Як вибрати дитячий самокат

25.01.2023 10:09

Як вибрати дитячий самокатСамокати — один із найпопулярніших різновидів дитячого транспорту. Вони нерідко цікаві малюкам уже з 1,5–2 років, а вже у старших дітлахів так і зовсім без них не обходиться. Ось тільки як вибрати дитячий самокат, який підходитиме дитині за віком і водночас буде якісним? Про це розповімо докладніше.

Перш ніж купити дитині самокат, необхідно визначитися, для яких цілей він потрібен і в чому полягають його переваги перед біговелом, велосипедом або толокаром. Насамперед дитячий самокат потрібний для активного фізичного розвитку малюка, адже за його допомогою зміцнюється опорно-руховий апарат дитини, м’язи її рук та ніг, а також спини. Крім того, у дитини розвивається координація рухів та просторове мислення.

Основна ж перевага самокату полягає в його компактності та легкості. Самокат не займає багато місця під час зберігання навіть у малогабаритній квартирі, його можна легко перевозити в громадському транспорті або в багажнику автомобіля. А ще не можна не зазначити, що найчастіше дитячі самокати значно дешевші за велосипеди (їхніх основних «конкурентів»), і це робить їх вигіднішими для сімейного бюджету.

Серед інших плюсів самокатів для дітей можна назвати ще і простоту освоєння. Зазвичай достатньо всього одного заняття, щоб малюк зрозумів, як керувати своїм персональним транспортним засобом. А швидкість на самокаті розвивається не надто висока, що робить його використання безпечнішим, порівняно з велосипедом. Втім, захисним комплектом із шолома, налокітників та наколінників нехтувати в жодному разі не варто, щоб освоєння самокату пройшло з мінімальним ризиком травм.

Перший самокат можна придбати дитині вже у 2 роки. І хоча цікавість до нього в малюка може прокинутись і раніше, зазвичай необхідний рівень розвитку досягається саме до цього вікового рубежу. Самокати для дворічних дітей, як правило, мають три колеса й кероване за висотою керм; у разі потреби вони можуть розбиратися, але не є складними.

Деякі моделі самокатів для найменших оснащуються знімним сидінням, батьківською ручкою ззаду, багажним кошиком на кермі. Таке оснащення є, як правило, знімним і дозволяє використовувати самокат і за прямим призначенням, і як біговел, і як каталку. Подібні моделі зазвичай називаються «5 в 1» й розраховані на невеликий зріст дитини та маленьке навантаження (приблизно 25–30 кг), вони можуть використовуватися вже з 1 року.

Для дітей від 3 років можна купувати вже самокати з двома колесами — ближче до класичних. Зазвичай вони мають менше додаткових елементів у дизайні, виконуються з алюмінію або комбінації алюмінію з пластиком, мають кероване за висотою кермо. Моделі двоколісних самокатів можуть мати ножні або ручні гальма, а діаметр коліс у них може бути різним.

Платформа самоката для дітей віком 3–5 років має бути досить широкою, а самокат не повинен розвивати занадто велику швидкість задля безпеки дитини. Віддати перевагу краще не пластиковим, а надувним колесам, які забезпечують хорошу амортизацію та дозволяють використовувати самокат практично в будь-якій місцевості.

Дітям віком від 5 років можна з упевненістю купувати двоколісні класичні самокати. Вони розвивають більш високу швидкість, ніж моделі для найменших, то ж на перший план тут виходить міцність самокату, адже напевно дитина не щадитиме свого «залізного коня». Так що в такому віці треба звертати увагу на самокати з надійною металевою рамою і зносостійкими колесами.

Вибір дитячого самокату вимагає від батьків продуманого підходу, тому поспішати з придбанням, як правило, не варто. Необхідно зважити всі «за» і «проти», визначити коло моделей, що цікавлять, відповідно до віку дитини, а також звернути увагу на головні критерії вибору.

Колеса

Колеса самокатів бувають пластмасовими, поліуретановими та гумовими надувними. Пластмасові менш міцні і зносостійкі, вони тверді й підходять для їзди тільки по рівних покриттях. Поліуретанові колеса міцніші, але вони також досить жорсткі і використовуються переважно для їзди по рівних поверхнях. А ось гумові надувні колеса роблять їзду м’якшою та плавнішою, самокат із такими колесами підійде і для їзди на звичайному грунті.

Якщо говорити про діаметр і ширину коліс, то варто зазначити, що маленькі вузькі колеса підходять тільки для рівних поверхонь і дозволяють розвивати невелику швидкість, а ось моделі з великими та широкими колесами мають кращу прохідність та стійкіші.

Гальмо

Як уже згадувалося, дитячі самокати можуть мати гальма — ручні чи ножні. Ніжне гальмо розташовується над заднім колесом, ручне — на кермі. Заднє розташування гальма вважається безпечнішим для малюків, оскільки під час різкого гальмування переднім гальмом недосвідченого райдера може запросто «викинути» із самоката через кермо.

Кермо

Для будь-якого віку актуальні самокати з керованим за висотою кермом, щоб ідеально налаштувати модель, що сподобалася, під зріст конкретної дитини. До того ж у цьому випадку самокат зможе деякий час «рости» разом із малюком, що дозволить подовжити термін його служби та заощадити сімейний бюджет.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7033