Як навчити дитину дружити

21.11.2022 12:53

Як навчити дитину дружитиВміння заводити друзів — важлива навичка для успішної соціалізації дитини. Але це вміння не приходить саме собою: дитину можна й потрібно вчити основам дружби. А як саме це зробити, ми розповімо вам докладніше прямо зараз.

Уперше з проблемою, як навчити дитину дружити, батьки стикаються найчастіше, коли малюкові виповнюється три роки і він іде до дитячого садка. Багатьом здається, що в садочку дитина сама розбереться, як знаходити друзів та підтримувати з ними спілкування, проте насправді це зовсім не так.

Те, наскільки легко дитині «даватиметься» дружба, залежить від багатьох чинників, серед яких і особливості темпераменту, і «клімат» у дитячому колективі, і приклад, який подають малюкові батьки. Крім того, свій вплив матиме і стан здоров’я малюка, якщо через хвороби йому доводиться часто залишатися вдома.

Щоби навчити дитину дружити, їй спочатку необхідно надати можливість познайомитися з кимось і почати регулярно спілкуватися. Наприклад, дуже часто найпершими друзями малюка стають діти родичів або друзів батьків, якщо, звичайно, у них не дуже велика різниця у віці.

Також першого досвіду дружби малюк може набути, граючи з однолітками на найближчому до будинку дитячому майданчику. І хоча у віці до трьох років діти на майданчику грають швидше поряд, ніж разом, малюк пізнає ази взаємодії з іншими малюками, стикається з тим, що не все буває саме так, як хочеться йому, і вчиться справлятися з цим.

Якщо у ваших родичів, друзів або знайомих немає дітей відповідного віку, а на майданчики або в ігрові центри ви не ходите, вашій дитині, на жаль, буде складніше навчитися дружити в дитячому садку. Але все одно це можливо, особливо якщо ви комплексно підійдете до вирішення проблеми й намагатиметеся докласти максимум зусиль для допомоги вашому чаду.

Пам’ятайте, що, починаючи приблизно з чотирьох років, діти зазвичай перемикаються із себе та іграшок на інших дітей. Вони вже усвідомлено шукають товариства однолітків, і ваше завдання — вчасно це помітити та заохотити спроби взаємодії. Наприклад, якщо ваша дитина дуже хоче, але соромиться підійти до однолітків, запропонуйте їй зробити це разом: нехай дитина відчує, що ви поряд і підтримуєте її.

Спочатку підказуйте дитині, що робити: самі починайте якісь цікаві ігри та запрошуйте інших дітей грати з вами. Коли малюк зрозуміє, що це зовсім не страшно, йому буде легше пропонувати одноліткам пограти разом або приєднуватися до ігор самому.

Якщо дитина не вміє ділитися й обмінюватися іграшками, а також якщо вона не навчилася контролювати свої емоції й може постійно плакати чи лізти в бійку, то завести друзів їй буде непросто. Вам доведеться взяти ситуацію у свої руки та спочатку навчити малюка базовим правилам взаємодії.

Покажіть дитині за допомогою іграшок, як потрібно реагувати, коли хтось просить дати свою іграшку чи коли хочеться взяти чужу. Розкажіть, що завжди потрібно питати дозволу, щоби пограти з чужими іграшками, і миритися з відмовою, якщо інше маля нізащо не хоче ділитися.

І, звичайно ж, розкажіть дитині, що вона має повне право не давати свої іграшки, якщо не хоче, навіть якщо інше маля їх просить чемно й наполегливо. І вже тим більше дитина не мусить віддавати своє, якщо на неї лізуть із кулаками.

Приготуйтеся до того, що буде складно, а одні й ті самі речі доведеться повторити дитині неодноразово, щоби вона їх засвоїла. Також вам потрібно буде допомогти малюкові правильно «перетравлювати» негативні емоції, які виникатимуть у процесі: розкажіть йому, що злитися й бути засмученим, якщо щось йде не так, як хочеться, — це нормально, але в жодному разі не можна битися, обзиватися і трощити все навколо.

Обов’язково розкажіть дитині, що грати потрібно завжди чесно, що не можна ламати чужі іграшки або забирати їх із собою, що треба дотримуватися черговості користування загальними атракціонами чи іграшками. Також розкажіть малюкові, що він може попроситися до інших дітей у гру — у цьому немає нічого ганебного.

Дуже допомагає дітям у засвоєнні навичок дружби гарний батьківський приклад. Те, як батьки спілкуються між собою, з іншими дорослими і з дитиною, те, як вони вирішують конфліктні ситуації, і те, як вони справляються з труднощами, найкраще показує малюкові, що треба робити. Відповідно, вам потрібно уважніше стежити за своєю поведінкою в присутності дитини й за кожної нагоди пояснювати на доступному малюкові рівні, чому ви робите так чи інакше.

Навчити дитину дружити допоможуть ще тематичні книжки, мультфільми, вистави. Також намагайтеся відвідувати за можливості гуртки, клуби за інтересами та розвивальні центри або просто вибирайтеся на прогулянки і знайомтеся з дітьми де й коли завгодно. Не забувайте частіше розігрувати сюжети на тему дружби з іграшками: ви можете помітити «слабкі місця» в розумінні дитиною дружніх взаємин і можете приділити їм більше уваги.

На закінчення зазначимо, що часто батьки, прагнучи скоріше навчити дитину дружити, буквально змушують її спілкуватися з іншими дітьми або ж пропонують «купувати» дружбу за допомогою іграшок і солодощів. Але жоден із цих підходів не принесе дитині користі: потоваришувати насильно неможливо, а «куплена» дружба закінчиться, як тільки в дитини не виявиться при собі «гостинців».

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7267