Коли дитину можна залишати одну вдома

01.12.2022 10:43

Коли дитину можна залишати одну вдома Усі батьки рано чи пізно стикаються з тим, що в якийсь момент дитину потрібно залишити вдома саму. Але з якого віку це можна зробити безпечно? Давайте разом розберемося в цьому питанні, щоб зрозуміти, коли дитину можна залишати одну вдома.

Відразу зазначимо, що законодавством ніяк не обмежується мінімальний вік для дитини, яку можна залишити вдома одну, якщо не йдеться про залишення в небезпеці. Так що батькам доводиться вибирати такий вік самостійно, і хтось цілком спокійно залишає 2- або 3-річного малюка, що спить у ліжечку, щоб вискочити в магазин, а хтось не наважується залишити вдома навіть 14-річного підлітка.

Насправді й той, й інший випадки — це, звісно, крайнощі. І, наприклад, якщо говорити про психологічну готовність дитини до проведення часу без дорослих, то вона починається із 6–7 років: у цьому віці діти йдуть до школи, вони вже досить добре знають базові правила безпеки й можуть у разі потреби звернутися за допомогою до поліції чи до сусідів.

Цікаво, втім, зазначити, що експерти з безпеки «відсувають» мінімальний вік далі — до 10–12 років. Проте все дуже індивідуально, і є певні ознаки, за якими можна зрозуміти, чи готова саме ваша дитина залишитися вдома сама:

  • вона знає, як поводитися в надзвичайних ситуаціях, може зателефонувати батькам, до рятувальних служб чи до швидкої;
  • вміє займати себе самостійно;
  • може налити собі води й попити, може з’їсти сама їжу, яку для неї залишили;
  • не має яскраво виражених фобій, особливо пов’язаних із замкнутим простором;
  • завжди суворо дотримується батьківських заборон, пов’язаних із безпекою:
    • не грає з вогнем, не торкається розетки, не вмикає електроприлади;
    • не відчиняє двері незнайомцям і не розмовляє з ними;
    • не намагається відчинити вікна, не забирається на підвіконня;
    • не намагається дістатися до верхніх полиць шаф тощо.
  • дитина не мстива й не намагатиметься зробити щось погане, щоб зганяти образу за те, що залишилася вдома одна.

Коли всі ці ознаки присутні, це говорить про те, що дитину можна спробувати залишити вдома одну. Але якщо дитина дуже вразлива, легко довіряється чужим, боїться темряви та самотності, а також не знає і не дотримується правил безпеки, її залишати вдома не можна, навіть якщо вік уже, здавалося б, «солідний».

І, звичайно ж, не можна в жодному разі залишати одних дітей, які через занадто маленький вік, хворобу або особливості розвитку не в змозі подбати про себе самостійно. Навіть під наглядом старших дітей!

Як підготувати дитину?

Коли ви бачите, що ваша дитина готова залишитися одна, це ще не означає, що ви можете просто будь-коли піти з дому без неї. Вам обов’язково потрібно спочатку підготувати дитину до такої ситуації. Ось кілька простих правил та порад.

Розкажіть або нагадайте про правила безпеки

З раннього віку навчайте дитину правилам безпеки. Вона мусить чітко знати, що можна робити, а що ні. Жодних ігор з електроприладами, газом, сірниками, розетками! Не відчиняти двері незнайомцям, навіть якщо вони кажуть, що вони працівники комунальних служб, поліціянти чи лікарі! Не можна забиратися на підвіконня та відчиняти вікна! Не можна звисати з балкона!

Почніть із малого

Перші ваші відлучення з дому не мають бути довшими, ніж на 10–15 хвилин. Збільшуйте час відсутності поступово, обов’язково чітко позначте проміжок часу, упродовж якого вас не буде й доступно поясніть це дитині. Якщо потрібно, покажіть на стрілках годинника, через який час ви повернетеся.

Допоможіть дитині продумати свою зайнятість під час вашої відсутності

Щоб їй було комфортно одній, разом із дитиною продумайте, чим вона займеться, доки вас не буде. Постарайтеся знайти дитині справді цікаві заняття, інакше від нудьги вона може вигадати ігри, які призведуть до погрому в будинку або до травм.

Перед тим як піти з дому, переконайтеся, що в дитини є телефон

Телефон мусить бути повністю зарядженим, з увімкненим звуком і достатнім запасом коштів на рахунку. Навіть якщо ви йдете всього на 10–20 хвилин, не нехтуйте цим правилом!

Усі небезпечні предмети надійно сховайте від дитини

У доступі в дитини не має бути вогненебезпечних, колючих та гострих предметів, ліків, отрут та будь-яких інших небезпечних штук. На вікна поставте спеціальні блокатори.

Переконайтеся, що в дитини є їжа і вода

Це здається очевидним, але якщо вам доводиться піти надовго, не забудьте переконатися, що поїсти та попити дитина зможе самостійно. Орієнтуйтеся на її вік і навички: чи вміє вона поводитися з гарячим, чи може включити мікрохвильову піч або мультиварку для розігріву їжі, чи може зробити собі бутерброди й чай.

Вирішіть, чи може дитина покликати в гості друзів

Іноді діти, залишившись одні, з радістю звуть у свій дім друзів, щоб разом пограти без нагляду дорослих. Це може закінчитися добре, а може — повним розгромом, травмами дітей і навіть зникненням цінних речей. Оцініть можливі ризики та зробіть висновки.

Використовуйте IP-камеру

Якщо з різних причин доводиться залишати дитину одну вдома надовго, то спочатку вам може бути спокійніше з домашньою IP-камерою, яка виконуватиме функції відеоняні. Завдяки камері ви за допомогою смартфона завжди зможете побачити, чим зараз зайнята ваша дитина, і в разі потреби зателефонувати.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7206