися в очі. Крім того, дитина, яка постраждала від цькування, намагається весь час проводити вдома.

Дитина «пішла» у віртуальний світ

Дуже часто від жорстокої реальності діти, що піддаються цькуванню, намагаються врятуватися, занурившись у віртуальну реальність соціальних мереж, ігор тощо. Там вони почуваються в безпеці, тому відірвати їх від комп’ютерів та гаджетів буває практично нереально.

У дитини сліди на тілі та одязі

Явна ознака того, що з дитиною в школі відбуваються неприємності, — часте повернення з уроків зі слідами бруду чи навіть побоїв. Особливо тривожно, якщо дитина не може або не бажає пояснити походження таких слідів, а також якщо вигадує різні відмовки.

Дитина замкнулася в собі

Коли школяр зазнає цькування, він відмовляється спілкуватися не лише з кривдниками, а і взагалі з усіма, включно з рідними та близькими. Він замикається в собі і відмовляється йти на контакт. Крім того, дитина не ходить у гості та до себе нікого не кличе, відмовляється від участі в різних групових заходах.

Від цькування в школі, на жаль, не застрахований практично ніхто, адже приводом для знущань однокласників може стати буквально будь-яка відмінність дитини, будь то якась фізична особливість, манера розмовляти, поведінка чи успіхи в навчанні. І все-таки є діти, для яких ризик стати жертвою булінгу підвищений, — це, як правило, діти з явними фізичними дефектами, діти з дефектами мовлення, діти з неповних сімей і із сімей із низьким матеріальним статком, а часто жертвами цькування стають новенькі в класі. Батькам таких дітей важливо бути напоготові й за перших ознак цькування вживати заходів, намагаючись звести до мінімуму негативні наслідки цього явища.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/6847