Що має знати та вміти дитина перед школою

26.01.2024 13:14

Що має знати та вміти дитина перед школоюБатьки майбутніх першокласників завжди хвилюються, чи добре їх діти підготовлені до школи, чи знають вони і чи вміють усе, що потрібно за правилами. Безумовно, в різних країнах та регіонах вимоги можуть відрізнятися, але сьогодні ми розповімо вам, що має знати та вміти дитина перед школою у вітчизняних умовах.

Готовність дитини до школи визначається як сукупність фізичних, психологічних та інтелектуальних навичок, які потрібні для успішного засвоєння навчальної програми. Оскільки програми у різних школах можуть бути різними, відповідно, і вимоги до наявних навичок у майбутнього першокласника можуть відрізнятися.

Втім, є ціла низка загальних знань та навичок, які будуть необхідні дитині в будь-якій школі. Щоб легше було оцінити, чи має такі знання та навички саме ваш дошколярик, давайте розділимо їх на кілька основних блоків.

Знання про себе та свою сім'ю

Перед школою дитина повинна мати певні знання про себе та членів своєї сім'ї. Так, вона має знати власне повне ім'я та прізвище, імена батьків та найближчих родичів, таких як сестри, брати, бабусі, дідусі. Також їй необхідно знати свою домашню адресу та номер телефону (якщо використовується), знати місто та країну проживання. Крім того, дитина повинна вміти відповісти на питання про те, ким і де працюють її батьки.

Уявлення про навколишній світ

На момент вступу до першого класу дитина повинна мати певні базові уявлення про навколишній світ. Наприклад, вона має знати назви частин тіла людини і тварин, назви основних предметів одягу та взуття, назви та призначення посуду, меблів. Дитина має розрізняти напрямки, час доби.

Вона мусить знати основні види транспорту, професії, види спорту. Також дитина повинна знати назви пір року, місяців та днів тижня, назви та спосіб використання навколишніх предметів. Повинен майбутній першокласник мати також уявлення про явища погоди та відмінності між ними, про рослини, про різницю між звірами, птахами, рибами та комахами.

Мислення та логіка

Розвиток логічного мислення у дитини дуже важливий для майбутнього навчання в школі. Вона має вміти знаходити відмінності у двох подібних картинках, повинна вміти виділяти загальні ознаки у предметів і групувати їх за цими ознаками, а також повинна вміти знаходити закономірності. Ще вона має вміти вибудовувати прості логічні ланцюжки, вміти складати головоломки.

Математика

Прямий і зворотний рахунок у межах 10, здійснення найпростіших арифметичних дій, знання основних геометричних фігур, розуміння того, що означають поняття «більше», «менше» або «рівно», уміння співвіднести кількість предметів з відповідними цифрами — основні вимоги до дитині, що вступає до першого класу, коли йдеться про математичні знання та навички.

Мова, читання та письмо

Дитина перед школою повинна вміти чітко і правильно вимовляти всі звуки, повинна вміти розповісти, що зображено на запропонованій картинці і повинна вміти переказати почуту розповідь. Також вона має запам'ятовувати та називати 6-8 предметів на картинці.

Про те, чи повинна вже дитина до школи навчитися читати, точаться суперечки, але точно не завадить, якщо дитина знатиме літери алфавіту, розрізнятиме звуки та літери, голосні та приголосні, підбиратиме слова, що починаються із заданої літери. Також добре буде, якщо дитина може читати по складах.

Щодо навичок письма, то тут теж немає єдиної думки, але корисно, якщо до школи дитина як мінімум вміє малювати лінії та прості фігури, орієнтується у просторі аркуша, правильно тримає ручку та олівець. Добре також, якщо дошкіляр вміє обводити цифри, літери та фігури за контурами, а якщо вміє писати цифри і хоча б деякі літери, то це просто чудово.

Самообслуговування, комунікація та безпека

Дитина, яка готується вступати в перший клас, повинна мати необхідні навички самообслуговування, тобто вона повинна сама одягатися і роздягатися, сама їсти і прибирати за собою посуд, сама справлятися з природними потребами. Також вона має вміти обходитися без допомоги батьків, якщо потрібно попросити про щось вчителів чи однокласників, повинна вміти сама ставити запитання, повідомляти про погане самопочуття тощо.

Комунікативні навички дитини мають дозволяти їй комфортно перебувати в колективі однолітків. Вона мусить вміти вітатись і прощатися, адекватно висловлювати свої емоці, знати основи ввічливого спілкування, вміти співпрацювати та вирішувати конфліктні ситуації.

Дитина, крім іншого, повинна знати і основні правила безпеки. Наприклад, вона має знати, як правильно переходити дорогу, повинна знати, що не можна нічого брати у незнайомців, повинна знати, що робити під час пожежі тощо. Також дитина повинна бути добре обізнана про те, що робити, якщо вона раптом загубиться.

Фізична готовність

Коли батьки роздумують над тим, що має знати і вміти дитина перед вступом до школи, вони часто не беруть до уваги ступінь її фізичної готовності до майбутніх занять, а тим часом це дуже важливо. Наприклад, дитина повинна вміти спокійно сидіти за партою, не лягаючи на неї, повинна вміти виконувати основні фізичні вправи, що відповідають її віку, а також повинна мати добре розвинену дрібну моторику рук, спритність, координацію у просторі.

Ситуацію, коли дитині через брак деяких знань і навичок відмовлять у прийомі до школи, складно собі уявити, хоча якщо, звісно, йдеться про якийсь приватний «привілейований» заклад, то все може бути. Однак це не означає, що батькам можна зовсім не переживати про те, наскільки їх син чи донька готові вчитися, адже дитині самій буде набагато легше, якщо вона розумітиме, що від неї вимагає вчитель на уроках, як виконувати ті чи інші завдання і що робити, коли навколо десятки незнайомих дітей, з якими доведеться пліч-о-пліч провести найближчі кілька років життя.

Отже якщо ви готуєтеся віддавати дитину в перший клас, обов'язково переконайтеся, що вона готова до навчання, і допоможіть заповнити прогалини у знаннях, якщо потрібно. Тільки в жодному разі не намагайтеся робити це насильно, а краще спробуйте зацікавити дитину, проводячи заняття в ігровій формі та не забуваючи ретельно дозувати навантаження.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7721