Як спілкуватися в батьківських чатах правильно

16.11.2022 17:55

Як спілкуватися в батьківських чатах правильно Чати в месенджерах для спілкування батьків у дитячому садку чи школі сьогодні широко поширені, адже мамам та татам більше не потрібно зустрічатися наживо для обговорення наболілих питань, що дуже економить час і сили. Проте є одне «але»: подібні чати нерідко стають причиною бурхливих сварок, тому важливо знати, як спілкуватися в батьківських чатах правильно.

Насамперед важливо пам’ятати, що головне призначення будь-якого батьківського чату — інформування про майбутні заходи, зміни в розкладі, прохання педагогів тощо. І лише потім уже чат батьків призначений для їхнього неформального спілкування.

На жаль, нині багато хто забуває, що онлайн комунікація має, як і звичні офлайн розмови, свої правила. І те, що навряд чи сталося б у «живій» розмові, у чаті чомусь стає нормою. А якщо врахувати, що віртуальне спілкування найчастіше «з’їдає» емоції, то не дивно, що конфлікти в батьківських чатах виникають з різних приводів і навіть без них.

Перепалкам між батьками в месенджерах нині присвячуються меми, анекдоти та виступи коміків. Але, на жаль, іноді тут зовсім не до сміху, адже вже не раз батьківські сварки в чатах призводили до справжніх трагедій. Ось чому кожному учаснику такого чату треба засвоїти кілька простих правил спілкування.

Не пишіть у чат про особисте

У загальному чаті, де є всі батьки, неетично й просто недоречно обговорювати особисті проблеми. Якщо у вас є якісь питання до якогось конкретного батька або матері, зв’язуйтеся з ним або нею безпосередньо, а не змушуйте весь колектив брати участь у ваших «розбірках». На загальне обговорення рекомендується виносити лише ситуації, які неможливо розв’язати без зовнішнього втручання.

Не засмічуйте чат

Якщо в батьківському чаті всі учасники почнуть надсилати один одному різні привітання, листівки, стікери, особисті фотографії, а також інший спам, то чат дуже швидко перетвориться на справжнє «звалище», де справді потрібна та важлива інформація загубиться. До того ж постійні звуки нових повідомлень або навіть просто вібрація телефону дуже відволікають та дратують більшість учасників.

Не використовуйте голосові повідомлення

Надсилання голосових повідомлень у загальному чаті вважається поганим тоном і виявом неповаги до інших учасників. По-перше, для прослуховування таких повідомлень потрібно знайти зручний час і місце, що не завжди можливо, а по-друге, озвучена в подібному повідомленні інформація легко забудеться або загубиться, а щоби ще раз її прослухати пізніше, доведеться довго гортати чат у пошуках потрібного запису.

Поважайте право інших на відпочинок

Спілкуватися з батьками в чаті найкраще в «пристойний» час, тобто не надто рано вранці й не пізно ввечері. В іншому випадку ви ризикуєте ненароком розбудити когось черговим повідомленням, що, погодьтеся, не дуже добре.

Не пишіть повідомлення по одному слову

Не надсилайте з десяток окремих повідомлень, щоби сказати одне речення. Це завдає маси незручностей решті учасників, адже спочатку вони отримають купу повідомлень, а потім змушені будуть скролити чат, щоби повністю прочитати написане. Повірте, якщо робити так регулярно, то у вас з’явиться чимало ворогів у батьківському колективі!

Будьте уважні

До сварок у батьківських чатах часто призводить те, що деяким учасникам банально ліньки гортати чат і вони по кілька разів задають одні й ті самі питання, уточнюють і так очевидну інформацію, та ще й ображаються, якщо їх просять бути уважнішими. Тому якщо хочете щось запитати в колективу, спочатку не полінуйтеся трохи прогортати чат назад або скористатися пошуком, щоби переконатися у відсутності відповіді.

Не переходьте на особистості

Образи й перехід на особистості батьківських чатах — остання справа. Як, втім, і плітки, нецензурна лексика, зневажливе ставлення до учасників та публічне приниження за граматичні помилки в листуванні. Пам’ятайте, що в онлайн бесіді ви маєте дотримуватися тих самих стандартних правил пристойності й норм етики, що і при звичайній розмові.

Вказуйте реальні дані

Батьківський чат не є анонімним. А отже, треба вказувати реальні імена та прізвища учасників, щоби колективу не довелося вгадувати, чиєю мамою є якась «Мадонна1990» або кому доводиться татом «Крутий перець».

Модеруйте чат

Батьківський чат завжди має адміністратора — користувача, який його створив. Як правило, це або педагог, або голова батьківського комітету групи чи класу. Адміністратор зазвичай задає тон спілкування в чаті, встановлює правила та займається модерацією, якщо потрібно. Допомагати адміністратору можуть призначені модератори.

Спілкування в батьківських чатах може принести багато користі, якщо воно побудоване грамотно. Але ніхто не мусить перебувати в подібному чаті насильно, тому якщо ви відчуваєте нездорову атмосферу в спілкуванні або якщо ви, наприклад, втомилися отримувати по 100+ сигналів про повідомлення, які виявляються спамом, ви можете вільно піти, щоби зберегти нерви. Якщо треба щось вияснити, ви завжди можете поговорити з батьками або педагогами наживо, і ніхто не має права це заборонити.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7294