Як навчити дитину прибирати іграшки

26.12.2022 14:20

Як навчити дитину прибирати іграшкиБагатьом батькам добре знайома проблема розкиданих по всьому будинку дитячих іграшок. І проблема гострого небажання дитини ці іграшки прибирати. А між тим батьківські нерви й терпіння не нескінченні, тому давайте сьогодні поговоримо про те, як можна навчити дитину прибирати іграшки за собою.

Думаємо, пояснювати важливість привчання дитини до порядку зайве. При цьому чим раніше ви почнете, тим краще, і вже з моменту, коли малюк впевнено ходить, він може брати посильну участь у прибиранні своїх іграшок. Тут ваше головне завдання — вчасно показати, що і як треба робити, а також не відбити бажання допомагати батькам із прибиранням.

До 2-3 років дитина має поступово засвоїти базові принципи порядку в будинку. Вона має знати, що всі речі мають лежати на виділених для них місцях, що після гри іграшки мають бути прибрані й що чистоту в будинку підтримують усі члени сім'ї (наголошуємо, усі!). А щоб допомогти малюкові запам'ятати правила прибирання, можна зробити таке.

Організувати простір для зберігання іграшок

Підтримувати порядок в ігровій зоні і дитині, і вам буде набагато легше, якщо ви ретельно продумаєте організацію зберігання іграшок. Звісно, велику роль у цьому питанні відіграють і габарити кімнати, і кількість іграшок, і фінансові можливості сім'ї, але дуже бажано придбати функціональні меблі та контейнери, де можна буде зручно зберігати всі «скарби» вашої дитини.

При цьому важливо якось позначити, що й де буде. Наприклад, це можуть бути стікери з відповідними зображеннями, за якими малюк зрозуміє, куди складати машинки, куди – конструктори, а куди – набір лікаря чи ляльок. Загалом можна придумати будь-яку систему сортування іграшок, аби вона влаштовувала вас та дитину.

Перетворити процес збирання в гру

Діти пізнають через гру світ. І будь-яку звичку, у тому числі і звичку прибирати за собою іграшки, дитині легше прищепити саме в процесі гри. Наприклад, запропонуйте малюку не просто складати іграшки, а робити це на швидкість (багато дітей дуже люблять у будь-якій діяльності змагатися), шукати «скарб» або знаходити кожній іграшці «будиночок».

Вам як батькам мають бути краще відомі ігрові уподобання дитини. Подумайте, яка саме гра могла б зацікавити її, й адаптуйте цю гру так, щоби «попутно» малюк збирав іграшки. Скажімо, нехай він буде супергероєм, який врятує свої іграшки від небезпеки, або, можливо, він стане роботом, який чітко виконує команди «вченого».

Дати дитині можливість самій розподіляти іграшки

Часто буває так, що порядку з дитячими іграшками не вдається досягти зовсім не через лінощі чи небажання дитини прибирати. А проблема полягає в тому, що для пошуку потрібної іграшки малюкові доводиться «перелопачувати» буквально всі ящики та полиці, принагідно все розкидаючи. Тому дайте дитині можливість самій складати іграшки так, щоб їх було зручно діставати для гри саме їй.

Звідси ж стає зрозумілим, до речі, що всі іграшки, якими дитина грає постійно, мають бути у неї в прямому доступі, і тоді не доведеться розкидати решту іграшок у процесі пошуків.

Періодично проводити «ревізію»

Іграшки, на жаль, можуть ламатися, а можуть просто набридати дитині. І потрібно періодично оглядати все «багатство», щоби прибирати те, чим уже не можна користуватися. Приблизно раз на 2-3 місяці можна пропонувати дитині влаштовувати ревізію своїх іграшок і знайти серед них ті, що зламалися, але підлягають ремонту, ті, які вже не можна відновити, а також ті, які вже не цікаві.

Все, що можна відремонтувати, потрібно відремонтувати. Іграшки, що не підлягають відновленню, сміливо викиньте. А те, що дитині набридло, але перебуває в хорошому стані, разом із нею подаруйте комусь або приберіть тимчасово з поля зору. Якщо через якийсь час дитина про іграшку так і не згадає, її можна позбутися, віддавши або продавши комусь.

Нагороджувати дитину

Ні, не йдеться про те, щоби після кожної гри винагороджувати дитину за зібрані іграшки солодощами або обновками, але ви цілком можете хвалити її за виявлені старання. А ось уже за прибирання «по-великому» нагородіть і дитину, і себе чимось таким, що тішить саме вашу родину.

Пам'ятайте, що чим активніше ви «напиратимете» на дитину в питанні прибирання іграшок і чим сильніше її змушуватимете, тим більше в дитини буде бажання опиратися вам. Так що хоч би якою великою була спокуса гарненько прикрикнути на дитину і пригрозити «ременем» або іншим фізичним покаранням, постарайтеся стриматися.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7419